Nieuws Groei

Thuisbezorgen in Nederland, Europa en nu ook VS: het succes van Jitse Groen

Twintig jaar geleden startte hij op zijn zolderkamer de bestelsite Thuisbezorgd.nl en nu is hij de baas van een van de grootste maaltijdbezorgers ter wereld. De honger van de oprichter/ceo Jitse Groen lijkt nog niet gestild. Na Europa heeft hij nu zijn pijlen gericht op de VS: Grubhub wordt overgenomen.

Natasja de Groot (AD) 12 juni 2020

Thuisbezorgd takeaway jitse groen beurs gong

Vier jaar geleden: ceo Jitse Groen luidt de gong tijdens de beursgang van Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl. Het begin van nog veel meer internationaal zakelijk moois. Foto ANP.

Een nieuw hoofdstuk in het spannende jongensboek van ondernemer Jitse Groen (42): de oprichter van Thuisbezorgd neemt de Amerikaanse bestelsite Grubhub over, een van de grootste van de Verenigde Staten. Het is de derde overname in korte tijd. Eerder lijfde hij de Duitse rivaal Delivery Hero in en nog geen half jaar geleden was de Britse concurrent Just Eat aan de beurt.

,,Potverdorie ja, hoe kan het dat het hem lukt, hé?! Hij zat al bovenop die rots en nu is die nog groter geworden”, reageert Kees de Jong, serieondernemer en initiatiefnemer van NLgroeit. Hij heeft Groen, die met enige regelmaat als spreker optreedt op de evenementen van NLgroeit, vaker gevraagd naar zijn groeiformule en strategie. Het fascineert hem.

'Echt knap hoe Jitse Groen weer een stap verder gaat'

Zelf heeft De Jong verschillende (inter)nationale snelgroeiende bedrijven geleid en hij weet als geen ander hoe groot de druk is als je aan duizenden mensen leiding moet geven en op verschillende borden tegelijkertijd moeten schakelen. ,,Als je je dan zoals Groen staande weet te houden en je ook nog een stap verder gaat, dan is dat echt knap”, vindt hij.

Sprookje

Groen is een typisch self made man en zijn verhaal lijkt een sprookje, bijna te mooi om waar te zijn. Hij startte als 21-jarige student bedrijfsinformatietechnologie in 2000 met 100 gulden en een domeinnaam. De reden: hij was op bezoek bij zijn familie in de kop van Noord-Holland en wilde eten bestellen via internet, maar dat lukte niet. ,,Via internet was er niks, dus ik bedacht iets”, zei hij later in het blad van de Universiteit Twente. Om het geld was het hem niet te doen, voegde hij eraan toe.

De eerste jaren runde hij zijn bedrijf vanuit zijn zolderkamer in Enschede. Dat liep vrij moeizaam, tot in 2003 het internet sneller werd. Daarmee kwam ook zijn bedrijf in een hogere versnelling terecht, helemaal toen consumenten het internet en thuisbezorgen ontdekten. Sinds 2016 heeft zijn eerste bedrijf Takeaway een beursnotering. Hoewel zijn bedrijf een miljardenomzet draait, heeft het nog geen winst gemaakt. Desondanks heeft hij zijn imperium flink weten uit te bouwen: zo is er buiten een Nederlandse tak ook een Duitse, Poolse, Oostenrijkse, Vietnamese, een Engelse en nu dus een Amerikaanse tak.

'Jitse Groen heeft een winnaarsmentaliteit'

De Jong zou geen enkele andere Nederlandse ondernemer kunnen noemen die zoiets en in zo’n korte tijd ‘heeft geflikt’. Volgens De Jong zegt Groen daar steevast zelf over: anderen stoppen eerder dan ik. ,,Groen is bereid om heel veel uren te werken. Hij heeft een winnaarsmentaliteit, hij zet alles op alles om te winnen, verliezen komt gewoon niet voor in zijn boekje”, luidt De Jong’s analyse.

Zelf zei De Groen een paar jaar geleden in een eerder interview over zijn groeiambities: ,,Je kunt tevreden zijn met wat je hebt, maar dan zou ik hier de hele dag uit het raam staan staren. De eredivisie was leuk, maar we wilden naar de Champions League.”

Gelijkenissen Jitse Groen - Elon Musk

De Jong ziet wel wat gelijkenissen met zakenman Elon Musk, de directeur van Tesla en oprichter van SpaceX. Niet alleen heeft Groen een flinke dosis daadkracht en doorzettingsvermogen, ook kent Groen net als Musk de markt en zijn bedrijf tot in de haarvaten. ,,Dat is een groot verschil met bedrijven die geleid worden door een ceo die niet bij alles betrokken is maar veel overlaat aan anderen en zich laat bijpraten door zijn management. Groen weet waar hij het over heeft en dat roept respect op.”

En dan ziet hij nog een andere gelijkenis met Elon Musk. Volgens De Jong kan Groen net als Musk wat onaangepast gedrag vertonen. Gevraagd naar voorbeelden zegt hij: ,,Groen kan heel direct tegen iemand zeggen ‘tja, dat ben je gewoon niet geschikt als ondernemer of dan kun je er maar beter mee stoppen’. Hij zegt wat hij denkt en hij is niet van de bullshit.”

  • Thuisbezorgd.nl/Takeaway.com zou één van de hoofdsponsors van het EK voetbal 2020 zijn. Opmerkelijk onderdeel van de sponsordeal met de UEFA is dat Jitse Groen ook maaltijden ín stadions mag bezorgen, tijdens de wedstrijden. Hoe en waarom deze deal er kwam, lees je hier.

Cor Molenaar: 'Vertellen doet Jitse graag, luisteren gaat hem minder goed af'

Dat beeld heeft ook Cor Molenaar van hem. Niet dat ze elkaar goed kennen, de hoogleraar e-commerce sprak hem enkele keren bij een interview waarvoor ze allebei waren uitgenodigd. ,,Mijn indruk is dat hij heel graag vertelt over zijn successen, maar luisteren naar andere mensen of omgaan met kritiek, dat gaat hem minder goed af”, is Molenaars’ inschatting.

Zo bleek volgens hem tijdens een interview waarbij Nederlandse horecamensen kritiek op Thuisbezorgd hadden vanwege de hoge kosten die in rekening worden gebracht en omdat het zich in hun ogen als een monopolist gedraagt. Bij de bestelsite zijn nu zo'n 45.000 restaurants aangesloten, waaronder 8.000 in Nederland. Molenaar: ,,Groen bleef maar zijn eigen succesverhaal herhalen en negeerde de kritiek van ondernemers compleet.”

Tegelijkertijd denkt Molenaar dat Groen juist vanwege die opstelling het zover heeft weten te schoppen. ,,Kijk, hij heeft heel veel goede vaardigheden anders kom je nooit zo ver. Hij is enthousiast, gelooft in zichzelf, is welbespraakt, heeft een positieve uitstraling en ongelooflijk veel doorzettingsvermogen, maar hij lijkt mij geen bescheiden man. Als je dat wel bent, dan kom je denk ik niet op zo'n positie.”

Hoewel het erop lijkt dat hij graag over zijn werk en zijn successen praat, hult hij zich over zijn privéleven in stilzwijgen. Een van de weinige dingen die over hem te vinden, is dat hij een paar jaar geleden ruim 10 miljoen euro neertelde voor een huis aan de boulevard van Noordwijk.

'Ook Uber, Amazon willen bezorgmarkt veroveren'

Of het pad van Groen op werkgebied zo steil omhoog zal blijven gaan als de afgelopen jaren, betwijfelt Molenaar. Hij denkt dat er veel concurrentie is in de bezorgmarkt en vreest dat Groen iets te veel bezig is met overnames en dat het lastig wordt voor hem om overal grip op te houden. ,,Ook grote partijen als Uber en Amazon willen de bezorgmarkt veroveren. Daarnaast zijn er lokaal steeds meer initiatieven van ondernemers die hun eigen bezorging en bestelsite beginnen”, vult hij aan.

Of Groen bestand is tegen die weerstand, zal moeten blijken. Daarover zegt De Jong: ,,Hij komt doortastend over, maar hij heeft misschien ook zijn onzekerheden die hij liever niet aan de buitenwereld wil laten zien. Het is wel van: hoe hoger je komt hoe moeilijker je het krijgt.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.