Nieuws Groei

Middelburgs sjaalbedrijf creëert banen in Nepal

Inge Hoogesteger verkoopt sjaals uit Nepal en Thailand. Met haar bedrijf Sjaal met Verhaal verbetert ze het leven van de vrouwen in die landen, schrijft PZC.

Maurits Sep | Foto's: Lex de Meester 23 juni 2017

Het Verhaal achter de Sjaal 1

Ze gooide haar leven radicaal om, om het leven van anderen te verbeteren. En maakte daardoor haar eigen leven ook weer mooier en beter. Het verhaal is al net zo warm als de sjaals die Inge Hoogesteger verkoopt.

Een reis naar Nepal zorgde voor die ommekeer. Ze kocht er sjaals als bedankje voor familie en vrienden die haar hadden gesteund in moeilijke tijden. De vraag naar de sjaals groeide en zo besloot de Middelburgse te stoppen als senior projectmanager bij Randstad en een eigen bedrijf op te zetten. Dat ze betekenisvol Sjaal met Verhaal noemde.

Ze begon vanuit haar huiskamer. Een bedrijf van vier vierkante meter. De volgende stap was een bedrijfspand aan de Klarinetweg in Middelburg. Maar ook die zestig vierkante meter bleek al snel te klein. En gisteren opende ze haar nieuwe pand, ook aan de Klarinetweg, maar wel vijf keer zo groot: 330 vierkante meter. Het is een combinatie van een showroom waar winkels producten kunnen bekijken en inkopen, opslagruimte en inpakruimte voor de webwinkel.

Positief beïnvloeden

Het persoonlijke verhaal van Inge Hoogesteger is meteen het verhaal van haar bedrijf. Ze raakte onder de indruk van Nepal, wilde iets doen om het leven van de vrouwen daar positief te beïnvloeden, zag dat er hier belangstelling is voor de sjaals en smeedde dat samen tot een geheel. ,,De sjaals worden gemaakt door bedrijfjes in Nepal en in Thailand. Ik werk samen met 35 ondernemers. Die bieden werk aan vrouwen. Hoeveel dat er zijn, gaan we binnenkort meten. Ik wil graag zien wat de impact is op de werkgelegenheid daar.''

Lees ook: Jaarlijks doneren bedrijven 500 miljoen aan liefdadigheid

En zie, meldt ze trots: die maatschappelijke doelstelling levert Sjaal met Verhaal als eerste bedrijf in Zeeland het label 'social enterprise' op van de organisatie Social Enterprise NL. Die stimuleert ondernemers die kiezen voor een maatschappelijke waarde boven een maximale winst. Andere bekende bedrijven met dat label zijn Tony Chocolonely, Fairphone en het theemerk Mr. Jones.

Tachtig procent van de spullen die ze verkoopt, worden in Nepal gemaakt, twintig procent in Thailand. Ze zijn te koop bij vijftig winkels in Nederland en België. In Middelburg bijvoorbeeld bij De Zeeuwse Jordaan en Beadle. ,,En binnenkort breiden we uit naar Duitsland.'

Handmade, fairmade, fairtrade is de drietrapsraket van Sjaal met Verhaal: handgemaakt, eerlijk gemaakt, eerlijk gehandeld. De groei van het bedrijf leidt direct tot meer banen in Nepal en Thailand. Daarnaast steunt Hoogesteger diverse projecten in Nepal die afhankelijk zijn van donaties. De twee grootste projecten zijn een kinderhuis en de bouw van een medische post.

Aardbeving

Het nieuwe bedrijfspand heeft veel meer opslagruimte en dat is geen overbodige luxe. ,,De productie in Nepal kan zomaar stil vallen door een aardbeving. Dankzij mijn voorraad kan ik dan toch verder.''

Naast sjaals verkoopt ze plaids, toilettasjes, tassen, vloerkleden. En sleutelhangers in de vorm van een teckel. ,,Mijn tante houdt van teckels. Ik heb ze vorig jaar laten maken in Zeeuwse stof, Friese stof en Delfts blauwe stof. Iedereen moest lachen, maar: ze zijn uitverkocht. Alle achtduizend. Weet je, ik volg mijn gevoel. En dat is goed.''

Ik wil graag zien wat de impact is op de werkgelegenheid daar

Inge Hoogesteger