Nieuws Groei

Deze ondernemers brouwen hun bieren in loods op bedrijventerrein

Wat begon als een idee tijdens een goed glas bier op een verjaardag, mondde uit in de eerste lokale, Barendrechtse bierbrouwerij: Vaanbrouwers. Willem Franse (70), Michael Meijer (54) en Ruud Narin (54) brouwen hun bieren in een loods op een bedrijventerrein. ,,We zijn nogal perfectionistisch.’’

Lex Bezemer (AD) 25 juni 2020

Biervanvaan brouwers bier barendrecht

De mannen achter Vaanbrouwers in hun brouwerij. Van links naar rechts: Willem Franse, Michael Meijer en Ruud Narin. Foto: Frank de Roo

Sinds eind 2017 komen ze elke woensdag bij elkaar in de loods van Meijer op het Vaanpark. Daar hebben ze momenteel een ketel van 200 liter staan om mee te brouwen. Ze doen vrijwel alles zelf en met de hand. Ze verkopen de bieren in zelfgemaakte houten kratjes waar ze hun logo in branden. Op de zolder van de loods helpen familieleden ook mee. Zelfs de etiketjes van de bieren worden er zorgvuldig met een Prittstift opgeplakt.

Weg bij werkgever

Het idee om zelf bier te gaan brouwen, kwam per toeval op het pad van de drie mannen. Narin werkte in het vastgoed. ,,Maar door de zoveelste reorganisatie ging ik weg bij mijn werkgever. Ik was 50 en dacht: wil ik dit werk blijven doen, of wil ik het laatste deel van mijn werkzame leven iets doen waar ik plezier in heb?’’, vertelt hij aan het AD. Terwijl Narin zijn verhaal doet, beginnen de anderen aan hun werk. Bijna allemaal dragen ze een t-shirt met ‘Vaanbrouwers Crew’ erop.

''We móésten ons huiswerk wel gaan doen, want zoveel ervaring hadden we niet''

Ruud Narin, bierbrouwer

Narin vervolgt: ,,Ik ben uiteindelijk deels in het vastgoed blijven werken, maar daarnaast volgde ik een opleiding ambachtelijk ijsbereiden en een bieropleiding. Ik sprak op een verjaardagsfeestje de wens uit om ooit nog eens mijn eigen bier te willen brouwen. Toen Willem dat hoorde, klonk dat als muziek in zijn oren.’’

Bierbrouwen voor dummies

Willem Franse stelde voor samen met Meijer, die de loods ter beschikking had, een begin te maken met het brouwen. ,,Toen zijn we alle drie aan het lezen geslagen in een Bierbrouwen voor dummies. We móésten ons huiswerk wel gaan doen, want zoveel ervaring hadden we niet’’, zegt Narin. Vervolgens bouwden de mannen onder leiding van ‘technische duizendpoot’ Franse de ruimte om tot mini-brouwerij.

Daarnaast gingen ze in de leer bij een lokale brouwer in Nijmegen. ,,Daar volgen we een workshop voor de fijne kneepjes van het vak. Dus voor een praktijkgevoel. Om te zien hoe hij dat nou aanpakte’’, legt Narin uit. Lachend voegt hij eraan toe: ,,We wilden beginnen met een zo klein mogelijke foutmarge, want we zijn alle drie nogal perfectionistisch. We leggen de lat hoog.’’

Het eerste biertje

Het zorgde wel meteen voor een rake eerste poging. ,,Smaaktechnisch pakte ons eerste biertje, een tripel, meteen goed uit. Alleen had hij wat weinig schuim. Van daaruit gingen we verder sleutelen’’, zegt Narin. ,,En inmiddels maken we in totaal twaalf soorten. Binnenkort zelfs met ingrediënten uit onze eigen regio: gerst van het Buijtenland van Rhoon.’’

''Het gaat zeker goed. Misschien schaffen we binnen afzienbare tijd een nieuwe ketel aan, maar we willen niet té groot worden''

Ruud Narin, bierbrouwer

Intussen weten zowel particulieren als de lokale horeca de bieren van Vaanbrouwers te vinden. ,,Het gaat zeker goed. Misschien schaffen we binnen afzienbare tijd een nieuwe ketel aan, maar we willen niet té groot worden. Iedereen moet hiernaast zijn eigen ding kunnen blijven doen. We blijven het zien als een uit de hand gelopen hobby.’’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.