Nieuws Groei

Ondernemer zegt baan op en start bedrijf: 'Zoek hefbomen, daar haal je meeste resultaat uit'

Het afgelopen jaar stond de wereld voor veel bedrijven op z’n kop. De een kreeg het moeilijk terwijl de ander de enorme vraag bijna niet kon bijbenen. Marketeer Max van den Ingh (28) merkte hoe belangrijk zijn vakgebied bleek te zijn in deze nieuwe ‘online wereld’ en besloot daarom juist tijdens de pandemie zijn baan op te zeggen en een bedrijf te starten.

Van onze redactie 8 april 2021

Max van den ingh unmuted de ondernemer

Marketeer Max van den Ingh adviseert andere (startende) ondernemers in coronatijd. Foto's: Unmuted

De coronacrisis kwam voor veel bedrijven hard aan. Alles moest ineens digitaal en vanuit huis gebeuren, evenementen werden afgelast en het aantal verkopen pakte voor veel ondernemers anders uit dan verwacht. Ongeveer de helft van de kleine bedrijven was in mei 2020 zelfs bang de crisis niet te overleven, terwijl andere sectoren juist werden overweldigd door nieuwe kansen en enorme omzetgroei. Zo zag videobelplatform Zoom het aantal gebruikers in maart stijgen naar 200 miljoen en in april naar 300 miljoen. Ongekende cijfers.

Wat het effect van de crisis op een bedrijf ook was, in de meeste gevallen was een drastische verandering in strategie nodig. Degenen die voorheen bijvoorbeeld op prospects uit offline kanalen (zoals evenementen) konden rekenen, moesten dit ineens online zien op te vangen.

Lees ook: Groei met je bedrijf: dit is het geheim van Takeaway

Noodzaak om in korte tijd nieuwe online tools in gebruik te nemen

In eerste instantie werd dit veel gedaan door het organiseren van webinars, maar al snel bleek het niet zo makkelijk te zijn om hier voldoende resultaat uit te halen. De noodzaak ontstond om in korte tijd nieuwe online tools in gebruik te nemen en nieuwe manieren te zoeken om nieuwe klanten aan te trekken én met hen in contact te blijven.

Als expert in online mogelijkheden speelt de marketeer juist in deze tijd een steeds belangrijkere rol. ,,Marketing is inmiddels geen strategie meer, maar een overlevingskans geworden'', vertelt Max van den Ingh. ,,Dat zien ook steeds meer bedrijven in. De vraag naar moderne marketeers, ook wel ‘growth hackers’ genoemd, is dan ook enorm toegenomen. Dit zorgt voor grote uitdagingen bij ondernemers die zo’n marketeer willen gaan aannemen. Het duurt vaak veel te lang voordat de juiste persoon gevonden en ingewerkt is. Marketing blijft hierdoor vaak een ondergeschoven kindje. Bedrijven die vandaag hulp nodig hebben moeten op zoek naar een alternatieve oplossing.''

''Toen relaties bij mij aanklopten voor structureel advies, dacht ik: hier zit muziek in''

Max van den Ingh, oprichter Unmuted

Een bedrijf starten tijdens een pandemie doe je zo

Het starten van een bedrijf tijdens een pandemie is spannend, maar tegelijkertijd ook een logische stap voor sommigen. Wanneer ineens vrijwel alles om je heen op slot gaat, begin je jezelf natuurlijk de nodige vragen stellen. Dit gold ook voor Van den Ingh. ,,Ik had een goede baan bij een techbedrijf in Amsterdam maar ook ons kantoor ging op slot als gevolg van de coronamaatregelen. Je gaat dan toch nadenken: wat wil ik allemaal nog gaan doen?”

Het idee om een marketingbureau op te richten kwam voor de twintiger niet uit de lucht vallen. ,,Ik deed af en toe wat adviesklussen op het gebied van marketing en groeistrategie binnen het mkb. Gewoon als freelancer. Toen een aantal relaties bij mij aanklopten voor structureel advies, dacht ik: hier zit muziek in. Ik ben goed gaan nadenken over de opzet van mijn diensten, heb mijn baan opgezegd en ben gewoon begonnen.”

Innovatieve online marketingaanpak voor ondernemers

Met Unmuted helpt Van den Ingh bedrijven te groeien via een innovatieve online marketingaanpak. ,,Vanwege corona zijn de belangen groter dan ooit. Dit maakt het een stevige uitdaging, maar tegelijkertijd ook een hele dankbare taak als het goed gaat. Nieuwe klanten gaan van start met het zogeheten ‘Growth Program’, wat een uitgestippeld programma is om in korte tijd flinke stappen te zetten op het gebied van marketing. Na verloop van tijd moet het eigen team het stokje weer over kunnen nemen via een aantal trainingen. Een gezonde ontwikkeling,” aldus Van den Ingh.

''Vervang je emailadres en telefoonnummer op de contactpagina door een formulier of maak gebruik van live chat''

Max van den Ingh, oprichter Unmuted

Voor wie ook overweegt om de stap naar het ondernemerschap te maken, wil Van den Ingh het volgende meegeven: ,,Kijk naar de kansen die recent zijn ontstaan, welke markten de wind mee hebben gekregen en hoe je een slimme start via je eigen netwerk kunt maken.”

Verlaag drempel voor potentiële klanten om contact te leggen

Voor bedrijven die hun online marketing willen verbeteren, adviseert de ondernemer: ,,Ga op zoek naar hefbomen, daar haal je het meeste resultaat uit. Alles heeft meer effect als het conversiepercentage van je website hoger ligt. Kijk naar de stappen die men moet doorlopen om met je in contact te komen en minimaliseer deze. Vervang je emailadres en telefoonnummer op de contactpagina door een formulier of maak gebruik van live chat. Zo verlaag je de drempel voor potentiële klanten om contact met je te leggen.”

Lees ook: Sam Rohn (Red Je Pakketje): 'Een echt goede bedrijfsnaam verzinnen is moeilijk'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws