Nieuws Groei

En dan bedenk je: we gaan gezonde, warme maaltijden voor kinderdagverblijven maken

In slechts vijf jaar tijd als startup groeien naar een omzet van 1,6 miljoen euro per jaar: Moekes Maaltijd presteert het. Het bedrijf bereidt intussen voor ruim 20.000 kinderen op kinderdagverblijven een gezonde, warme maaltijd. De volgende stap: basisscholen.

Miranda Coehoorn 20 november 2019

Moekes Maaltijden Keuken

Guido Heens en Maartje Guikers maken van 'Moekes Maaltijd', ambassadeurs van vers, gezond én lekker warm eten voor kinderen.

Verstopt in een hoekje van industrieterrein Overvecht in Utrecht, de naam niet eens op de gevel, niets verraadt hier een succesvol bedrijf met extreme groei in korte tijd. Eenmaal binnen is beneden een enorme keuken waar druk gewerkt wordt aan weer een gezonde maaltijd. Kilo’s rijst koken in grote ketels, stapels sperziebonen liggen klaar voor bereiding. Vanuit het kantoor, naast de keuken de trap op, is er goed zicht op. Dresscode: blauwe mutsjes, handschoentjes en overjassen. Alles voor de hygiëne.

Succesvol en bescheiden; dat tekent de ondernemers Maartje Guikers en Guido Heens. Zij zijn het brein achter Moekes Maaltijd en de ambassadeurs van vers, gezond én lekker warm eten voor kinderen. Ze benadrukken: we doen het met ons héle team.

Terwijl Heens aanschuift boven in het kantoor blijft het blauwe mutsje nog even op; hij vergeet hem af te doen. Macht der gewoonte. Guido staat veel in de keuken om alles in goede banen te leiden. In het begin kookten ze trouwens helemaal niet zelf, ze kochten de maaltijden in. Guikers: ,,De eerste pilot op een kinderdagverblijf was zo’n 150 maaltijden voor de ouders per week.”

Lees ook: Met Your Super wil deze beloftevolle '30 onder 30' ondernemer (aldus Forbes) mensen gezonder laten eten

Gezonde maaltijden

Starten de meeste ondernemers hun bedrijf veelal vanuit een overstijgend ideaal, bij Moekes Maaltijd is dat pas in de loop van het succes ontstaan. Maartje, ontwapenend eerlijk: ,,Maaltijden voor ouders verzorgen op kinderdagverblijven was puur eigen belang. Wij werkten allebei, hadden kleine kinderen en dan is het een gedoe om ook nog eens tijd te maken voor gezond en lekker eten. Hoe fijn is het als je na een lange dag werken je kind ophaalt mét een gezonde maaltijd die je niet zelf hoeft te koken? Dat zijn we gaan uitzoeken. De missie kwam pas later, toen we echt volume kregen. Opeens kwam de vraag vanuit hetzelfde kinderdagverblijf om voor een warme lunch te zorgen voor de kinderen, met dezelfde kwaliteit als de avondmaaltijden. Die ontwikkeling zorgde voor de echte start.“

Om de kwaliteit in grotere volumes te kunnen waarborgen, besluiten de ondernemers in 2013 om de maaltijden zelf te gaan verzorgen. Maartje: ,,In deze periode hebben we veel in sneltreinvaart geleerd.” Want ondanks het succes ging het soms ook helemaal fout.

,,Wij hebben één keer te maken gehad met een salmonellabesmetting. Dát wil ik echt nooit meer. Slapeloze nachten. Het hele proces van inkoop, bereiden en hygiëne bleek door de verschillende freelancers niet waterdicht. We zijn alles zelf gaan doen. Echt kwaliteit leveren betekent: zelf personeel opleiden, zelf koken, zelf de regels maken en erop toezien dat iedereen zich daaraan houdt. Die kwaliteit staat bij ons voorop. Pas dan kunnen we garant staan voor vers, gezond en ambachtelijk bereid.”

"Dit moet je durven, willen. Ik ben ook constant aan het tweeken. Proeven, beetje meer dit, beetje minder dat. Ik probeer alle recepten eerst zelf uit. Inmiddels ben ik autodidact en koken wij hier zo’n 500 tot 600 kilo eten per dag"

Guido Heens, Moekes Maaltijd

'Geen rocketscience, wel ook mensenwerk'

Guido: ,,Een pand huren, investeren in apparatuur, mensen aannemen. In het begin zagen we ons saldo alleen maar lager worden. Daarna moest ik opeens van ingehuurde koks zelf aan de slag met een braadslee en grote pannen. Daar heb ik wel van wakker gelegen. Je denkt toch van: als dit maar goed gaat”.

Maartje vult aan: ,,En het gaat ook niet altijd goed. De problemen komen altijd ergens vandaan. Het is geen rocketscience, tegelijkertijd wel mensenwerk. De ervaring leert dat er altijd een oplossing komt. Inmiddels slaap ik prima. Nu denk ik: oké, daar kijk ik maandag wel even naar.”

Ondernemen is volgens Guido sowieso een kwestie van uitzoeken en uitproberen. ,,Dit moet je durven, willen. Ik ben ook constant aan het tweeken. Proeven, beetje meer dit, beetje minder dat. Ik probeer alle recepten eerst zelf uit. Inmiddels ben ik autodidact en koken wij hier zo’n 500 tot 600 kilo eten per dag. Ik kook al lang niet meer zelf in de grote keuken, wij hebben nu goed opgeleid en professioneel personeel, maar als er iemand ziek is spring ik moeiteloos in. Wij koken met 100 procent natuurlijke ingrediënten. Geen geautomatiseerde ketels hier. Ik wil zelf alles zien, proeven, ruiken. Daarin onderscheiden wij ons ook van onze concurrentie denk ik. We zijn geen dertien-in-een-dozijn-bedrijf.”

Basisschool

‘Zelf doen’ is bijna het mantra van dit bedrijf, want na alle uitdagingen en de succesvolle hoeveelheid klanten kwam de vraag: hebben jullie ook recepten? En dus kwam er ook het kookboek ‘Om op te eten’. Alle recepten en teksten schreven ze zelf, de lay-out met een bevriende vormgeefster, de styling voor fotografie ook zelf. Het boek is een succes.

Het volgende project: de basisschool. Maartje: ,,Hoe mooi zou het zijn als de kinderen daar ook tussen de middag warm eten in plaats van een kleffe boterham? En dat is niet het makkelijkste project want Nederland blijkt calvinistisch. Wij zetten naast onze maaltijden ook een educatieprogramma op waar eten, bewegen en gezond leven onderdeel van is, zien het echt als onze missie om dit op te pakken. De overheid doet het niet, op de scholen is er geen geld voor en voor de kinderen is het heel belangrijk meer te leren over gezonde voeding. ”

"Guido en ik kijken vaak met z’n tweeën achterom en dan schrikken we van wat we hebben bereikt. Het is niet van tevoren bedacht. Wij gaan gewoon elke uitdaging aan”

Maartje Guikers, Moekes Maaltijd

Groei

Aan een missie én aan ambitie geen gebrek. Alle ontwikkelingen zorgen inmiddels voor zoveel groei dat het pand in Utrecht te klein wordt. Er zijn onderhandelingen gaande voor een nieuw pand, misschien gaan ze het wel zelf bouwen.

Maartje benadrukt: ,,Het is allemaal geen vooropgezet plan. Wij willen niet per se groeien. Guido en ik kijken vaak met z’n tweeën achterom en dan schrikken we van wat we hebben bereikt. Het is niet van tevoren bedacht. Wij gaan gewoon elke uitdaging aan.”

Op naar de basisscholen. Na twee maanden proefdraaien opende vorige week de eerste basisschoolkeuken, de belangstelling is groot. De omzetprognose voor Moekes Maaltijd groeit intussen door naar de twee miljoen euro.

Kookboek 'Om op te eten'

Moekes Maaltijd

In het kookboek 'Om op te eten' van Moekes Maaltijd staan de lekkere gerechten waar elke dag maar liefst honderden baby’s, peuters en kleuters van smullen. Met dit nieuwe kinderkookboek in de hand zetten vanaf nu álle drukke ouders in een handomdraai een lekkere, gezonde warme maaltijd op tafel. Bestellen kun je hier.