Nieuws Groei
Ondernemende broers (18 en 23) brengen metalen rietjes naar ons land
Ze zijn jong en tijd genoeg nu ze vanwege corona niet naar school kunnen. Dus grijpen de ondernemende broers Simon (23) en Bas van Oordt (18) deze periode aan om hun bedrijf Strawies, waarmee ze herbruikbare rietjes van metaal verkopen, een impuls te geven.

Simon en Bas van Oordt. Foto: Mitchel Lensink
,,We zitten thuis, ook voetbal is weggevallen, dus dit is de kans voor ons als jonge ondernemers om onze tijd nuttig te besteden”, zegt Simon in het AD. ,,Eind november hebben we Strawies opgericht, maar pas de afgelopen weken zijn we volop bezig met marketing en nemen we meer initiatief om ons bedrijf bekender te maken. We leren daar elke dag van. Wie weet inspireert dit artikel andere jongeren om ook te gaan ondernemen nu ze tijd over hebben.”
Ze hebben het niet van een vreemde, dat ondernemende karakter. Hun moeder bakt al jarenlang elke woensdagmiddag pannenkoeken voor kinderen uit de buurt. Een zoete inval is het dan, in huize Van Oordt in het Leusderkwartier. ,,Er zijn middagen bij dat er 150 borden doorheen gaan”, zegt Bas.
''Zelf hadden wij vroeger al kleine bedrijfjes. We deden briefjes bij mensen door de deur en boden ons op die manier aan als tuinman''
Ondernemersfamilie
Ook hun vader is ondernemend. ,,En zes van onze acht broers zijn zzp’er”, voegt Simon eraan toe. ,,Zelf hadden wij vroeger al kleine bedrijfjes. We deden briefjes bij mensen door de deur en boden ons op die manier aan als tuinman. We deden klusjes, zoals het sjouwen van tegels. Verdiende best prima. Beter dan de supermarkt, waar je ook nog eenzijdig werk moet doen.”
Nu zijn ze op het punt beland dat hun ondernemersdrift serieuzere vormen aanneemt. Met Strawies willen ze voet aan de grond krijgen in Nederland én in het buitenland, maar wel stap voor stap. ,,We hopen geleidelijk door te breken.”
Australië
Hoe komen de twee op het idee om een duurzame vervanger voor plastic rietjes in de markt te zetten? Simon: ,,We waren vorig jaar bij een vriendin in Australië op bezoek. Daar kwamen we echt overal metalen rietjes tegen, niet alleen in horecazaken maar ook in huishoudens. De levensstijl met oog voor duurzaamheid en de wereld om ons heen is daar heel groot. Wij voelden daar veel bij, zijn zelf groot fan van metalen rietjes in onze milkshake en dachten: waarom brengen we dit niet naar Nederland?”
Lees ook: Jonge ondernemer Reda Jouahri (30) lanceert chique en duurzame schoonmaaklijn
Die ambitie werd alleen maar groter na onderzoek op internet. ,,We kwamen filmpjes tegen over de gevolgen van plastic in oceanen. Plastic rietjes die in schildpadden, vissen en vogels terechtkomen. Toen wisten we zeker: dit is goed om te doen. Daarnaast komt er een verbod op wegwerpplastic vanaf 2021. We moeten sowieso met z’n allen minder afval produceren. Dit is het moment om in te stappen met rietjes van roestvrijstaal, een van de meest gerecyclede materialen ter wereld. Als jij na tien jaar uitgekeken bent op je rietje, dan krijgt het een tweede leven.”
Zeeleven
De collectie van Strawies bevat verschillende varianten van metalen rietjes, veelal vernoemd naar leven in de zee. Neem de Big Beluga, de dikste van het stel, ‘puur voor smoothies’. Of de Mr. Turtle, een gouden uitvoering. De Silver Shark is zilver en kan aan het uiteinde gebogen worden. Dan is er ook nog een regenboogeditie: de Sea Dragon.
''Veel van die rietjes zijn van bamboe of karton, maar wat ons betreft is metaal echt de winnaar''
Bas: ,,Je krijgt ze bij bestelling geleverd in een katoenen zakje met een schoonmaakborsteltje erbij, dus het is ook nog een leuke cadeauset. Je ziet wel meer aanbieders van duurzame rietjes, maar wij bieden de full package. Daarnaast: veel van die rietjes zijn van bamboe of karton, maar wat ons betreft is metaal echt de winnaar. De smaak blijft neutraal en oh ja, ze kunnen ook in de vaatwasser.”
Als het aan Simon en Bas ligt, is het dankzij Strawies straks heel normaal om naast messen en vorken, metalen rietjes in de bestekla te hebben liggen. Oók in horecagelegenheden. ,,Die wilden we langsgaan, maar dat zit er niet in in deze tijd. Dus focussen we ons nu vooral op online om straks ook in de fysieke wereld door te pakken.”