Nieuws Groei

Onderzoek KVK: ondernemers zijn ondanks corona vrij positief

Hoewel het beeld is dat er in Nederland momenteel een flink aantal ondernemers is dat het moeilijk heeft, laat het onderzoek ‘Ondernemen in tijden van corona’ van de Kamer van Koophandel (KVK) zien dat het met een groot deel van de Nederlandse ondernemers goed gaat.

Van onze redactie 18 september 2020

Kvk bedrijf corona positief onderzoek

Foto: Unsplash

Uit het onderzoek van de KVK uitgevoerd onder 1695 respondenten in de periode eind juli - begin augustus blijkt dat vier van de tien ondernemers de huidige bedrijfssituatie een acht of hoger geeft. Gemiddeld beoordelen ondernemers hun bedrijfssituatie met een 6,8 als vrij positief. Er is wel veel variatie tussen sectoren. Zo beoordelen ondernemers met een bedrijf in de sector sport, cultuur en recreatie hun situatie met een magere zes (5,9).

Krimp of groei?

Bijna de helft van de ondernemers staat er positief voor en gaat onveranderd door of is zelfs aan het groeien. De sectoren bouw en detailhandel staan er vaker goed voor dan andere sectoren. Ongeveer een kwart heeft het moeilijker en geeft aan bezig te zijn met overleven, te krimpen of zelfs (bijna) failliet te gaan. Daarvan is vaker sprake in de horeca en cultuur, sport en recreatie.

''21 procent heeft in de afgelopen maanden gebruikt gemaakt van financiële regelingen, 18 procent heeft kostenbesparingen gerealiseerd''

Kamer van Koophandel

Er zijn diverse sectoren die het moeilijk hebben. Het gaat hierbij vooral om horeca en cultuur, sport en recreatie. Daar heeft corona het meeste (negatieve) impact gehad, en daar zijn de rapportcijfers dan ook het laagst. Zo kreeg in deze sectoren meer dan driekwart van de ondernemers te maken met een omzetdaling. Een vergelijkbaar beeld zien we als vooruit gekeken wordt naar de impact van de coronacrisis in de komende zes maanden.

Merendeel ondernemers wil niet stoppen

Het merendeel van de ondernemers (73 procent) denkt voorlopig niet aan stoppen. Een klein deel (14 procent) geeft aan wel eens te twijfelen over, of te denken aan stoppen met de onderneming. Een groot deel hiervan geeft aan dat dit te maken heeft met de coronacrisis. Een veelgenoemde reden is dat men te weinig klanten of opdrachten heeft.

''Voor de komende zes maanden richten veel ondernemers zich op het realiseren van nieuwe of meer klanten''

Kamer van Koophandel

Ondernemers hebben in de afgelopen maanden aanpassingen gedaan. Zo heeft 21 procent in de afgelopen maanden gebruikt gemaakt van financiële regelingen, 18 procent heeft kostenbesparingen gerealiseerd, 17 procent heeft zijn bedrijfsreserves moeten aanspreken, 15 procent heeft zijn (online) zichtbaarheid verbeterd en ook 15 procent heeft zijn of haar product of dienst aangepast. Bijna een kwart geeft aan (meer) te zijn gaan thuiswerken of meer digitale mogelijkheden te hebben gebruikt (22 procent). Het merendeel van de ondernemers geeft aan dat deze aanpassingen toe te schrijven zijn aan de coronacrisis.

De toekomst na corona

Voor de komende zes maanden richten veel ondernemers zich op het realiseren van nieuwe of meer klanten. Dat blijkt ook uit de belangrijkste plannen die ondernemers de komende maanden hebben met hun bedrijf. Die bestaan uit het verbeteren van de (online) zichtbaarheid van het bedrijf, marketingacties om klanten te werven en aanpassingen van het product of de dienst. Ook het aangaan van nieuwe samenwerkingen en meer gebruik maken van digitale mogelijkheden wordt relatief vaak genoemd.

Lees ook: Ondernemen over de grens? Zo doet Groasis dat met de Growboxx

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.