Nieuws Groei

Met miljoenen aan groeikapitaal wil bezorgsuper Gorillas concurrentie aftroeven

Online bezorgsupers in Rotterdam krijgen er een geduchte concurrent bij: het uit Duitsland overgewaaide Gorillas. Een razendsnelle boodschappendienst met een haast krankzinnige belofte: binnen 10 minuten je bestelling in huis. Na Amsterdam is dit de tweede stad in Nederland waar Gorillas, gesteund met miljoenen aan groeikapitaal, actief is.

Ilja Post (AD) 25 februari 2021

Boodschappendienst Gorillas foto 1

Snel op de fiets om binnen 10 minuten een bestelling bij iemand thuis af te leveren. Dat is de belofte van de nieuwe boodschappendienst Gorillas. Foto: AD/Frank de Roo

De nog piepjonge startup, vorig jaar mei opgericht door Kağan Sümer en Jörg Kattner in Berlijn en Keulen, groeit als kool. Inmiddels reeds actief in meerdere Duitse steden breidt de razendsnelle boodschappendienst zich steeds verder uit, zelfs tot voorbij de eigen landsgrenzen schrijft het AD.

Kort voor het nieuwe jaar ging het door grote investeerders omarmde bedrijf van start in de Amsterdamse buurt De Pijp, de eerste markt buiten Duitsland. Sinds afgelopen week werd ook het Rotterdamse Oude Noorden aan dat lijstje toegevoegd.

Lees ook: Verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot haalt miljoenen op

Anne Doeke Kooistra, Lead Expansion Manager: ,,Wat Gorillas bijzonder maakt, is dat we werken vanuit eigen hyperlokale magazijnen en afhandelingscentra. Door goederen in bulk aan te kopen, kunnen we deze verkopen tegen prijzen die concurreren met reguliere winkeltarieven. De prijs voor bezorging (per elektrische fiets) is 1,80 euro.” Rotterdam is voor Kooistra overigens geen onbekend terrein. Eerder lanceerde hij namelijk in de Maasstad de elektrische scooter van felix.

Om hun slogan ‘sneller dan jij’ waar te maken, betekent dit wel dat ze alleen leveren in een straal die binnen het opgegeven tijdsbestek per e-bike bereikbaar is. Hooguit een paar kilometer vanaf de Zwart Janstraat, een drukke winkelstaat in het Oude Noorden, dus.

Maar niet getreurd, aldus Kooistra, die zegt nu al rond te kijken naar nieuwe bezorggebieden binnen de stad. ,,Op termijn willen we heel Rotterdam de mogelijkheid geven om via onze app al hun boodschappen te doen.”

De tekst gaat onder de foto verder. Foto: Gorillas

Gorillas heeft een 'supermarktachtig' assortiment

Het assortiment is er dan ook naar. Anders dan bijvoorbeeld Pieter Pot, een andere succesvolle startup dat vooral handelt in verpakkingsvrije, houdbare producten zoals rijst, pasta en koffie, heeft Gorillas ‘een supermarktachtig assortiment, waaronder ook bederfelijke waren zoals groenten en fruit, zuivel, gebak en dranken’.

Een assortiment dat bovendien alsmaar verder wordt uitgebreid, vervolgt Kooistra. Hiermee hoopt het bedrijf de strijd aan te gaan met andere, tragere boodschappendiensten zoals die van Picnic, Jumbo en Albert Heijn.

Albert Heijn stopte juist eerder met bezorgdienst Rappie

Opvallend is wel dat Albert Heijn eerder juist stopte met hun supersnelle bezorgdienst Rappie, dat online bestelde boodschappen binnen twee uur beloofde thuis te brengen. De supermarktketen startte de proef in september 2007 in Rotterdam. Maar na amper een jaar besloot de grootgrutter de pilot niet langer te verlengen. Een reden daarvoor werd destijds niet gegeven.

Anno 2021 brengt Gorillas het concept van ‘instant delivery’ opnieuw terug naar de stad. Daarbij wordt het financieel gesteund door een groot aantal risicokapitaalbedrijven. In totaal haalde de startup al tientallen miljoenen euro's op.

"Onze bezorgers vormen de kern van ons bedrijf. Hun veiligheid en welzijn hebben onze hoogste prioriteit"

Anne Doeke Kooistra, Lead Expansion Manager bij Gorillas

In de zomer actief in vijftien Europese steden

Met dat geld wil Gorillas hun verdere expansieplannen financieren. Tegen de zomer verwacht de boodschappendienst actief te zijn in vijftien Europese steden vanuit zo’n zestig lokale magazijnen.

Koeriers die voor hen aan de slag gaan, lijken in ieder geval ook te profiteren van deze enorme financiële injecties. Anders dan andere bezorgdiensten, die koeriers vaak zien als ZZP’ers, krijgen ze bij Gorillas ‘een volledige arbeidsvoorziening met eerlijke salarissen en pensioenuitkering’.

Kooistra: ,,Onze bezorgers vormen de kern van ons bedrijf. Hun veiligheid en welzijn hebben onze hoogste prioriteit.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.