Nieuws Groei

Niet carpoolen, maar privéjet-poolen: Helder en Max redden er hun bedrijf mee

Niet carpoolen, maar privéjet-poolen. Daarmee wil Hyer Aviation het luchtruim veroveren. Want luxe wil iedereen, maar niet iedereen heeft (genoeg) geld. Een eerste succes werd al geboekt, zegt een van de oprichters: vorig jaar verzorgde het Eindhovense bedrijf meerdere repatriëringsvluchten tijdens corona.

Merlijn van Dijk (ED) 25 juni 2021

Carpoolen privéjet poolen hyer aviation reis doorne

Hyer Aviation-oprichters Helder Reis (links) en Max van Doorne regelen een privéjet voor hun klant en verkopen ook de stoelen die niet gebruikt worden. Foto: Rene Manders/DCI Media.

Toegegeven, vóór corona liep het niet bepaald lekker met de onderneming van Helder Reis en Max van Doorne, schrijft ED. In 2018 richtten zij Envoy op. Als tussenpersoon (broker) regelden de twee privéjets voor vermogende reizigers. ,,We hadden wel wat klantjes, maar het liep niet echt goed”, zegt Van Doorne. ,,We stonden op het punt de tent te sluiten.”

Repatriëringsvluchten als laatste strohalm voor Hyer Aviation

In het voorjaar van 2020 grepen de twee wat volgens Max van Doorne (25) ‘hun laatste strohalm’ was. Corona raasde in een rotvaart over de wereld. Vluchten werden massaal geannuleerd. Overal zaten mensen vast. Van Doorne: ,,Toen hebben we ambassades benaderd en gezegd dat wij repatriëringvluchten konden regelen.”

Verschillende Europese ambassades stuurden de oproep van Van Doorne door en deelden ‘m via hun Facebookpagina. Dat had het gewenste effect. ,,Na een tijdje hadden we bijna 500 reacties”, zegt Van Doorne.

Lees ook: Startup privéjetcharters FlyEnvoy ziet toename aanvragen door crisis

Wanhopige backpackers maakten het geld over

Klein probleempje wel: de twee hadden helemaal geen vermogen. Toch lastig, als je een vliegtuig wil charteren. Van Doorne: ,,We hadden een groot vliegtuig nodig. Dan heb je het over veel geld, meer dan twee ton.” Zoveel geld hadden de twee ondernemers niet. Maar honderden wanhopige backpackers aan de andere kant van de wereld, die wel. ,,We hebben mensen gevraagd geld over te maken, ongeveer 1000 euro per ticket”, zegt Van Doorne. Via het Duitse Condor Airlines charterde Van Doorne een vliegtuig. ,,Toen de vlucht eenmaal definitief was, stroomden de boekingen binnen.”

Uiteindelijk verzorgde zijn bedrijf volgens Van Doorne twee vluchten vanuit Azië: de ene vanuit Phnom Penh in Cambodja, de andere vanaf Vientiane (Laos). Later kwamen daar nog tien vluchten vanuit Ghana naar Duitsland bij.

Hyer Aviation heeft 'goede financiële positie opgebouwd'

Dankzij de coronavluchten hebben de twee ondernemers een ‘goede financiële positie’ opgebouwd. Ze zetten hun bedrijf voort onder een nieuwe naam: Hyer Aviaton. ,,In Amerika heeft een regionale luchtvaartmaatschappij de naam Envoy Airlines”, legt Van Doorne de naamsverandering uit. ,,We waren bang voor een rechtszaak.”

"We denken dat er een doelgroep is die wel in een privéjet wil vliegen, maar niet het hele bedrag kan betalen. Via onze manier kan het al gauw een paar duizend euro schelen"

Max van Doorne, medeoprichter Hyer Aviaton

Reizen in extravagante ambiance niet meer zó duur

Ook het concept werd anders. Anders zou het oude wijn in nieuwe zakken zijn. Van Doorne: ,,Buiten onze financiële positie staan we er nog hetzelfde voor als voor corona.” Het nieuwe plan van Hyer: privéjets delen. Een soort carpoolen, alleen dan niet met auto’s, maar met luxe vliegtuigen. Zo is reizen in extravagante ambiance nog steeds duur, maar niet meer zó duur, redeneerden Van Doorne en Reis. De twee regelen vluchten vanaf Schiphol en Biggin Hill Airport bij Londen. Waarom niet vanaf Eindhoven Airport? Er is meer vraag vanuit de Randstad, denken Van Doorne en Reis.

Hyer wil een aantal vaste routes vliegen. Een van enkeltje Amsterdam naar Ibiza op 8 augustus is op dit moment te boeken voor 2200 euro. Van Londen naar Cannes? 1405 euro. Wie niet zoveel te besteden heeft kan voor een luttele 995 euro van Londen naar Amsterdam vliegen.

Lees ook: Coronacrisis in de luchtvaart? Niet bij deze verhuurder van privéjets

Klanten van Hyer Aviation doen aanbetaling van 25 euro

De vluchten zijn al te boeken, maar garantie dat ze vliegen is er nog niet. ,,Mensen kunnen boeken en moeten 25 euro aanbetalen”, zegt Van Doorne. ,,Pas als we genoeg boekingen hebben, regelen we de vlucht definitief en betaal je het hele bedrag. Als we tien dagen voor vertrek onvoldoende passagiers hebben, krijgt iedereen zijn geld terug.” Hyer heeft dus zelf geen vloot. Als tussenpersoon huren ze zelf een vliegtuig waarvan ze de zitplaatsen verkopen.

Wie een privévliegtuig wil huren richting een bestemming naar keus, kan ook bij Hyer terecht. De stoelen die je niet nodig hebt, proberen Reis en Van Doorne dan te verkopen aan anderen. De twee zijn overtuigt van hun plan. ,,We denken dat er een doelgroep is die wel in een privéjet wil vliegen, maar niet het hele bedrag kan betalen”, zegt Van Doorne. ,,Via onze manier kan het al gauw een paar duizend euro schelen.” Alleen is je privéjet dan niet meer helemaal privé.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws