Nieuws Groei
Hoe een bank en een ziekenhuis de economie van hun regio willen veranderen
Een bank en een ziekenhuis - de Rabobank en het Radboudumc - hebben elkaar gevonden in een missie de regio Gelderland klaar te maken voor de toekomst.

Faillissement in de Broerstraat, een Nijmeegse winkelstraat. Foto: Paul Rapp/De Gelderlander.
De bank en het ziekenhuis met haar kennisinstellingen zoeken elkaar steeds vaker op om de economie in de regio te versterken. ,,Bedrijfsleven, overheid en scholen en universiteiten werken samen in de Economic Board om de economie in dit gebied aan te jagen. Maar daarin merkte ik dat vooral de gemeenten voorop liepen, er was de afgelopen jaren geen sterke samenwerking”, vertelt Bertine Lahuis, sinds 2020 bestuursvoorzitter van het Radboudumc aan de Gelderlander.
Dat wil ze veranderen en daarin heeft ze in de Rabobank een belangrijke partner gevonden. De bank van Antoine Driessen beoordeelde de regionale economie in 2021 in een rapport. De conclusie was niet mals: namelijk dat de regio Gelderland-Zuid nog weinig grote bedrijven kent in vergelijking met andere regio’s en dat te weinig briljante ideeën uit de kennisinstellingen daadwerkelijk ‘de markt’ bereiken. Driessen: ,,Ondernemers profiteren nu nog veel te weinig van al de kennis die wel om de hoek aanwezig is, en andersom.”
"We gedijen goed in een klimaat waar de energie stroomt, waar nieuwe dingen ontwikkeld worden en er ook veel startups zijn"
Dat moet veranderen. Het Radboudumc werkt daar aan door ‘spin-offs’, bedrijven die vanuit het kenninstituut ontstaan, meer te stimuleren. De Rabobank werkte aan een financieringstafel, waarbij meerdere banken samenwerken om jonge bedrijven van voldoende opstartbudget te voorzien. ,,Dat is uniek in Nederland”, zegt Driessen. Daarnaast bouwt de bank mee aan een Food-Community, een samenwerking van voedselverwerkende producenten die elkaar kunnen ondersteunen.
"We kunnen het ons niet meer veroorloven te investeren in dieselaggregaten”
Hypotheek voor isolatie, geen lening voor diesel
Gezondheid, energie, voeding: het zijn thema’s die de regio heeft omarmd. Daarmee liggen er echt kansen, denkt Driessen. Zijn bank stuurt daar ook op in de 2 miljard euro aan hypotheken en leningen die de bank jaarlijks in dit gebied afsluit. Wie met een hypotheek ook een huis isoleert, krijgt korting op de rente. ,,In elk gesprek met onze adviseurs gaat het over duurzaamheid. We kunnen het ons bijvoorbeeld niet meer veroorloven te investeren in dieselaggregaten.”
Ziekenhuis heeft ook baat bij sterke economie
Maar waarom moet een UMC een rol spelen in dit economische geweld? Lahuis: ,,Ook voor ons is het belangrijk dat er hier een aantrekkelijke arbeidsmarkt is, zodat partners van onze collega’s ook een goede baan vinden. En dan is het ook fijn dat er een aantrekkelijke leefomgeving is.”
Maar het belang van het Radboudumc is breder, zegt Lahuis. ,,We gedijen goed in een klimaat waar de energie stroomt, waar nieuwe dingen ontwikkeld worden en er ook veel startups zijn. Bovendien: wij zijn de grootste werkgever hier in de regio, ik vind dat we een verantwoordelijkheid hebben hieraan bij te dragen.”
De fabriek van chipmaker NXP in Nijmegen. Dergelijke grote bedrijven zijn er niet veel in de regio, maar daar wordt aan gewerkt, zeggen vertegenwoordigers van de Rabobank en Radboudumc. Foto: ANP.
Duurzaamheid belangrijk voor jonge medewerkers
Een van de problemen waar de regio mee worstelt, is de trek van jong talent naar de Randstad. Juristen die naar de Zuidas trekken, IT’ers die naar Amsterdam gaan. ,,Met allerlei partijen werken we eraan om jong talent juist hier te houden”, zegt Driessen. ,,Gelukkig zie je dat dit jaar voor het eerst meer jongeren juist deze kant op trekken.”
Lahuis denkt dat het helpt als een regio een duidelijk profiel heeft. ,,We lopen hier voorop als het gaat om artificiële intelligentie, maar dat geldt ook voor duurzaamheid, Voor een deel van de jongeren is duurzaamheid echt een reden om juist bij een bepaald bedrijf aan de slag te gaan. Zij willen niet meer zomaar overal werken.”
De grote vraag blijft hoe groot de impact van een paar grote instellingen kan zijn. Zijn ze sterk genoeg om de regionale economie een zetje in de goede richting te geven? Driessen denkt van wel. ,,Je kunt als bank bijvoorbeeld wet- en regelgeving beïnvloeden, we zitten toch regelmatig aan tafel in Den Haag. En met allemaal ander bedrijven en gemeenten werken we aan een regiodeal met het Rijk, waardoor de economie weer een nieuwe boost kan krijgen.”