Nieuws Groei

MIO-stembussen nog één week open: dit beleefden oud-winnaars Neleman en Meijssen na hun verkiezing

Over precies een week sluiten de stembussen voor de verkiezingen voor de Meest Inspirerende Ondernemer en de Meest Inspirerende Startup Ondernemer van 2021. Heb jij al gestemd? Om je een beeld te geven van wat deze award voor de uiteindelijke winnaar kan doen, schuiven we met Niels Meijssen en Derrick Neleman graag twee oud-winnaars en impactmakers naar voren.

Van onze redactie 7 januari 2022

Derrick Neleman Gerard proost wijn

Derrick Neleman (rechts) en Gerard van den Broek (directeur De Ondernemer) proostten op de award die wijnpionier Neleman twee jaar geleden won.

Het was juni vorig jaar toen we met wijnpionier Derrick Neleman in gesprek gingen om een verhaal te schijven over zijn nogal succesvolle sharefundings. In zes maanden tijd harkte Neleman Wijnen een bedrag van 3,5 miljoen binnen om nog steviger aan de weg te timmeren dan het al deed. Het wijnhuis in Spanje werd verbouwd, er kwamen nieuwe wijntanks, er werd een lavendelveld aangelegd, Neleman ging in zee met Jumbo en sinds november ontvangt de duurzame wijnproducent gasten in Bodegas Neleman dat in Valencia staat. ,,En we zijn nog lang niet klaar met de uitbreiding en de verdere verduurzaming. Daarnaast zijn onze wijnen inmiddels in dertig landen te koop. Wie had dat een paar jaar terug kunnen bedenken?’’

Derrick Neleman brengt een moderne benadering in het ambacht van wijn maken met respect voor de spirit van de oude wijngaarden.

Motivatie om Neleman in 2020 als Meest Inspirerende Ondernemer te kiezen

Extra inzetten op wat nu juist wél goed gaat

We gaan nog een jaar terug in de tijd. Vlak voordat de coronacrisis losbarstte, werd Neleman uitgeroepen tot 'Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar' en opende hij in het bijzijn van twee burgemeesters een tweede brandstore, in Utrecht. Halverwege de lockdown gaf de Zutphense ondernemer een update met als belangrijkste boodschap: extra inzetten op wat nu juist wél goed gaat.

,,Ik heb geleerd dat deze crisis om écht ondernemerschap vraagt”, vertelde hij destijds. ,,Dat maakt het spannend. Echt ondernemerschap houdt onder andere in dat je geen energie moet steken in zaken waar je toch geen invloed op hebt. Richt je op wat wél gaat. Bij ons geldt dat voor online, dat gaat als een kanon. Wijn is een redelijk crisisproof product, dat heb ik ook gemerkt tijdens de vorige crisis. Je ziet het wereldwijd. De bierverkoop wordt veel harder geraakt dan die van wijn. Voor ons is dat fijn. Het biedt kansen.’’

Meer mede-eigenaren betrekken bij uniek ondernemerschap

Het bleek een understatement. En die kansen zijn volop benut. Na twee eerdere sharefunding rondes lanceerde Neleman Wijn in oktober de derde en in deze serie laatste ronde om mede-eigenaren te betrekken bij het voor Europa unieke productieproces en ondernemerschap van het wijnbedrijf.

Derrick Neleman werd in 2020 verkozen tot Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar.

Lees ook: Stembussen voor Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar zijn geopend!

Moonback-oprichter Niels Meijssen en zijn jongensboek

Niels Meijsen is de aftredende Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar. De ondernemer nam de award een klein jaar geleden in ontvangst nadat hij eerder op LinkedIn zijn onvrede uitte over de aanspraak die Booking.com maakte op de NOW-regeling. Ook maakte hij zich boos over de manier waarop het grootste internationale boekingsplatform zijn geld verdient. Bij meer dan duizend reacties op zijn post zou hij een crowdfundingsactie opzetten om zelf een eerlijk alternatief voor Booking.com op te tuigen. The rest is history, aangezien Moonback, bij oprichting nog Beterboeken.nl genaamd, momenteel een geweldige groei doormaakt.

Een mooie bevestiging voor alles dat gedaan is

Drie maanden na zijn verkiezing tot Meest Inspirerende Ondernemer was het tijd voor het opmaken van de balans. ,,Wat leuk is om te vertellen, is dat ontzettend veel mensen is opgevallen dat ik deze prijs won. Ik heb superveel felicitaties ontvangen, er zijn bloemen thuisbezorgd en er waren veel trotse collega’s, familie en vrienden. Een mooie bevestiging voor alles dat we gedaan hebben. Het is alsof ik in een soort jongensboek terecht ben gekomen, sinds die LinkedIn-post."

Aan wie overhandigt Niels Meijssen straks de award voor Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar?

Moonback: verder uitbreiden vanuit Antwerpen

En daar lijkt het inderdaad op. Een jaar na dato immers stond er al een nieuw bedrijf met negentien mensen dat in de volksmond al 'het sympathieke alternatief voor Booking.com' genoemd wordt en waarvoor via crowdfunding in korte tijd twee miljoen euro werd opgehaald. Half september ging Moonback officieel live. richt Moonback zich op citytrips in Europa waarbij Antwerpen de eerste stad is waar geboekt kan worden. Vanuit daar breidt het bedrijf uit naar andere steden.

Nog niet gestemd? Kies dan snel jouw Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar en Meest Inspirerende Startup-Ondernemer van het Jaar.

Lees ook: Stembussen voor Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar zijn geopend!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws