Nieuws Groei
Deze ondernemer veranderde van schreeuwende beurshandelaar naar stoïcijnse vermogensbeheerder
Freddy Forger gooide het roer om. Was hij eerst een schreeuwende beurshandelaar, nu is hij de meest stoïcijnse vermogensbeheerder van Nederland. Stoic, zoals zijn bedrijf heet, gelooft dat er maar één zekerheid is: dat de wereldeconomie op termijn groeit. Daarom spreidt het bedrijf het beheerd vermogen in de wereldeconomie, handelt het amper en hanteert daarbij dus een zeer stoïcijnse aanpak. Het bedrijf heeft inmiddels ruim 550 miljoen euro onder beheer.

Freddy Forger: ,,Ik weet nog dat ik op de beurs op liep, ze binnen stonden te wapperen met papiertjes en te gillen en te schreeuwen. Ik dacht: wauw, dit vind ik wel wat!”
Freddy Forger, partner van Stoic: ,,Niemand heeft een glazen bol waarmee men in de toekomst kan kijken. Wij hebben ons erbij neergelegd dat het onmogelijk is om te voorspellen hoe beurskoersen zich ontwikkelen. Er is slechts één ding zo goed als zeker: de wereldeconomie groeit op de langere termijn altijd. Dat bracht ons op het idee voor Stoic. Hiermee willen we de markt voor vermogensbeheer openbreken.”
Niet meer actief beleggen
Forger was niet altijd fan van ultra-passief beleggen. ,,Integendeel. Ik ben mijn carrière zelfs begonnen op de beurs. Sterker nog: ik vond het geweldig. Ik weet nog dat ik op de beurs op liep, ze binnen stonden te wapperen met papiertjes en te gillen en te schreeuwen. Ik dacht: wauw, dit vind ik wel wat!”
Lees ook: Persoonlijke brief naar 150 vaste klanten; Bouteraa deed alles om crisis te overleven
,,Ik dacht destijds dat ik enorm slim was en de markt heel goed aanvoelde. Als ik (voor de dotcom-crash) internetaandelen kocht en ze een paar gulden stegen, dan dacht ik: dit heb ik goed voorspeld. Naarmate het internet steeds meer hun intrede deden, zag je dat het eigenlijk een tijdsvoorsprong is geweest dankzij onze computers. Dankzij computers werd alle informatie binnen secondes beschikbaar voor iedereen.”
Forger gooide het roer om toen hij beurskoersen in de tegengestelde richting zag bewegen van het nieuws. ,,Je zou bijvoorbeeld mogen verwachten dat een aandeel daalt, door slecht nieuws op die dag. Achteraf kon je concluderen dat de bewegingen van twee dagen daarvoor misschien al het nieuws in zich had, wat jij twee dagen later als nieuws beschouwde. Met andere woorden: zonder informatievoorsprong, heb je als beurshandelaar geen schijn van kans tegen computers. Toen viel het kwartje en prikte ik de bubbel door rondom actief beleggen.”
"We zijn wel begripvol, maar emotieloos. Dat is 180-graden anders dan staan schreeuwen op de beurs"
Andere relatie met klanten
Die stoïcijnse aanpak betekent ook dat het bedrijf een andere relatie heeft met haar klanten dan andere vermogensbeheerders. ,,De vraag in het stoïcisme is: in hoeverre laat je je leider door emoties? Onze klanten hebben natuurlijk emoties over hun spaargeld, omdat ze dat vermogen met hard werken hebben vergaard. Daarom is het onze taak om ertussen te zitten, als een buffer voor hun emoties. We zijn wel begripvol, maar emotieloos. Dat is 180-graden anders dan staan schreeuwen op de beurs. Die andere aanpak werkt ook door de samenwerking met mijn partner, Henk Kras. Hij heeft een ander karakter dan ik en is nog koeler. Volgens mij is het als ondernemer heel fijn om iemand te hebben met wie je kan sparren en die je uitdaagt om te reflecteren op je keuzes.”
Die aanpak waarderen klanten, zo blijkt. De oprichters van Stoic zijn al zo’n tien jaar geleden begonnen met deze vorm van ultra-passief vermogensbeheer en hebben deze aanpak in de crisisperiode kunnen testen. ,,Nu de coronacrisis achter de rug is, hebben we bewezen dat ‘ijskoud’ blijven zitten veel beter werkt. Al onze cliënten zijn namelijk aan boord gebleven, slechts een enkeling belde ons op. Met andere woorden: ze weten inmiddels dat ‘niets doen’ beter werkt. Ze scoorden bovenal meer rendement, zo blijkt uit cijfers van vermogensbeheer-vergelijker Finner.nl.”
Lees ook: Familiebedrijven in crisis koersvaster dan andere bedrijven
Ultra passief en stoïcijns
Stoic claimt namelijk nog passiever te opereren dan passieve beheerders. ,,Zij kiezen toch vaak nog voor bepaalde specifieke beleggingsfondsen waarbij er bewust of onbewust toch nog actieve keuzes worden gemaakt. Wij beleggen het vermogen van onze klanten, wat betreft aandelen, simpelweg in de hele wereld op basis van de marktwaarde van de aandelen door de FTSE All World Index te volgen. Deze manier van ultra-passief vermogensbeheer is dermate eenvoudig, dat mensen met enige handigheid in indexbeleggen dit ook zelf kunnen doen. Wij helpen onze klanten dan ook met iets veel belangrijkers: het hoofd koel houden.”
Volgens Forger is bijna niemand in staat om stoïcijns te blijven als het om je eigen vermogen gaat. ,,Als het vermogen bijvoorbeeld tijdens een beurskrach verdampt, ontstaat er grote paniek en stapt men uit. Als er flink wat winst is gemaakt, wil bijna iedereen dat geld gaan gebruiken. Wij nemen onze cliënten in bescherming tegen dergelijke emoties. We leggen ze uit dat heel stoïcijns ‘niets doen’ uiteindelijk het meest oplevert.”