Nieuws Groei

Battle tussen Nederhop en corona in volle gang: ondernemer Erik Bruil deelt stevige tik uit

De battle tussen corona en Nederhop is in volle gang en die laatste partij heeft recent een prachtige tik uitgedeeld. Eentje die afkomstig is van de hand van Erik Bruil om precies te zijn. De 25-jarige hiphop-ondernemer lanceerde de online Rap Money Training waarin experts artiesten handvatten geven om meer geld te verdienen met (hiphop)muziek in tijden van crisis. Geen optredens, wél een manier om aan inkomsten te komen.

Van onze redactie 12 november 2021

Nederhop corona erik bruil rap money training

Erik Bruil is het gezicht achter de online Rap Money Training. Foto's: Melisa Verheijen

Getekend worden bij een platenlabel, meer shows krijgen, een sponsordeal regelen, subsidie aanvragen voor je project, leren hoe je als independent artist succesvol wordt en meer streams op Spotify. Het is slechts een greep uit alle topics die in de training behandeld worden. ,,We merken dat artiesten het creatieve aspect van muziek maken vaak wel onder de knie hebben”, zegt Bruil als eigenaar van het bedrijf Nederhop. ,,Maar het zakelijke gedeelte is voor velen een onbekend terrein. Ik vind dat daar verandering in moet komen.”

Artiesten moeten zich meer verdiepen in de randzaken rondom muziek

De training is ontwikkeld in samenwerking met meerdere experts uit de Nederlandse hiphopindustrie en partner Amerildo de Krijger, eigenaar van BB Music. Eén van de experts is Bart van Houten, oprichter van hiphop label Van Klasse. Hij droeg onder andere bij aan het succes van hiphop artiesten Josylvio en Esko. ,,Het is belangrijk dat artiesten zich meer verdiepen in de randzaken rondom muziek in plaats van alleen maar in de studio zitten en tracks uploaden”, vertelt Van Houten.

"Natuurlijk zijn er wel bepaalde scholen zoals de Herman Brood Academie of Rockacademie, maar niet iedere artiest heeft daar geld of tijd voor"

Erik Bruil, hiphop-ondernemer

Gaétan van de Sande, labelmanager bij Trifecta waar Ali B mede-eigenaar van is, is eveneens als expert bij Rap Money Training aangesloten: ,,Het is belangrijk dat artiesten hun zaken op orde hebben. Bijvoorbeeld hun financiën, legal en marketing. Dit vergt ondernemende skills die niet alle artiesten van nature hebben.”

Eerste bedrijf in Nederland met training die focust op business aspect

,,Voor veel artiesten is het lastig om dit soort kennis op te doen”, voegt Bruil eraan toe. ,,Natuurlijk zijn er wel bepaalde scholen zoals de Herman Brood Academie of Rockacademie, maar niet iedere artiest heeft daar geld of tijd voor. Daarnaast mogen dit soort organisaties soms maar een beperkt aantal artiesten toelaten tot de opleiding. Wij zijn het eerste bedrijf in Nederland dat een online training heeft ontwikkeld die zich volledig focust op het business aspect van de muziekindustrie én een betaalbare training aanbiedt.”

Lees ook: Hoe ondernemer Erik Bruil (25) de hiphopwereld wil veroveren met zijn bedrijf Nederhop

Ook masterclasses in jongerencentra, poppodia en scholen

Sinds vorige week zijn er al meer dan vijftig deelnemers aan deze training begonnen, door middel van video’s, opdrachten en reflectievragen leren zij stap voor stap alle kennis toe te passen in de praktijk. Daarnaast organiseert Nederhop ook masterclasses in jongerencentra, poppodia en scholen om de kennis te delen.

,,Hiphop is tenslotte het populairste muziekgenre onder jongeren en we hopen deze doelgroep hiermee te inspireren”, besluit Bruil. ,,Want naast artiesten, is deze training ook geschikt voor producers, managers en jongeren die de ambitie hebben om te werken in de muziekindustrie. De info is namelijk toepasbaar op andere populaire genres zoals pop of EDM. Laten we er samen voor zorgen dat de muziekindustrie meer klappen aan corona uitdeelt in plaats van andersom.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws