Nieuws Groei
Zo onderscheiden kleine (speciaal) bierbrouwers zich van de giganten als Heineken
De populariteit van het speciaalbiertje is ongekend. Menig Nederlander staat vooraan bij bierfestivalletjes waar de verschillende varianten naar hartenlust geproefd worden: van een goed glas Mannenliefde tot een slok Oma’s Pruim. Dat heeft zijn weerklank op het aanbod. Inmiddels telt ons kikkerlandje bijna 700 bierbrouwerijen, maar hoe onderscheiden zij zich in een markt waar de keuze reuze is?

Het aantal bierbrouwerijen blijft groeien. Ook afgelopen jaar kwamen er weer 63 bij. Daarbij staat de teller nu op 655 Nederlandse brouwerijen, blijkt uit cijfers van Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Daarmee is het aanbod groter dan ooit, zegt voorzitter Jan Ausems van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur tegen RTL Z.
Dat die keuze reuze is, is heerlijk voor de Nederlandse consument, maar minder fijn voor de brouwerijen die moeten strijden om een plekje op de (wissel)tap. In een gewone kroeg heb je de keuze tussen enkele biertjes, in een goed bier café zijn dat er al snel tientallen.
Toegankelijk
“We zijn zo uniek, dat we nog geen gecompliceerde marketingstrategie hebben hoeven te bedenken”, zegt Do de Heij. Samen met haar zus Tessel begon ze zo’n vijf jaar geleden het biermerk Gebrouwen door Vrouwen. “Het begon als hobby. Gewoon thuis, bier maken in een pan.” Inmiddels hebben ze tien medewerkers en brouwden ze vorig jaar 300.000 liter gerstenat. Ter vergelijking: Heineken verkocht naar schatting 34,3 miljoen hectoliter (duizend liter) in 2017.
Lees ook: Dit is de manier waarop biergigant Grolsch zichzelf van goed personeel voorziet
Hun geheim? “We gebruiken vooral kruiden voor onze biertjes, niet zo veel hop. Daardoor is de smaak toegankelijk en niet zo bitter."
Oedipus (vernoemd naar de Griekse mythe) gooit het over een andere boeg: kleurrijke labels en namen als ‘Mannenliefde’ en ‘Mama’. Op het etiket het laatstgenoemde zwemmen vrolijke blauwe spermacelletjes. “Wij zijn onderscheidend in de smaken, wat we uitstralen en de evenementen die we rondom het bier organiseren”, vertelt Tristan Spits, directeur van de brouwerij die 2,6 miljoen biertjes per jaar produceert.
Bier als beleving
“Overal waar we de kans krijgen om ons verhaal te vertellen, doen we dat. We organiseren proeverijen, staan op festivals. Zeker in het begin pakten we alles aan. We vroegen klanten of we wat mochten organiseren in hun kroeg. Daar hebben we veel lol in gehad, maar het is ons niet komen aanwaaien.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Lees ook: Britse pubs in de Brexit-problemen: barmannen vertrekken en bierprijs omhoog
Bij het Amsterdamse Oedipus draait het niet puur om het biertje, maar om de hele belevenis. “Het is een manier om ons uit te drukken, om onze stem te laten horen. We willen iets zeggen over smaak, nieuwe ontwikkelingen in bierland en hoe we tegen bier aankijken. En het is best lastig om een leuk eigen verhaal te hebben. Bij ons is dat wel gebeurt. Ik denk doordat we heel verschillende mensen bij elkaar hebben gebracht. Sander Nederveen is onze hoofdbrouwer. Hij weet alles van bier en geïnteresseerd in nieuwe smaken. Ik zit met mijn neus in de kunstwereld, weet veel van beeldtaal en laat me inspireren door de hedendaagse maatschappij. Op die manier brengen we een aantal invloeden bij elkaar die andere brouwerijen niet hebben.”
Festival Planet Oedipus
Spits is duidelijk: heb een verhaal, een mening, een standpunt, zoals hij dat zelf ook heeft. Een van die standpunten: “Bier drink je niet alleen. Als je bier drinkt, dan drink je terwijl je een gesprek voert, eet, naar muziek luistert, iets kijkt. Dat beïnvloedt je smaak. Om die reden zijn wij om het bier heen gaan organiseren. Wij zijn bekend door het festival Planet Oedipus: een wereld van biermakers, kunstenaars, muzikanten. We willen iedereen bij elkaar brengen op één plek. Dat probeer ik ook in de taproom te doen."
Lees ook: Dit brouwersechtpaar wil Tilburg als bierstad op de kaart zetten
Concurrentie
En die 655 concurrenten? “Natuurlijk merken wij ook wel dat de concurrentie toeneemt”, aldus De Heij, “Maar de vraag groeit ook heel hard. De schappen bij de Albert Heijn worden steeds groter en steeds meer restaurants hebben een bierkaart. Het wordt drukker en we moeten ons best blijven doen, maar het is een gezellige gemoedelijke wereld. Het scheelt dat we als als bierbrouwende zussen uniek zijn, dat we ons zo kunnen presenteren en opvallen als vrouwen in de brouwwereld. Dat we nog steeds in die niche zitten qua marketing. Daar maken we natuurlijk gebruik van.”
Ook Spits ziet die ontwikkeling: “We merken dat het voller wordt. Zeker in Amsterdam wordt er veel geconcurreerd op de tap. Gelukkig hebben wij een duidelijke eigen stem, zijn we herkenbaar. Ik voel de concurrentie, maar denk dat we harder hebben kunnen groeien dan anderen. Daarbij zijn een aantal brouwerijen duidelijk lokaal of regionaal. Dat is niet interessant buiten de provincie. Wij hebben er bewust voor gekozen om ons bier ook interessant te maken voor mensen buiten Amsterdam.”
Wij hebben een eigen stem, zijn herkenbaar