Nieuws Groei

Oordopjes van jonge ondernemer Pim (19) helpen muzikanten in strijd tegen tinnitus

Trombonist Henk van Gansewinkel van blaasorkest D’Af en Toeters hoort minder goed met zijn linkeroor. Om verdere gehoorschade te voorkomen, laat hij speciale oordopjes aanmeten door Pim Koolwijk (19) uit Hilvarenbeek: ‘Alles boven de tachtig decibel is schadelijk.’

Stan Schrijen (AD) 26 juli 2023

Pim Koolwijk oordoppen Marc van Rooij

Pim Koolwijk meet oordoppen aan bij muzikant Marc van Rooij. Foto: Pix4Profs/ Ramon Mangold

Hij lijkt bijna op een soort Rob Geus, die als een keurmeester met zijn grote zilveren koffer in de hand café Schuttershof in Esbeek binnen komt lopen. Maar Pim Koolwijk heeft geen gereedschap bij zich om na te gaan of de afzuigkap wel vetvrij is en heeft evenmin interesse in de zuiverheid van de rubberen rand van de koelkast.

Wél heeft de jonge ondernemer uit Hilvarenbeek allerhande meetapparatuur en andere bijbehorende zaken bij zich om oordopjes aan te meten, zo schrijft het AD. In dit geval bij enkele van de leden van blaasorkest D’Af en Toeters, die in het café hun vaste repetitieavond hebben.

''Het is altijd een ontiegelijk lawaai natuurlijk. Bij repetities, maar vooral bij optredens. Ik heb sowieso een beetje tinnitus, maar na een optreden soms wat erger''

Henk van Gansewinkel, trombonist

Kwestie van even stilzitten en niet praten en lachen

Nadat Koolwijk heeft uitgelegd wat de beste opties voor de bandleden zijn, wordt er na gezamenlijk overleg bij de heren gekozen voor de professionele oordopjes. In die categorie is er nog de keuze om te gaan voor 15, 20 of 25 decibel volumevermindering. ,,Het instapmodel heeft een demping van twintig decibel”, legt Koolwijk uit. ,,Daar kun je dus nog mee omlaag of omhoog, net wat iemand wil. Maar voor bijvoorbeeld geluidsmensen die vlakbij boxen staan, raad ik wel een demping van 25 decibel aan.”

,,Het is altijd een ontiegelijk lawaai natuurlijk. Bij repetities, maar vooral bij optredens. Ik heb sowieso een beetje tinnitus, maar na een optreden soms wat erger”, zegt trombonist Henk van Gansewinkel. ,,Met mijn vader ben ik wel eens naar een hoormeting geweest en toen bleek dat ik aan mijn linkeroor in een bepaalde frequentie wat minder hoor. Precies de frequentie waarop vrouwen praten. Dat is toeval en dat is geen grap, hoor”, zegt Van Gansewinkel. ,,Je hoort onder muzikanten nogal eens mensen over gehoorschade.”

Lees ook: Xander de Buisonjé lanceert 'eerste in-ear computer ter wereld'

Met een soort grote kitspuit spuit Pim de oorholte vol

En dus is het tijd voor Koolwijk om aan de slag te gaan met het aanmeten van de oordopjes. Eerst controleert hij met een lampje de gehoorgang op bijzonderheden. Daarna doet hij een watje met daaraan een touwtje in het oor en als dat eruit is, spuit hij met een soort grote kitspuit de oorholte vol. De substantie die daar in zit, droogt binnen enkele minuten op en dient als mal voor de op maat gemaakte oordopjes. Alleen een kwestie van even stilzitten en niet praten en lachen. En de keuze om er wel of niet een ‘aanpakje’ voor wat meer gebruiksgemak aan te laten bevestigen.

Marc van Rooij is het volgende lid van D’Af en Toeters die het aanmeten mag ondergaan. ,,Ik heb al oordoppen, op maat gemaakt, maar ik denk dat die enigszins verouderd zijn want die heb ik al tien jaar”, zegt de baritonist. ,,Ik heb geen klachten en meestal speel ik toch wel zonder. Maar als we bijvoorbeeld uitversterkt spelen met gitaren erbij, dan doe ik ze wel in. Dan staan we achter in zo’n herriebak en dan is het wel lekker om iets in te hebben.”

''Ik kom nu veel bij bedrijven waar mensen al jaren in het lawaai hebben gewerkt, maar ook steeds meer jongeren hebben het erover, ook online''

Pim Koolwijk, oprichter Hear2Hear

‘Alles boven de tachtig decibel is schadelijk’

Tussendoor zoekt Van Gansewinkel het maximaal aantal decibellen op van de diverse instrumenten. ,,Een trompet kan tot 110 decibel, een trombone tot 115, klarinet 114”, leest hij voor. ,,En wist je dat het verschil tussen 100 of 103 decibel een verdubbeling van het geluid is”, zegt Koolwijk, die oordoppen vanaf 99 euro aanbiedt. ,,En alles boven de tachtig decibel is schadelijk voor je oren.”

Koolwijk heeft zich sinds een jaar ondergedompeld in de wereld van de oordoppen. Hij kwam in contact met producent Kees Snijders van NP-ONE, waar de oordoppen uit de 3D-printer rollen, volgde een cursus en is na een half jaar als laborant in loondienst bij NP-ONE nu zijn eigen bedrijf Here2Hear opgericht. Hij stopte met zijn studie Ondernemerschap en Retailmanagement om zich te richten op zijn eigen plannen. ,,Het viel me altijd al op dat de muziek in de uitgaanswereld of op festivals zo hard stond. Ik kom nu veel bij bedrijven waar mensen al jaren in het lawaai hebben gewerkt, maar ook steeds meer jongeren hebben het erover, ook online.”

Ondernemer geeft 1.000 paar oordopjes weg tijdens introductieweken

Hij timmert dan ook flink aan de weg. Zo stond hij op een inmeetavond bij D’n Brands in Goirle, op Zomergebloas in Hilvarenbeek en houdt hij op 18 augustus een inmeetdag in de Tilburgse LocHal. En deze zomer staat hij met een standje op festivals als Breda Barst, Elastiek Muziek en Koolwijk. Koolwijk gaat ook naar introductieweken als de Intreeweek in Amsterdam en de TOP Week in Tilburg. Daar geeft hij duizend paar gratis oordopjes weg, samen met de studentenpartij Fractie Sam. ,,Dat zijn universele oordopjes. En dan hoop ik natuurlijk dat sommige studenten later nog terug komen voor persoonlijke aangemeten oordoppen.”

Lees ook: Jonge ondernemers eerlijk over hun bedrijf: 'Wisselend inkomen is een nadeel'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws