Nieuws Groei

Piepjonge ondernemer Moos Polak (14) heeft wereldhit met sneakerdesigns

Moos Polak (14) boekt wereldwijd succes met zijn sneakerdesigns. Wie ook zo’n uniek ontwerp op zijn schoenen wil, zal wel even geduld moeten hebben. De Amsterdammer is al tot april volgeboekt.

Marloes de Moor (AD) 12 februari 2020

Moos Polak sneakers portret

Moos Polak: ‘Mijn oom vond de schoenen zo vet dat hij ze ook voor mijn neefje wilde’. Foto's: Lin Woldendorp

Op de keukentafel staat een paar witte ­Nikes, maat 42,5. Daarnaast een etui met speciale viltstiften. Amsterdammer Moos Polak heeft de sneakers zorgvuldig voorzien van zwarte Japanse tekentjes en figuurtjes, zo schrijft het AD.

De schoenen zijn van een man. Een man met een goede baan, die nu misschien wel zit te vergaderen over belangrijke dingen, die binnenkort naar Japan gaat en zo nu en dan een beetje de blits wil ­maken. Als mensen hem vragen hoe hij aan die bijzondere sneakers komt, zal hij antwoorden: ‘Die zijn van Mr. Moz. Customized.’

‘Fully booked till april’, meldt het Instagramaccount van Moos, alias Mr. Mozartist. Dat moet een professional zijn.

Lees ook: Zo creëert jonge ondernemer (23) succeshandel in sneakers

Maar bovenaan het trapportaal van de woning bij het Westerpark staat een jongen van veertien met een ontwapenende lach. Hij heeft geen hap gegeten. ,,Mam, is het al tijd?’’, vroeg hij steeds, ijsberend door de kamer. Het is zijn eerste interview en dat is spannend.

Watervaste viltstift

Moos weet niet wat hem overkomt de laatste tijd. Het ­begon allemaal met de Nike Air Force 1-schoenen van zijn broertje, die hij met watervaste viltstift versierde. ,,Dat zag ik bij YouTube-artiesten, zoals Vexx en Gawx Art, die ook schoenen customizen. Ik liet me door hen inspireren, maar gebruikte ook mijn eigen creativiteit. Mijn oom vond de schoenen zo vet dat hij ze ook voor mijn neefje wilde’’, vertelt hij tegen Het Parool.

Nikes Air Force 1-sneakers

Niet lang daarna stonden de gloednieuwe, hagelwitte Nikes Air Force 1-sneakers van zijn neefje op de keukentafel. Moos wachtte een tijdje tot hij eraan begon. De schets had hij, maar hij durfde die bijna niet af te maken. De schoenen waren zó nieuw. Stel dat hij het verknalde.

,,Dat gebeurde gelukkig niet. Die voor mijn neefje zijn nóg beter gelukt,” vertelt Moos met een lach die maar niet van zijn gezicht wil wijken.

''Soms laten mensen het ontwerp helemaal aan mij over. Maar ze kunnen ook kiezen voor een thema, zoals Fortnite, unicorns of Japan''

Moos Polak, sneakerdesigner en ondernemer

Sneakerfreaks

Moos zit op het Mediacollege, in de derde klas van het vmbo. Zodra hij uit school komt, pakt hij zijn schetsblok om te tekenen. Krabbels, doodles, gekke hoofdjes, fantasierijke stripfiguren, levensechte Spider-Mans. Schriften vol heeft hij. In de gang hangen zijn schilderijen. Nu ­komen daar de schoenen bij.

Zijn moeder, Annet Sabandar, deelde een foto van de ­gepimpte Nikes op haar LinkedIn-pagina. Het bericht werd ruim 520.000 keer bekeken. De likes, reacties en zelfs ­bestellingen stroomden binnen. ,,Ik verwees door naar Moos’ Instagramaccount.’’ Moos: ,,Mijn Instagram ontplofte.’’

In één keer had hij er driehonderd volgers bij. Om de ­haverklap ontving hij mails van moeders die gepimpte schoenen voor hun kinderen wilden, maar ook van sneakerfreaks en volwassen mannen. Moos schrok een beetje: ,,Pffff, ik dacht: o, o, wat moet ik hier allemaal mee?’’

Lees ook: Steeds meer (piep)jonge ondernemers: wat zijn hun uitdagingen?

Personal assistent

Natuurlijk was hij blij, maar als hij ál die mensen wilde voorzien van customized sneakers, hoe moest het dan met zijn huiswerk? En met zijn ‘wereld’ in Minecraft?

Zijn moeder greep in. Ze wierp zich op als personal assistent en maakte een Gmail-account voor hem aan. ,,We hebben er even de rem op gezet. Tot half juni heeft hij elf bestellingen, meer niet. Voor daarna hebben we een wachtlijst, anders wordt het te veel. Moos werkt alleen in het weekend aan de schoenen.’’

Thema als Fortnite

Wie zijn sneakers wil laten customizen, kan ze opsturen of afgeven bij winkels van familie en vriendinnen van ­Sabandar. Moos gaat ermee aan de slag en zodra ze klaar zijn, stuurt hij ze terug.

In de keuken staan verschillende schoenen klaar om versierd te worden. ,,Soms laten mensen het ontwerp helemaal aan mij over. Maar ze kunnen ook kiezen voor een thema, zoals Fortnite, unicorns, Japan, namen of bloemen.” Moos is een tot drie dagen bezig met een schoen. ,,Als er veel kleuren in zitten, kost het meer tijd. Een simpel thema met maar één kleur gaat sneller.’’

''Straks kun je mijn schoenen dus ­zomaar in Japan zien. En misschien wel overal in Amsterdam''

Moos Polak, sneakerdesigner en ondernemer

Mr. Moz

Het customizen van een schoen met een thema kost bij Moos 75 euro. Een vrij ontwerp is 60 euro. ,,Gezien de tijd die hij ermee bezig is, vinden we dat een eerlijke prijs. Hier zitten ook de materiaalkosten in, voor stiften en verf. ­Bovendien biedt hij wel iets unieks, want elk ontwerp is anders’’, zegt Sabandar.

Van het geld koopt Moos nieuwe materialen. ,,Daarmee kan ik nog beter worden. Er is bijvoorbeeld een duurdere leerverf en extra materialen die ik graag wil gebruiken. De rest van het geld spaar ik voor later.’’

Inschrijven bij de ­Kamer van Koophandel

Binnenkort gaat hij zich als Mr. Moz inschrijven bij de ­Kamer van Koophandel. ,,Dan is het helemaal echt. Ik wil behalve de schoenen ook ingelijste prints van mijn tekeningen gaan verkopen.”

Dit weekend gaat Moos verder met de Japanse sneakers die op tafel staan. Hij wil ze nog mooier maken. ,,Het leuke is dat je dit niet aan de muur hangt, maar dat mensen ­ermee rondlopen. Straks kun je mijn schoenen dus ­zomaar in Japan zien. En misschien wel overal in Amsterdam.”

Lees ook: Kars de Boer (23) loopt binnen met sneakers van duizenden euro's