Nieuws Groei
Hoe het boek 'De Machine - in de ban van booking.com' een andere kant van groei laat zien
Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink kregen 'm als een van de eersten: De Machine - in de ban van booking.com. Ze maakten er voor De Ondernemer direct deze podcast over; een boeiende Boekencast over een fascinerend boek is het resultaat.

Afbeelding: Shutterstock.
"Booking.com, een van de grootste, rijkste en meest succesvolle internetbedrijven van Europa, is al 25 jaar een mysterie. Niemand kent de verhalen van de mensen achter deze oer-Hollandse techreus in Amerikaanse handen. Tot nu. Drie NRC-journalisten reconstrueerden tot in detail het wrange internetsprookje van Booking.com. De opkomst, hoogtij en het morele verval van de grootste hotelwebsite ter wereld. Dit is het verhaal van een bedrijf dat een online geldmachine bouwde, maar in een zucht naar alsmaar meer de mensen achter de machine vergat."
Het is de achterflap-tekst van De Machine - in de ban van booking.com, het 400 pagina's tellende boek van Stijn Bronzwaer, Merijn Rengers en Joris Kooiman dat zojuist is verschenen.
In deze Boekencast-podcast geven Tom van der Lubbe en Erno Hannink hun kijk op het boek dat de geschiedenis van het bedrijf op basis van verhalen van en over zes topmensen van Booking neerzet. En dat levert dan weer een interessant tweegesprek op tussen de ondernemer Van der Lubbe en businesscoach Hannink over onder meer de bedrijfsvoering, veranderende cultuur, het verliezen van merkwaarden, coronacrisis en bonussen van topmensen bij Booking. 'Het boek is soms een moddergevecht', wordt in de Boekencast-podcast gesteld (hieronder te beluisteren).
"Wat duidelijk wordt is hoe het bedrijf lang is meegegaan in die anglo-amerikaanse gedachte van 'we moeten de grootste worden', dat alles wat op het pad komt daarvoor moet wijken of vernietigd worden"
,,De Machine, de naam van het boek. Blijkbaar zijn we in Nederland heel goed in staat om superieure software te bouwen, dat hele idee van in Sillicon Valley zitten de brutale programmeurs en wij kunnen er niks van, wordt door dit voorbeeld volledig gelogenstraft. Het wordt in het boek best goed uitgelegd hoe vroeg zij er bij waren en de longtail hebben uitgevonden, met al die verschillende sites. Binnen de reisbranche waren zij veel beter dan anderen. Die superieure techniek hadden zij en hoe dat in het boek in detail wordt uitgelegd vind ik waanzinnig interessant en bemoedigend. Het laat zien dat wíj heel goed in staat zijn dit te bouwen", vertelt Tom van der Lubbe.
Erno Hannink: ,,Wat ook duidelijk wordt is hoe het bedrijf lang is meegegaan in die anglo-amerikaanse gedachte van 'we moeten de grootste worden', dat alles wat op het pad komt daarvoor moet wijken of vernietigd worden. Je leest hoe de cultuur van het bedrijf verandert, hoe mensen omgaan met die ontzettende groei en hoe die 'machine' die alle boekingen organiseert nauwelijks verandert. Tot vorig jaar."
'You can expect that much of the book is likely to be a detailed examination of our history, including many of our challenges. (...) We all hope for a balanced account and one that at the very best is factually correct. We will see when we get the book, but from what we know so far, I may struggle with some of the tough criticisms.'
Zo informeerde Booking.com-topman Glenn Fogel zijn personeel onlangs over De Machine - in de ban van booking.com.
Van de zes topmensen die in het boek aan bod komen, wordt in de podcast veelal Kees Koolen besproken. Hij was investeerder bij Booking (1997), tien jaar lang ceo (2001-2011) en verkocht het voor 110 miljoen euro aan Priceline (2005). ,,Kees Koolen zag het boek helemaal niet zitten, was ook niet blij met een eerder artikel in het NRC over Booking. En dat liet-ie ook blijken. Het boek zou geen succes worden, maakte hij de auteurs duidelijk." Het hoofdstuk over Koolen heet Superman.
,,We kennen de verhalen over Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, altijd mensen die extreem zijn. Kees Koolen is ook extreem. Hij is een typische ondernemer die in zijn manier van doen niet past bij Nederland", stelt Tom van der Lubbe. ,,Hij slaapt twee uur per nacht en zegt: als ik meer slaap betekent dat dat ik mijn werk niet leuk vind. Koolen gelooft in de theorie: winners takes it all. Hij is van mening dat een idee op zich niks waard is maar de executie alles is." Maar wat Koolen nou precies dreef, behalve zijn wil om te winnen, werd de mensen met wie hij samenwerkte nooit helemaal duidelijk, meldt het boek.
,,Ik vind het ontzettend jammer dat hij niet heeft meegewerkt aan het boek, omdat ik vind dat de manier waarop hij beschreven wordt Kees Koolen een van de allereerste ondernemers is die het voor elkaar heeft gekregen wereldmarktleider te worden. De man heeft zoveel kennis, vind ik echt jammer voor het boek."
"Kees Koolen is van mening dat een idee op zich niks waard is maar de executie alles is"
Over Booking-oprichter Geert-Jan Bruinsma, destijds student van Universiteit Twente die in 1996 eerst onder de naam Bookings.nl startte, zegt regiogenoot Erno Hannink in de podcast onder meer: ,,Dat is vooral een bescheiden verhaal, een jongensboek eigenlijk. Bruinsma die door wat e-mails te versturen aan bekenden geld bijeen krijgt om te investeren, hij neemt vrienden aan in het bedrijf, die helpen op te starten en dat in het begin van de internet-tijd, Heel veel hotels werkten helemaal nog niet met internet. Faxen, zo ging dat toen nog."
Hij noemt ook de keuze om destijds met Perl te programmeren. ,,Veel is inzicht, maar ook geluk hebben. Geert-Jan had 'ns een boek over Perl gekocht en heeft leren programmeren uit dat boek. Perl was het helemaal in die eerste vijftien tot twintig jaar, heeft alles opgeleverd en dat door een puur toevallige keuze in het begin."
'Smullen om zo het verhaal van Booking te leren begrijpen'
De Machine - in de ban van booking.com sluit af met waar de zes hoofdrolspelers nu staan. ,,Je ziet eigenlijk precies de eigenschappen terug in de rollen die ze nu hebben, ook dat is goed van de makers van het boek. Heerlijk om te lezen, leerzaam, het is smullen om zo het verhaal van Booking te leren begrijpen en het bedrijf te leren kennen."
Lees ook: Het jaar van Niels Meijssen: na boze LinkedIn-post over Booking.com ceo van zijn Moonback
De ontwikkeling van de nieuwe Booking Campus begon in 2015, toen het bedrijf via de gemeente Amsterdam in contact kwam met BPD, de ontwikkelaar van het Oosterdokseiland. Dit specifieke stukje Amsterdam heeft een unieke ligging aan het IJ, vlakbij het centrum en het Centraal Station. Booking.com besloot met de bouw van haar nieuwe hoofdkantoor, het sluitstuk van de ontwikkeling van deze dynamische plek te worden.
Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink
Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.