Kennis Groei

Persoonlijk leiderschap: 7 tips om jouw kenmerken te ontwikkelen

Goed persoonlijk leiderschap maakt jou een sterkere leider, een betere professional of een meer succesvolle ondernemer. Je leert vaardigheden om kritischer naar jezelf te kijken, beter met anderen samen te werken en de mensen om je heen actief te stimuleren. Maar, wat is persoonlijk leiderschap? En welke mindset is er nodig om in een training het meeste te halen uit de leerdoelen die je stelt? Wij combineren de kenmerken van persoonlijk leiderschap met de insteek die je het meeste resultaat oplevert.

Van onze redactie 23 februari 2022

Persoonlijke groei kenmerken ontwikkelen coach

Om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen zal jij je moeten openstellen. En moet je accepteren dat het niet altijd makkelijk zal zijn. Juist op de momenten dat het spannend wordt groei je het meest. En dat is geen reden om er minder om te lachen, maar het vraagt wel om een specifieke mindset die past bij de persoonlijk leiderschap betekenis.

7 tips voor persoonlijk leiderschap

Dus wil je aan de slag met persoonlijk leiderschap? Wij delen 7 tips om er alles uit te halen:

  1. Stel jezelf open

  2. Durf uit de comfort zone te komen

  3. Bekijk het positief

  4. Focus op wat belangrijk is

  5. Wees aandachtig

  6. Reflecteer in stilte

  7. Vergeet niet te lachen

1

Stel jezelf open

Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om jezelf open te stellen. Je zal nieuwe inzichten opdoen, andere vaardigheden leren en op een nieuwe manier met anderen samenwerken. Dat vraagt om een open houding, waarmee je even opzij zet wat je normaal gesproken zou doen.

Een training of cursus is niet bedoeld om anderen uit te leggen hoe jij het normaal gesproken aanpakt. Soms helpt dat om inzicht te krijgen in jouw waarden, maar daarmee is het dan ook voldoende. Zorg er vervolgens voor dat je een open instelling kiest, met ruimte om nieuwe dingen te leren.

Monniken gebruiken soms een theekop om dat uit te beelden. Ze schenken thee in, en blijven schenken. Zelfs als de kop vol zit schenken ze door. Als het er aan alle kanten overheen stroomt illustreren ze het niet-open brein. Er past niets meer bij, omdat je blijft vasthouden aan wat je al weet. Laat dat allemaal los, om ruimte te maken voor nieuwe inzichten.

2

Durf uit de comfort zone te komen

Een training voor persoonlijk leiderschap vraagt om veel durf. De oefeningen die je gaat doen zullen soms spannend zijn, of ronduit ongemakkelijk.

Je komt in situaties die je lastig vindt of die je zelfs nog helemaal niet kent. Dat vraagt om een flinke portie durf. De kans is groot dat jij je er niet comfortabel bij zal voelen. Bedenk je dat de anderen om je heen dat ook hebben. Soms bij dezelfde oefeningen, en soms bij oefeningen waar jij juist beter in bent. Stel je ervoor open en accepteer dat het buiten de comfort zone soms spannend of eng wordt. Dat is vervolgens wel de plek waar jij je het best kunt ontwikkelen.

3

Bekijk het positief

Je leert het meest op de momenten dat je fouten maakt of niet goed weet hoe je het moet aanpakken. Bekijk het dus positief, ook op het moment dat het nog niet lukt en je niet ziet hoe je het ooit voor elkaar gaat krijgen.

De diepste momenten zijn eigenlijk heel waardevol, omdat je daar de kans hebt om het meest te leren. Probeer het met die mindset zoveel mogelijk positief te bekijken. Vanuit een dal is het makkelijker omhoog kruipen dan wanneer je al bijna op de top bent en de wind stevig begint toe te nemen. Hoe lager je zit, des te groter de kans is dat je omhoog kunt komen.

4

Focus op wat belangrijk is

Dat neemt niet weg dat persoonlijk leiderschap en een training of cursus op dat gebied heel overweldigend kan zijn. Probeer je daarom zoveel mogelijk te focussen op wat voor jou belangrijk is. Misschien merk je al snel waar jouw zwakke punten liggen. En waar je dus de kans hebt om je flink te ontwikkelen. Laat de elementen waar je al beter in bent een beetje los. Je brengt focus aan, waardoor je minder hoeft te verwerken en de kans groot is dat het veel overzichtelijker aanvoelt.

5

Wees aandachtig

Zorg er vervolgens voor dat je er met jouw volledige aandacht bij bent. Je kunt persoonlijk leiderschap ontwikkelen door heel goed te snappen wat er belangrijk is. Lees de informatie goed door, luister aandachtig naar anderen en stel vragen als je het nog niet helemaal begrijpt.

Jouw persoonlijke ontwikkeling naar meer leiderschap heeft er enorm veel baat bij als je volledige aandacht hebt. Alleen op die manier kun je het goed verwerken én opslaan. Dus lees de informatie, spreek erover met anderen, stel vragen en herhaal het voor jezelf.

6

Reflecteer in stilte

Gun jezelf vervolgens de tijd om in stilte te reflecteren. Ontwikkelingen in persoonlijk leiderschap en de theorie maak je niet door in een paar uur. Het kost tijd om alles in je op te nemen en dat goed te verwerken. Ga er af en toe even rustig voor zitten. Laat je gedachten gaan en probeer je te focussen op wat je die dag of die week hebt geleerd.

7

Vergeet niet te lachen

Vergeet ten slotte natuurlijk niet te lachen. Persoonlijk leiderschap ontwikkelen brengt je buiten jouw comfort zone. Tegelijkertijd is het vooral een heel leuk en leerzaam proces. Probeer alvast regelmatig te lachen, zoals je dat over een tijdje ook kunt doen als je erop terugkijkt. Je kunt je dan maar moeilijk voorstellen dat je het in eerste instantie zo lastig vond.

Persoonlijk leiderschap

Dus wil je aan de slag met krachtig persoonlijk leiderschap? Gebruik de bovenstaande tips om de juiste mindset te ontwikkelen. Je zal merken dat het dan veel beter binnenkomt, om er het maximale uit te halen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws