Kennis Groei

Organische groei voor jouw bedrijf: zo pak je dat aan

Hoe stimuleer je de organische groei van jouw bedrijf? Een gezonde of gemiddelde groei verloopt niet te snel, maar vooral ook niet te langzaam. Je wilt duurzaam groeien, door de omzet ieder jaar te verhogen. Dat doe je door nieuwe klanten aan te trekken, én door jouw bedrijf steeds verder te verbeteren.

Van onze redactie 10 februari 2022

Organische groei bedrijf creeren

Dus wil je een klein bedrijf laten groeien en zoek je naar tips? Of ben je sowieso benieuwd hoe je jouw bedrijf kunt laten groeien? Wij leggen het je uit.

5 verbeteringen voor organische groei

Met de focus op een aantal verbeteringen zorg je er binnen jouw bedrijf namelijk voor dat je organisch en gezond groeit:

  1. Interne processen optimaliseren

  2. De kwaliteit verbeteren

  3. Medewerkers trainen

  4. Helder intern en extern communiceren

  5. Nadenken over duurzame inzetbaarheid

1

Interne processen optimaliseren

Het is belangrijk om je doorlopend op de interne processen te richten. Hoe zorg je er bijvoorbeeld financieel en administratief voor dat alles op orde is? En welke werkprocessen gebruik je om tot de gewenste producten, diensten en output voor klanten te komen? Met de focus op de optimalisatie van interne processen overstijg je de gemiddelde groei van andere bedrijven om je heen.

2

De kwaliteit verbeteren

Daarnaast kun je organisch groeien met jouw bedrijf door de kwaliteit van de producten of diensten te verbeteren. Misschien kan de kwaliteit van bepaalde onderdelen beter, of kun je het professioneler presenteren.

Kijk goed om je heen naar vergelijkbare bedrijven in jouw branche. Of beter nog, naar bedrijven die de kwaliteit iets beter voor elkaar hebben. Ontdek hoe je dat niveau kunt bereiken, om jezelf doorlopend uit te dagen.

3

Medewerkers trainen

Train ondertussen medewerkers. Zij helpen je gezond te groeien met jouw bedrijf. Zorg er met opleidingsbudget en specifieke trainingen voor dat ze beter dan goed worden in hun werk. Zij vormen uiteindelijk de verbinding met klanten die je bedient met de producten en diensten.

4

Helder intern en extern communiceren

Het is belangrijk om helder te communiceren, zowel intern als extern. Op die manier is zowel bij medewerkers als bij klanten en prospects duidelijk wat je te bieden hebt en hoe het werkt. En is er sprake van problemen of vindt er een nieuwe introductie plaats? Door daar helder over te communiceren groei je met jouw bedrijf.

5

Nadenken over duurzame inzetbaarheid

Ten slotte is het voor steeds meer bedrijven belangrijk om na te denken over duurzame inzetbaarheid. Hoe houd je medewerkers zo lang mogelijk gezond en gemotiveerd aan het werk? Zodra je groeit met jouw bedrijf zal je merken dat het belangrijk is om steeds meer mensen aan het werk te houden.

Organische groei voor jouw bedrijf

Met de bovenstaande tips zorg je voor organische groei binnen jouw bedrijf. Het is de beste manier om gezond te groeien, gemiddeld of net daarboven. Zo houd je het binnen de perken, maar voorkom je ondertussen dat de groei te veel afzwakt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws