Nieuws Groei
Deze pepernotenbakker heeft zijn internationale doorbraak te pakken
Van Delft Biscuits uit Harderwijk is de grootste pepernotenbakker ter wereld. Met name door het succes van het chocolateren van de kleine koekjes, denkt directeur-eigenaar Oscar de Lange dat de tijd rijp is de rest van Europa te veroveren. In Duitsland ging onlangs de eerste winkel open.

Directeur-eigenaar Oscar de Lange van de grootste pepernotenbakker van Nederland: Van Delft Biscuits uit Harderwijk. Foto: AD/Eric Brinkhorst.
Geen Pfeffernüsse maar gewoon pepernootjes, begint AD. Want dat woord kunnen Duitsers volgens De Lange ook goed uitspreken. ,,Uit de test kwam ‘pepernootjes’ als woord dat het meest geschikt is voor onze Duitse markt”, zegt de man die 25 jaar geleden koekjesfabriek Van Delft Biscuits in Harderwijk overnam van zijn vader. De Lange heeft ambitieuze plannen met zijn onderneming: ,,Pepernoten hoor je het hele jaar door te kunnen kopen.”
Pepernoten keurig gerangschikt in feestelijke verpakkingen
In het Duitse Münster opende hij een paar weken geleden een eigen winkel. Onder de naam Van Delft, de Pepernotenfabriek worden in het hart van de sfeervolle vredesstad tientallen verschillende soorten pepernoten verkocht. Nootjes met bijvoorbeeld een vleugje limoncello, cappuccino, stroopwafel, appeltaart of zeezout. En natuurlijk ook de traditionele peper- of kruidnootjes, zonder chocoladelaagje of toegevoegde smaak. Ze staan keurig gerangschikt in feestelijke verpakkingen.
Lees ook: Boterkoek in de brievenbus: de lekkerste post van de bakker
‘De oosterburen zijn enthousiast’
,,Eigenlijk is het een chocoladewinkel,” vertelt De Lange. ,,Alleen verkopen wij geen bonbons of repen, maar een krokant en kruidig koekje omhuld met chocolade. Dat concept slaat tot nu toe behoorlijk aan bij onze oosterburen.” Ondanks de lichte lockdown die sinds kort in Duitsland van kracht is, weten de inwoners van Münster de winkel aan de Prinzipalmarkt volgens De Lange nog redelijk goed te vinden. De krokante smaak in combinatie met een laag chocolade blijkt een grote aantrekkingskracht uit te oefenen. ,,Het zijn kleine geluksmomentjes als je zo'n pepernootje in je mond steekt. Daar hebben we vooral nu veel behoefte aan.’’
De Lange probeerde het vier jaar geleden al een keer eerder. Duitsland veroveren met een eigen winkel in hoofdstad Berlijn. ,,De locatie daar was niet goed, het werkte niet. Daarnaast zijn we ondertussen een stuk verder met de ontwikkeling van onze chocolade-smaken. Die zijn hoe dan ook het populairst, ook in het buitenland. We hebben nu meer te bieden en een nieuwe huisstijl onder onze eigen naam helpt ook mee.”
De tekst loopt verder onder foto door waarop de winkel aan de Prinzipalmarkt in Münster is te zien. Foto: AD/Eric Brinkhorst
,,Het zijn kleine geluksmomentjes als je zo'n pepernootje in je mond steekt. Daar hebben we vooral nu veel behoefte aan.’’
‘Onze ambitie is over vijf jaar tweehonderd eigen winkels te hebben’
En dus ziet de ondernemer - ‘ik ben de directeur, maar voel me vooral ondernemer’ - het zonnig in als het gaat om zijn missie om Europa aan de pepernoot te krijgen. ,,Onze ambitie is over vijf jaar tweehonderd eigen winkels te hebben. We richten ons vooral op Nederland, Duitsland en België, maar ik weet zeker dat ze in andere landen ook dol zijn op het kleinste koekje ter wereld.’’
In september opende Van Delft 22 tijdelijke winkels in Nederlandse steden. Voor het eerst zullen drie van deze zaken ook na 1 januari open blijven. ,,Ik kan nog niet zeggen wat de locaties zijn, maar deze drie zullen voortaan permanent open zijn. We hopen dat aantal uit te kunnen breiden, want ik vind dat met name de chocolade-varianten het hele jaar door verkocht kunnen worden. Niet alleen in onze winkels, maar ook in alle supermarkten. Dan heb ik het dus niet over de klassieke pepernoot die tijdens het sinterklaasfeest wordt uitgedeeld en rondgestrooid, daar zijn we na 5 december wel klaar mee.”
De geschiedenis van Van Delft Biscuits
In 1880 begon Jan van Delft in Koog aan de Zaan Van Delft Biscuits. In dezelfde straat als waar Albert Heijn en Verkade hun eerste winkel openden. In 1958 verhuisde de bakkerij naar de huidige locatie in Harderwijk. Van Delft was een van de eerste bakkers met een lopende band-oven voor de productie van pepernoten. Daardoor is Van Delft de grootste pepernootfabriek en hofleverancier van Sinterklaas in Nederland (en ter wereld) geworden.
Het was de vader van Oscar die Van Delft Biscuits in 1989 kocht. De Lange junior runde de fabriek na het pensioen van zijn vader samen met zijn broer en staat sinds 2005 alleen aan het roer. Het bedrijf draait zo’n 90 miljoen euro omzet en maakt veel meer dan alleen pepernoten. Ook ontbijtcrackers, koekjes en gechocolateerde (hazel)noten worden in Harderwijk gemaakt.
Van Delft ligt ook als huismerk in de supermarkt
Bij Van Delft in Harderwijk rollen tussen de 5,5 en zes miljard pepernoten per jaar van de band af. Van elke honderd verkochte pepernoten, komen er volgens De Lange zeventig uit zijn koekjesfabriek. Het bedrijf telt vijfhonderd medewerkers en kan sinds kort de typisch Nederlandse kruidkoekjes zelf voorzien van een chocoladejasje. ,,Het chocolateren besteedden we tot voor kort uit, maar nu kunnen we het zelf. De investering van vijf miljoen euro in deze installatie is het dubbel en dwars waard. We verkopen inmiddels meer choconootjes dan de gewone variant.’’
Geen last van de sint- en pietendiscussie
De fabriek verkoopt niet alleen onder eigen naam, maar ook bijna alle pepernoten die supermarkten onder hun huismerk in de schappen leggen, komen uit Harderwijk. Zeker de laatste vijf jaar gaat het hard met de groei. Last van de sint- en pietendiscussie heeft De Lange naar eigen zeggen dus niet als het gaat om de verkoop.
,,Nee, daar merken we weinig van. Er worden juist steeds meer pepernoten gegeten. Onze omzet is in vijf jaar tijd verdubbeld, in het pepernotenseizoen tussen september en januari draaien we twintig miljoen omzet. Met name de markt voor het luxe segment is uitgedijd. Zeker nu de meeste mensen thuis moeten blijven, ook tijdens de feestdagen, is gezelligheid de trend die je wilt kopen. Daar profiteren wij van, alhoewel wij niet alleen in Duitsland, maar ook in eigen land merken dat er door corona minder klanten naar de winkels komen.’’