Nieuws Groei

Muziekexport groeit: dj’s grootverdieners

De waarde van de Nederlandse muziekexport is opnieuw gestegen. De geschatte opbrengst van de vaderlandse muziek uit het buitenland groeide in 2018 naar 216,5 miljoen euro. Dat is vijftien miljoen euro meer dan in 2017 en de grootste stijging sinds 2014.

Dennis Jansen (AD) 15 januari 2020

Martin garrix export muziek

Martin Garrix is een van de bekendste en best verdienende Nederlandse dj's over de grens. (Foto: Fabrice Coffrini/AFP)

Het onderzoek is gebaseerd op drie onderdelen: rechten, opnamen en optredens over de grens. Het aandeel van de dancemuziek (optredens) is bijna driekwart (73 procent), goed voor bijna 159 miljoen euro. Ter vergelijking: in 2008 was het aandeel dancemuziek nog 35,4 procent, met een waarde van 17,8 miljoen euro, meldt het AD.

Toonaangevend in dancescene

Nederland is al jaren toonaangevend in de dancescene met dj’s als Martin Garrix, Armin van Buuren, Afrojack, Tiësto en Don Diablo. In de DJ Mag, de Britse top 100-lijst van populairste dj’s, staan zes Nederlanders bij de eerste tien. Van de 1.319 artiesten die in het onderzoek zijn meegenomen, hebben 963 optredens buiten Nederland. Zij verzorgden bijna 15.000 acts over de grens. Dj’s waren in 82 verschillende landen actief, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Perfect & More in opdracht van Buma Cultuur.

''Vorig jaar leek het er even op dat de lichten op oranje sprongen, maar dan is het mooi om te zien dat er nu weer een groei van ruim 7,5 procent is gerealiseerd''

Frank Helmink, directeur Buma Cultuur

Groei in Noord-Amerika neemt af

Opvallende verschuiving: de groei in Noord-Amerika neemt wat Nederlandse optredens betreft af in aantal. Markten in Azië, met vooral China, en in mindere mate Japan, Indonesië, Singapore, Zuid-Korea, Thailand, zijn groeiende.

,,Vorig jaar leek het er even op dat de lichten op oranje sprongen, maar dan is het mooi om te zien dat er nu weer een groei van ruim 7,5 procent is gerealiseerd”, zegt directeur Frank Helmink van Buma Cultuur. ,,Je ziet dat de Nederlandse artiesten zich snel aanpassen aan de veranderingen op de markt. In Noord-Amerika neemt het aantal optredens af, maar vooral de dj’s treden dan weer veel op in het verre oosten.”

Lees ook: Zo sleept dj Tiësto zijn miljoenen binnen

Afrojack en Tiësto

Op de lijst van grootverdieners bezet Afrojack met 135 optredens over de grens de eerste plaats. De dj, in werkelijkheid Nick van de Wall geheten, wordt gevolgd door Tijs Verwest alias Tiësto (126) en Don ‘Pepijn Schipper’ Diablo (118). De eerste 21 plekken worden ingenomen door dj’s als Oliver Heldens en Armin van Buuren. Dance-act Vengaboys staat op 22 met 82 buitenlandse shows, rapper Jebroer (79) staat 24ste.

André Rieu bezet plek 29 met 76 optredens. De violist die in 2017 een wereldtournee had met onder meer drie optredens in Mexico-Stad, verdubbelde zijn aantal optredens over de grens. Zijn Noord-Amerikaanse tour in 2018 bestond uit elf concerten waarna ook Buenos Aires (zes), Australië (vijf) en Groot-Brittannië en Ierland (elf) volgden. Rieu is inmiddels een van de grootste toerende mannelijke solo-artiesten ter wereld.

''Op de lijst van grootverdieners bezet Afrojack met 135 optredens over de grens de eerste plaats''

Cijfers Buma Cultuur

Klassiekers

Het totaalbedrag van 216,5 miljoen wordt gevormd door 29,5 miljoen aan rechten (van klassiekers als Venus en Radar Love tot een recente hit als Waves van Mr Probz), 13,1 miljoen aan opnamen, terwijl het grootste deel voor rekening van de optredens in het buitenland komt: bijna 174 miljoen. De onderzoekers kennen de waarde van de rechten exact, de inkomsten uit opnamen en optredens zijn ‘naar goed gefundeerde schatting’.

Lees ook: Hoe André Rieu ook in tijden van corona de wereld verovert met zijn familiebedrijf