Nieuws Groei

Marketeer Ivar Camps volgt passie: Nederlandse limoncello uit Sneek

Ondernemen is ook gewoon domweg doen, de stap durven te maken. Ivar Camps nam zich begin dit jaar voor nog dit jaar limoncello op de Nederlandse markt te brengen. Negen maanden later werkt hij samen met twee Sneekse topondernemingen: ijssalonketen MIN12 en Weduwe Joustra. De eerste honderd flessen Campsello, de naam van zijn limoncello, gingen al over de toonbank en nu is er de stap naar duizend flessen.

Eduard Voorn | Foto: Nadja Willems 6 september 2020

Campsello limoncello Ivar liggend

Ivar Camps: marketeer in de automotive branche én limoncellomaker. Foto's: Ruud Voest

Op de laatste avond van zijn vakantie frommelde ‘La Mama’ Ivar Camps een briefje in zijn hand met de receptuur om limoncello te maken. ,,We verbleven in een agriturismo (soort B&B op een Italiaanse boerderij, red.) in Le Marche, Italië. In de keuken stond dit omaatje werkelijk zalig voor ons te koken,” vertelt Camps (48) gepassioneerd. ,,Ik vroeg aan haar dochter of ik een keer bij haar moeder in de keuken mocht meehelpen. Ik heb van haar geleerd hoe je pastasaus moet maken. Maar zij maakte ook haar eigen limoncello. Na het avondeten kregen we dan een glaasje met daarbij een espresso. Via haar dochter kreeg ik op die laatste avond dat papiertje met daarop het recept.”

Camps ging thuis aan de slag en in de loop van de tijd wist hij het recept van ‘La Mama’ verder te verbeteren. Tijdens een blindproeverij met een stuk of tien andere limoncello’s kwam zijn limoncello als gedeeld nummer één uit de bus. ,,Oké, dan doe ik toch iets goeds.”

Lees ook: Geheime bereidingswijze maakt échte Italiaanse ijszaken onsterfelijk

Realiseren van een persoonlijke doelstelling

Camps is in het dagelijks leven een rasmarketeer. Door dit werk wist hij in contact te komen met de eigenaar van ijssalonketen MIN12, Theo van Wamel uit Sneek. ,,Als fan van Italië ben ik gek op ijs en die van Theo is geweldig. Ik had hem een fles limoncello beloofd, omdat ik van Theo voor mijn verjaardag een MIN12 T-shirt had gekregen. Toen ik op weg was naar hem ging ik nog even langs bij distilleerderij Weduwe Joustra, stadsgenoten van de ijssalon en bekend van de Beerenburg, voor wat bier en Italiaanse wijn. De verkoper achter de toonbank zag mijn fles voor Theo en wilde het proeven. Hij pakte twee glaasjes, ik schonk in en hij zei na één slok: ‘Dit is best goed spul’. Dat heb ik onthouden.”

Maar de aanleiding om zijn limoncello, met de naam Campsello, op de markt te gaan brengen was een zwik vrienden met wie hij de afgelopen oudejaarsavond doorbracht. ,,Wat worden je persoonlijke doelen voor 2020? Ik zei: ‘Om mijn eigen limoncello te maken, maar dan professioneler. De aanleiding was dat ik al vaker had gezegd om dit samen met een bedrijf te gaan doen, dan moet je die stap gaan maken.”

''Op 4 juli ben ik vroeg naar Sneek gereden en in de ijssalon zijn we 160 citroenen gaan schillen''

Ivar Camps, limoncellomaker en marketeer

Tijd voor limoncello dankzij corona

Corona zorgde ervoor dat Camps veel tijd had om aan zijn limoncello project te besteden. Hij werkte voor zijn huidige werkgever (Alliance Automotive Group) veel thuis in Vleuten, maar ook in Sneek waar zijn schoonouders een huisje hebben. De afspraak die hij maakte met zijn vrienden op 1 januari spookte door zijn hoofd. Hij klopte uiteindelijk bij Steve Sibson van Weduwe Joustra aan die in eerste instantie de boot afhield.

,,Hij zei op een gegeven moment oké, maar dan moeten we nog betere alcohol en nog zuiverder water hebben. Ik heb uit Sicilië biologisch onbespoten citroenen laten komen. Op 4 juli ben ik vroeg naar Sneek gereden en in de ijssalon zijn we 160 citroenen gaan schillen. Theo hadden een paar jongens geregeld die mij gingen helpen. Vervolgens hebben we die schillen in de alcohol gelegd en na 7 weken de vaten naar Weduwe Joustra gebracht. Daar hebben we 110 flessen gebotteld en die zijn inmiddels allemaal via sociale media verkocht.”

''Waar proost ik 1 januari 2021 op? Het opzetten van een landelijk distributiekanaal via speciaalzaken en goede restaurants''

Ivar Camps, limoncellomaker en marketeer

Leg je afspraken goed vast

Bij het optuigen van een dergelijke samenwerking hoort ook het vastleggen van wie wat doet. De aanleiding voor Camps om zakelijker te worden was een appje van Sibson van Weduwe Joustra: ‘Ivar dit is goddelijk goed spul. We moeten kijken of we dit jaar nog duizend flessen kunnen doen’. Camps: ,,We moeten duidelijk afspreken wie gaat wat investeren. Naar duizend flessen is een stap, dus we moeten met z’n drieën het risico dragen. Nu heb ik alle investering gedaan tot het laten ontwerpen van de etiketten.”

Camps had dat ooit als mede-eigenaar van een automotive mediabedrijf geleerd. ,,Daar hadden we dat namelijk niet goed gedaan, met alle gevolgen van dien toen het minder werd. Het is dus belangrijk dat je alles formeel goed vastlegt. Daarnaast heb ik daar geleerd om klein te beginnen, dus eerst met honderd flessen. Nu ben ik aan het uitzoeken hoe we dit gaan organiseren, want het gaat om het behouden van de kwaliteit en niet kwantiteit."

,,Waar proost ik 1 januari 2021 op? Het opzetten van een landelijk distributiekanaal via speciaalzaken en goede restaurants.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.