Nieuws Groei

Dit Rotterdamse sportmerk van toen wil opnieuw de beste speler op het veld zijn

Wie graag naar een wedstrijd van Sparta kijkt, heeft hem vast wel eens gezien: de grote ‘R’ op de shirts van de spelers. Laat deze letter toevallig staan voor een ‘R’otterdams bedrijf, Robey Sportswear. Zij kleden zowel prof- als amateurvoetbalclubs.

Jamie van Velzen (AD) 1 april 2022

Robey Sportswear foto

Elmar Hendriks van het Rotterdamse sportmerk Robey Sportswear. Foto: Frank de Roo

O, en voor wie denkt dat je de naam uitspreekt op z’n Engels, ‘Robie’, doet dat stiekem verkeerd. ,,Je zegt het als ‘Robei’, net zoals aard-bei. Het verwijst naar de achternaam van de oprichter, Pieter Bey. Als je het op z’n plat Rotterdams zegt, zit je wel goed”, lacht Elmar Hendriks (35), tevens zelf Rotterdammert, in het AD. Hij zit sinds 2016 bij team-Robey als productmanager. Noem hem de centrale middenvelder van de ploeg.

Het bedrijf is gevestigd in de Piekstraat, in een oude scheepswerf. ,,Vroeger werden hierin schepen gerepareerd, daarom is het zo enorm hoog. We hebben de loopbruggen bovenin ook laten hangen.” Dat dit de thuisbasis is geworden, is niet geheel toevallig. ,,Het bedrijf heeft ook een lange historie net zoals dit gebouw, dus dat past mooi bij elkaar.”

Lees ook: Waarom de grootste sportmarketeer van Nederland zijn bedrijf verkoopt

Met een onderneming die kort na de Tweede Wereldoorlog begon, draait Robey Sportswear dus al even mee. In 1947 richtte Pieter Bey het op om zijn jongensdroom te vervullen. Al snel groeide het uit tot een van de meest toonaangevende sportmerken in het land. Het richtte zich toen op meer sporten dan alleen voetbal, zoals tennis en volleybal. Het beleefde in de jaren 60, 70 en 80 zijn gloriejaren. Misschien was het Nederlands Elftal dat hun shirtjes droeg toen wel hét hoogtepunt.

Stoppen op je hoogtepunt, dat werd het uiteindelijk. Mede door internationalisering en de komst van grotere sportmerken in ons land verdween het bedrijf naar de achtergrond. De huidige eigenaar (Premium Inc. van zakenman Ferenc van der Vlies/red.) vond het zonde dat Nederland geen groot eigen sportmerk meer had en kocht het in 2011. Robey Sportswear keerde terug, puur gefocust op het voetbal. Hendriks: ,,Toen ik hier binnenkwam waren we nog met een kleine groep, waarvan niet iedereen veel ervaring had in de sportkledingwereld.” Rond die tijd waren er een stuk of dertig amateurclubs aangesloten.

'We willen onszelf blijven en niet puur iets aanpakken om snel geld te verdienen'

Na jaren van bouwen en specialiseren, zijn zij zelf prof geworden en kleden ze rond de 150 amateur- en acht topverenigingen waaronder Sparta, FC Groningen en FC Volendam. Daarnaast hebben ze ook hun eigen lijn. ,,Hoe mooi is het als je naar jouw training gaat in ons trainingspak in plaats van een Juventuspak of een andere grote naam? Het moet ‘metro-proof’ zijn, je moet er de metro mee in willen stappen.” Of zelfs naar je werk, want op donderdag is het hier ‘Tracksuit Thursday’, tenzij je natuurlijk klanten bezoekt.
Dat is nu dit geworden: de combi van het functionele en comfortabele in kleding, is waar Robey voor wil staan. Uiteraard blijft het voetbal, de sport en de cultuur eromheen, de belangrijkste pijler. ,,We willen onszelf blijven en niet puur iets aanpakken om snel geld te verdienen”, zegt Hendriks. ,,Wij willen het beste Nederlandse sportmerk worden, maar gezonde concurrentie is ook fijn. Anders zien we er allemaal hetzelfde uit, dat moet je niet willen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws