Aangeboden door ROZ
Branded Content Groei
Impact-ondernemers willen de wereld een beetje mooier maken
ROZ, het regionale adviesorgaan voor starters en ondernemers in Twente en de Achterhoek, laat flink van zich horen tijdens de Week van het Ondernemen. Met het Make Impact Event bijvoorbeeld, op dinsdag 16 november. Tijdens dit laagdrempelige evenement staat ondernemen met sociale impact centraal. Wanneer ben je als bedrijf impactvol en wat zijn de valkuilen?

Marieke Slot (links) en Marte Di Prima adviseren ondernemers namens ROZ. Foto: Lars Smook
Tony’s Chocolonely is weliswaar geen Twents bedrijf, maar wel een prachtig voorbeeld van een impact-bedrijf dat bijna iedereen kent, aldus ROZ-adviseur Marte Di Prima. Het merk is ontstaan na een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde. Het programma toonde aan dat geen enkele chocoladefabrikant slaafvrije chocola kon produceren, dus besloten de programmamakers zelf een bedrijf op te richten dat streeft naar volledig slaafvrije chocola.
,,Impact-ondernemers hebben met elkaar gemeen dat ze de wereld een stukje mooier en beter willen maken’’, zegt Di Prima. ,,Ze zijn hun bedrijf gestart vanuit de intrinsieke motivatie om het verschil te maken. Dat kan gaan over arbeidsparticipatie, maar ook over eenzaamheid, jeugdzorg en milieu en duurzaamheid. Dit type ondernemer haalt geld uit de markt, heeft een verdienmodel, maar ziet geld verdienen als een middel, geen doel op zich. Het sociale klinkt door in alle facetten van het ondernemerschap, de maatschappelijke meerwaarde staat echt voorop.’’
Make Impact Event mikt op breed publiek
Het Make Impact Event is bedoeld voor iedereen die zich wil laten inspireren op het gebied van ondernemen met sociale impact: bedrijven die er al mee bezig zijn, maar ook starters, traditionele ondernemers die eventueel willen ombuigen en vertegenwoordigers van onder meer gemeenten en de vakbond.
"Impact-ondernemers zijn hun bedrijf gestart om het verschil te maken op gebieden als arbeidsparticipatie, jeugdzorg of milieu"
,,We richten ons op een zo breed mogelijk publiek’’, zegt coördinator en adviseur Marieke Slot van ROZ. Een panel gaat in gesprek over alle facetten van dit thema. Dit panel bestaat uit Eddy Gelhever van Meesterwerk Werkprojecten (een opstapbedrijf om mensen weer aan het werk te krijgen), Jeffrey Scholten van Kidzstore (dat onder meer wasbare luiers verkoopt) en Youp Meek van Sheltersuit, producent van een wind- en waterdicht jack met een optionele bevestiging voor een slaapzak, bedoeld voor mensen die op straat leven. Kortom, drie ondernemers die niet primair omzetgedreven zijn, maar vanuit een intrinsieke motivatie een bedrijf zijn gestart om impact te maken. Bert Otten, senior adviseur bij Radar Advies en ambassadeur voor ondernemen met sociale impact, treedt deze middag op als dagvoorzitter en gespreksleider.
Impact meten om partners en klanten te overtuigen
ROZ geeft al sinds 2016 advies op het gebied van ondernemen met sociale impact. Ondernemers kunnen meedoen aan een inspiratiesessie, maar ROZ verzorgt ook de training ‘Van idee naar sociale onderneming’. Tijdens deze training van drie dagdelen werk je een impactidee uit tot een businesscase. ROZ heeft onlangs de training ‘impact meten’ ontwikkeld: je leert de waarde die jouw onderneming levert aan de maatschappij, in beeld te brengen. Zo kun je aan toeleveranciers en consumenten aantonen dat je als impact-ondernemer daadwerkelijk het verschil maakt.
Wees niet te idealistisch!
,,Veel sociale ondernemers hebben een ‘lief idee’, zoals wij dat noemen”, zegt Di Prima. ,,Een van de valkuilen is echter dat ze de zakelijke kant nog wel eens willen vergeten. Ze zijn te idealistisch, terwijl ondernemersvaardigheden heel belangrijk zijn. Je hebt immers wel een verdienmodel nodig. Ook merken we dat ze te veel zelf willen doen. Dat is niet nodig, verzamel de juisten mensen om je heen, zorg voor een dreamteam. Je kunt niet overal goed in zijn. Ook wij kunnen helpen, bijvoorbeeld als het gaat om financiering, samenwerken met de overheid of het verbinden met relevante netwerkpartners.’’ Bovendien werkt ROZ samen met onderwijsinstellingen. Zo verzorgen ROZ-adviseurs gastlessen aan studenten van Hogeschool Saxion die ondernemer willen worden.
"Ondernemers met sociale impact vergeten nog wel eens de zakelijke kant"
Wie wint Startersprijs Midden-Twente?
Het Make Impact Event is een van de activiteiten van ROZ tijdens de Week van het Ondernemen, van 15 tot en met 19 november. ROZ verzorgt die week ook verschillende netwerkcafés en trainingen op het gebied van onder meer social media, administratie en sales. ROZ heeft bovendien de organisatie in handen van de Startersprijs Midden-Twente, voor de beste startende ondernemer uit de gemeenten Borne, Hengelo en Hof van Twente. Ook de gevolgen van het coronavirus komen aan bod tijdens de Week van het Ondernemen. Onder de noemer ‘Heroriëntatie’ kunnen ondernemers sparren met een ROZ-adviseur. Veel ondernemers zijn geraakt door de maatregelen en weten niet goed hoe ze verder moeten. De een wil misschien stoppen, de ander wil deels in loondienst, een nieuw businessmodel of mikken op een andere doelgroep. Een gesprek over heroriëntatie is overigens ook buiten de Week van het Ondernemen mogelijk.
Vroegsignalering van schulden en betalingsachterstand
Daarnaast besteedt ROZ extra aandacht aan ondernemers met schulden, aldus Di Prima. ,,Door de coronacrisis hebben aardig wat ondernemers te kampen met betalingsachterstanden. Ze zijn bepaalde financieringen aangegaan terwijl ze de business nog niet op orde hadden.’’ ROZ heeft meerdere adviseurs Schuldhulpverlening voor Ondernemers in dienst die zich onder andere bezighouden met vroegsignalering, de manier om te voorkomen dat betalingsachterstanden verder oplopen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met ROZ Groep. Meer info: rozgroep.nl
Wat doet ROZ precies?
ROZ staat voor Regionale Organisatie Zelfstandigen en helpt ondernemers al ruim zestien jaar ondernemen in Twente en de Achterhoek. ROZ helpt bij alle fasen van het ondernemerschap: van starten tot stoppen en alles daar tussenin. ,,We helpen ze van wieg tot graf’’, zegt Marieke Slot. De organisatie wil de kans op succesvol ondernemerschap zo groot mogelijk maken. Voor starters en ervaren ondernemers, voor kleine en grote bedrijven: iedereen kan bij ROZ terecht. Voor starters is een online platform gelanceerd: startenintwente.nl. De organisatie heeft 35 mensen in dienst en ondersteunt ondernemers met bedrijfsvoering, ondernemingsplan of financiën (zoals de Bbz-regeling). Maar je kunt er ook terecht voor coaching, training, schuldhulpverlening of informatie over sociaal impact ondernemerschap.