Podcast De Jonge Ondernemer

Pauline (17) heeft al een webshop en fysieke kledingwinkel: 'Het is keihard werken'

Pauline Snel doet haar achternaam eer aan. Ze is pas 17, maar runt nu al een succesvolle damesmodewinkel. In de winkelstraat en online. Elily draait als een malle in het pand in hartje Dordrecht en via de drukbezochte webshop. Hoe boks je dat als minderjarig ondernemer voor elkaar en waar loop je tegenaan als 17-jarige bomvol ambitie? Je hoort het in aflevering drie van De Jonge Ondernemer.

Elily Damesmode Pauline Snel winkel

Pauline Snel samen met moeder Annette in haar Elily-winkel in hartje Dordrecht.

Van onze redactie 22 december 2022

De naam 'Elily'? Je hoort direct aan het begin van deze De Jonge Ondernemer hoe Pauline Snel op de naam is gekomen. Minstens zo boeiend is het ondernemerschap zelf. Hoe komt een jonge meid als de Zuid-Hollandse erbij om een kledingzaak te starten? Je hoort het vaker, Pauline had weinig interesse in wiskunde of geschiedenisles. Ze wilde een prinses worden als kind. Zo'n mooie prinsessenjurk kunnen dragen. Alles qua outfit matchen met elkaar. ,,De veters matchen met het strikje in mijn haar. Dat soort kleine dingen vond ik heel belangrijk. Van jongs af aan was ik bezig met kleding'', vertelt de ondernemer.

Na een stage in een kledingwinkel ontdekte Pauline direct dat ze naast modebewust zijn ook ontzettend goed met klanten om kon gaan. Maar het enige probleem: de tiener wilde liever haar eigen kleding opvouwen in plaats van de collectie van een winkel die niet van haar is. ,,Dat was het eerste moment dat ik dacht: 'hier ga ik iets mee doen'. Gelijk hoog gegrepen, maar ik was zeker. Een winkel. Punt. Dat gaat het worden.''

''Je mag best tevreden en blij zijn wanneer er een bestelling is geplaatst. Ook dat moest ik leren. Dankbaar zijn voor de kleine dingen''

Pauline Snel (17), ondernemer

Pauline wil dat mensen stralen in haar kleding: 'Is er twijfel? Dan doe ik het niet'

Hoewel Pauline zich in eerste instantie richtte op de zorg en startte met een studie social work, ging het ondernemersbloed steeds meer kriebelen. Het zaadje was toch echt gepland tijdens die stage in de modezaak. In 2021 was het zover. Elily ging eerst online van start. Kleding gericht op meiden van Pauline haar eigen leeftijd. Daarbij kreeg ze flink wat hulp. Van wie en op welke manier hoor je in deze podcast. En hoe ging het toen de Zuid-Hollandse zich inschreef bij de Kamer van Koophandel, lukte het met de eerste collectie en wat is de rol van moeder Annette in dit ondernemersverhaal?

,,Inkopen doe ik echt op gevoel'', legt Pauline uit. ,,Dat is iets wat ik niet kan uitleggen. Is het gevoel direct goed? Dan gaat het mee. Is er twijfel? Dat wordt het hem niet met een bepaald kledingstuk.'' Haar belangrijkste doel is om mensen te laten stralen in hun nieuwe outfit. ,,Ik zie heel duidelijk aan mensen wanneer ze zich fijn voelen in hun kleding. Kleding voor een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld. Dat moet goed zijn.''

''Wanneer je actief blijft en doet wat je moet doen, gaan steeds meer mensen dat opmerken. Je blijft niet ongezien. Online leeft het gewoon. Dat is een zeer belangrijke les die ik heb geleerd''

Pauline Snel (17), ondernemer

Van online naar (ook) een fysiek winkelpand voor Elily: hoe pakt een 17-jarige dat aan?

Pauline Snel weet dat de markt van (online) kleding een zeer volle markt is. Dat vereist een goede strategie. Je moet opvallen met je onderneming, wil je het lang volhouden en de juiste omzet en winst behalen. ,,Het is keihard werken! Wanneer je actief blijft en doet wat je moet doen, gaan steeds meer mensen dat opmerken. Je blijft niet ongezien. Dat is een zeer belangrijke les die ik heb geleerd.''

Wel was het vooral de eerste vijf maanden van het bestaan van Elily knokken voor Pauline, zeker met de enorme concurrentie waarmee ze te maken heeft in de mode-business. ,,Toch moet je de momenten dat het wel goed gaat, je de eerste successen hebt, opslaan. Je mag best tevreden en blij zijn wanneer er een bestelling is geplaatst. Ook dat moest ik leren. Dankbaar zijn voor de kleine dingen'', benadrukt de jonge ondernemer die in de podcast ook vertelt over hoe het winkelpand in het centrum van Dordrecht op haar pad kwam.

Dat is een bijzonder verhaal, kunnen we alvast verklappen. De vorige eigenaar werd ernstig ziek en was op zoek naar de juiste opvolger. ,,De eerste weken waren heel intens'', aldus Pauline over de eerste periode nadat ze de winkel had overgenomen. Elily is inmiddels een familiebedrijf, hoor je in De Jonge Ondernemer. Advies voor ondernemende leeftijdgenoten? Dat vind je eveneens in deze podcast.

Lees ook: Tienerbroers Rens (17) en Guus (13) bouwen aan succesvolle lasergame-franchise

De Jonge Ondernemer: dit zijn de piepjonge succesverhalen

De Jonge Ondernemer is een nieuwe podcast waarin we spreken met zeer jonge ondernemers tot 20 jaar. In elke aflevering vertellen zij hoe het is om te ondernemen vanuit de schoolbanken. Wat is hun ambitie, wie zijn de klanten, wat willen ze verdienen, wat gaat goed en wat gaat minder goed en waar lopen de jeugdige ondernemers tegenaan? Je krijgt ook tips en advies. Wat kan en moet je doen bij de start en wat juist niet? Hoe bouw je op een slimme manier verder aan je businessplan? Kortom: laat je informeren en inspireren. O ja, deze podcastserie is er voor jong en oud!

Luister de hele podcast via Spotify of Apple Podcasts. Vergeet niet te abonneren om geen enkele aflevering te missen.

De jonge ondernemer en haar moeder in de podcaststudio.

Lees ook: Sieradenmerk van Nina en Sterre (17) groeit met TikTok en influencers

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details