Nieuws Groei
Minimaal 20 procent groei per jaar: zo pakken deze 4 ondernemers dat aan
Bijna elke ondernemer droomt ervan: jaar op jaar de omzet zien groeien met 20 procent. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Hoe je dat wel kunt bereiken en wat de succesfactoren zijn om zo’n sterke groei te realiseren, vertellen vier succesvolle ondernemers die telkens weer hun boekjaar afsluiten met percentages om van te dromen.

Bedrijf: CRM Partners
Aantal medewerkers: 180
Omzetgroei:De omzet bedroeg in 2016 25 miljoen euro en groeit gemiddeld 42 procent per jaar
Emiel Putman (45), oprichter en directeur van CRM Partners: ,,Het allerbelangrijkste is het besef dat groei geen doel op zich is. Groei moet worden gevoed door de passie van je team en het hogere doel waar je samen voor gaat. Begin dus ook altijd met de ‘why’."
Lees ook: Zeven tips om duurzamer te ondernemen
Doelen visualiseren
Daarnaast is het volgens Putman belangrijk om doelen te visualiseren. ,,Waar zou je graag willen staan over vijf jaar? Zorg dat dit doel ambitieus is en laat je niet remmen door mogelijke mitsen en maren. Zodra je dat voor jezelf helder hebt is het belangrijk om dat binnen je organisatie uit te durven spreken en mensen te vragen om zich alvast voor te bereiden op die nieuwe situatie.
Daarnaast is ook het hebben van de juiste mindset van belang. Je kunt pas groeien als je jezelf volledig openstelt, in mogelijkheden denkt, je niet laat demotiveren en je vooral niet af laat leiden van jouw doel. En dat vergt een flinke dosis zelfkennis, reflectie en doorzettingsvermogen."
Bevlogenheid
En als laatste tip geeft Putman mee: ,,Het is enorm belangrijk om authenticiteit bij medewerkers te stimuleren. Medewerkers die zichzelf zijn en zichzelf goed kennen, zijn het best in staat om hun talenten aan te spreken. In de praktijk merk ik dat dit leidt tot een staat van bevlogenheid waarin medewerkers het beste uit zichzelf en hun werk halen. Zij beschouwen de doelstellingen van de organisatie als hun eigen doel en zorgen voor bijzondere klantervaringen. Door te vertrouwen op de talenten van anderen, kan je jezelf als ondernemer onmisbaar maken en naar ongekende hoogte groeien."
Bedrijf: Enable-U
Aantal medewerkers: 45
Omzetgroei: De omzet van 5,3 miljoen euro in 2016 groeide in het eerste halfjaar van 2017 met 22,5 procent
Frank Arts (47) is oprichter en directeur van Enable-U: ,,Wij willen samen werken en samen leven beter maken door digitale informatie soepel en veilig te laten stromen tussen verschillende ICT-systemen. Kortom: wij ‘enablen’ bedrijven om hun kapitaal deelbaar te maken met de rest van de wereld, waardoor nieuwe en verbeterde digitale diensten ontstaan."
Visie
Arts: ,,Mijn allereerste tip voor ondernemers is te handelen vanuit visie en inspiratie, maar te zorgen voor aards resultaat. Het gaat daarbij niet om het beste idee, maar om de beste uitvoering. Van welk idee dan ook.
Daarnaast is het belangrijk om slimme mensen om je heen te verzamelen, die dingen kunnen die jij zelf niet kunt. Wij werken met voornamelijk jonge ‘enablers’ die verandering omarmen en vaak frisse en nieuwe ideeën hebben. Zorg ervoor dat jouw werknemers de kans krijgen hun eigen energie, kennis, kunde en creativiteit aan te wenden. Dat zorgt voor een enorme dynamiek.
Tot slot: wees niet bang voor mislukking en geniet van wat goed gaat!"
Frank Arts
Bedrijf: FlowFabric
Aantal medewerkers: 51
Omzetgroei: sinds oprichting gemiddeld 36 procent per jaar
Kjeld Cornelissen, mede-oprichter van FlowFabric: ,,Mijn belangrijkste tip is: blijf meebewegen met het speelveld. Op een bepaald punt betekent meebewegen, dat je medewerkers meer verantwoordelijkheid moet geven. Alleen als je hun inbreng als net zo waardevol beschouwt als die van jezelf kun je je slagkracht vergroten.
Het bijhouden van de groei ‘aan de buitenkant’ heeft alles te maken met de interne organisatie. Als je als oprichter alles zelf wil doen, dan kom je handen te kort. Zelf hebben wij rond de 30 à 35 fte een omslag gemaakt. We werken met slimme mensen die graag zelf aan het roer staan en nieuwe ideeën in de praktijk brengen. Het succes schuilt steeds meer in het functioneren van de organisatie als geheel. Het is fantastisch om te zien hoe mensen de zaken zelf voor elkaar krijgen. Dan kiest de klant niet voor de oprichter, maar echt voor de organisatie."
Investeringen
Om dit voor elkaar te krijgen, hebben Cornelissen en zijn compagnon René Tusveld, bewust een stap teruggezet uit de operatie. Cornelissen: ,,Dit is een belangrijke keuze met investeringen in de teamontwikkeling tot gevolg. Net zoals FlowFabric pleit voor een chief innovation officer bij haar klanten om voldoende focus te houden op innovatie, is dit ook nodig op het vlak van groei."
Kjeld Cornelissen
Bedrijf: Ymor
Aantal medewerkers: 75
Omzetgroei: gemiddeld 20 procent per jaar
Martin van den Berge, oprichter en directeur van Ymor: ,,14 jaar geleden richtte ik Ymor op. In eerste instantie zijn we begonnen als een pure detacheringsorganisatie voor het testen van software. Tijdens deze eerste ondernemersjaren ondervonden wij al snel dat er geen goede software op de markt was om de performance van IT écht goed in kaart te brengen. Daaruit volgde een belangrijke ondernemersles: in plaats van ons aan het ondernemersplan te houden, besloten wij het roer om te gooien en zelf software te gaan ontwikkelen.
Uiteindelijk was dit de beste beslissing in mijn ondernemerscarrière en hebben we het bedrijf getransformeerd tot een hybride vorm van dienstverlener en softwareleverancier."
Inspelen
Van den Berges tip voor andere ondernemers luidt dan ook: ,,Durf je businessplan aan te passen wanneer de markt dat vraagt. De plek waar het ‘schuurt’ is de plek waar de ondernemer een zaadje moet planten. Door op deze manier in te spelen op de ‘pijn’ en trends in de markt, maak je een bedrijf onmisbaar.
Daarnaast is het belangrijk om als ondernemer de verantwoordelijkheid en werkdruk te delen. Stel bijvoorbeeld zodra je de grens van vijftig medewerkers bent gepasseerd een managementlaag aan. Op die manier houd je als ondernemer daadwerkelijk tijd om te ondernemen en je bedrijf te innoveren.
En last but not least: een échte ondernemer stelt doelen, maar bereikt nooit de eindstreep. Wees ambitieus en denk groots. Mijn volgende doel? Het succesvol uitbreiden naar het buitenland en het verdubbelen van de omzet."
Martin van den Berge
Een échte ondernemer stelt doelen, maar bereikt nooit de eindstreep.