Nieuws Groei
Picnic ontving grootste investering in Nederland, ongeëvenaarde cijfers Europa
Online supermarkt Picnic heeft in 2019 de grootste investering binnen Nederland ontvangen. De retailer liet een financiering van bijna 250 miljoen euro noteren. 2019 was sowieso een goed jaar qua Europese investeringen. In totaal werd er 34,8 miljard euro geïnvesteerd, wat neerkomt op een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van 2018. Dat is een record, zo blijkt uit onderzoek van KPMG naar wereldwijde investeringen in startups.

Een kijkje in de top 10 van Nederlandse bedrijven die de grootste investeringen genoten, leert dat Picnic met 248 miljoen euro na een lange stilte wordt gevolgd door Tiquets. Het Amsterdamse bedrijf kreeg een injectie van 53,5 miljoen euro. Het eveneens in Amsterdam gevestigde Boldking deelt de derde plaats met Protifarm uit Ermelo. In beide ondernemingen werd een kleine 10 miljoen geïnvesteerd. De gehele top 10 vind je hieronder:
- Picnic (248,2 miljoen euro)
- Tiqets (53,46 miljoen euro)
- Boldking (9,93 miljoen euro)
- Protifarm (9,93 miljoen euro)
- Amarna Therapeutics (9,85 miljoen euro)
- Nowi (8,95 miljoen euro)
- Meatable (6,29 miljoen euro)
- Sensara (4,36 miljoen euro)
- Etergo (3,94 miljoen euro)
- Sympower (2,96 miljoen euro)
Lees ook: De verkoop van je bedrijf: dit is het traject van koffie tot champagne
Waar Europese startups in 2019 ruim in de financieringen zaten, viel er wereldwijd een daling te zien. Er werd in totaal bijna 232 miljard euro in startende ondernemingen gestoken, terwijl dit in 2018 nog iets meer dan 271 miljard euro was. Internationaal waren vorig jaar met name fintechstartups in trek bij investeerders. In Europa waren drie van de tien grootste investeringen in het laatste kwartaal dan ook fintech-gerelateerd: het Britse Hastee (248 miljoen euro), het eveneens Britse Rapyd (ruim 93 miljoen euro) en het Israëlische CreditStacks (bijna 99 miljoen euro).
"Veel investeerders zijn ook op zoek naar investeringen in technologieën of toepassingen die hun eigen bedrijfsvoering ten goede komen"
Enorme veerkracht
Mark Zuidema geeft als partner bij KPMG Corporate Finance tekst en uitleg. ,,In vergelijking met andere continenten laat de Europese markt enorme veerkracht zien. Zeker als we kijken naar de uitdagingen waarmee Europa de afgelopen maanden geconfronteerd is en nog zal worden. Brexit zorgt nog altijd voor onzekerheid en ook Duitsland kent een aantal economische uitdagingen.”
De groeiende volwassenheid van de Europese kapitaalmarkt zorgt volgens Zuidema duidelijk voor meer belangstelling van investeerders. ,,Daarbij zien we wel een sterkere focus op ‘due diligence’ voorafgaand aan een investering. Investeerders richten zich steeds vaker op bedrijven met een doordacht businessmodel en een heldere visie op hun toekomstige winstgevendheid. Dit heeft wel geleid tot afnemende belangstelling voor startups die nog in het allereerste begin zitten.”
Lees ook: Het messcherpe succes van Boldking: topondernemer Rochdi Darrazi
Dubbele doelstellingen
,,In Europa kunnen family offices, de vermogensbeheerders die voor rijke families opereren, echter een goed alternatief zijn voor beginnende startups als het gaat om traditioneel durfkapitaal. Deze vermogensbeheerders worden in Europa steeds belangrijker als het gaat om de beschikbaarheid van financiering. Vooral omdat zij lange termijn kapitaal verschaffen. En veel van deze investeerders hebben een dubbele doelstelling met hun investeringen. Naast rendement zijn zij vooral op zoek naar investeringen in technologieën of toepassingen die hun eigen bedrijfsvoering ten goede komen. Gezien hun strategische belangstelling en hun geduld hebben family offices ook minder last van de onzekerheid en tijdsdruk. Aspecten die andere investeerders wel bezig houden.”
Opnieuw hoog niveau in 2020
Wanneer Zuidema gevraagd wordt naar zijn verwachtingen voor dit jaar, blijkt hij positief gestemd. Hij voorziet dat de Europese investeringen op een hoog niveau zullen blijven. ,,Vooral Britse investeerders zitten goed bij kas. Dit kapitaal gaat zijn weg naar de markt vinden zodra op korte termijn duidelijk wordt wat de concrete gevolgen zijn van de recente verkiezingen. In Europa en ook wereldwijd zal de aandacht met name uitgaan naar kunstmatige intelligentie, biotech en fintech. En ondanks de wat gemengde resultaten van recente beursgangen, kan de markt dit jaar wel eens een behoorlijke stimulans krijgen als gevolg het feit dat bedrijven met name in de VS vlak voor de aanstaande presidentsverkiezingen nog naar de beurs willen. De verkiezingen gaan, zeker in de tweede helft van dit jaar, voor de nodige onzekerheid zorgen. In Europa zullen de meeste exits naar verwachting plaatsvinden door een fusie of overname.”