Nieuws Groei
De opmars van Seesoap: 'Onze missie behelst meer dan alleen zeep verkopen'
Sophie (30) en Michelle (32) Peters bedachten Seesoap, een blauwkleurige zeep waarmee je kunt zien of je je handen goed wast. Inmiddels is die ‘simpele uitvinding’ uitgegroeid tot een bedrijf dat aan een opmars bezig is binnen de zakelijke markt, met als hoogste missie maatschappelijke impact. Het succes? Vasthouden aan je eigen kompas. ‘Als iemand met een zak geld aankomt voor jouw flesje zeep, wijs dat dan maar eens af.’

Michelle (l) en Sophie Peters van Seesoap. Foto: Seesoap
Seesoap ontstond aan de keukentafel aan de hand van een plan dat past op een enkel bierviltje, zoals de zussen Peters het eerder omschreven in de podcast De Ondernemer, de stappen die zij inmiddels hebben gezet zijn de keuken nu wel ontstegen.
Merkwaarde opbouwen; van pilots naar partners
,,We zijn nadien wel weer teruggekeerd naar de keukentafel, waar het allemaal begon”, vertelt Michelle. ,,Er kwam na alle publiciteit zoveel op ons af, van aanvragen voor export tot adviezen om ons vooral te richten op de retail en grote webshops, met ‘offers we can’t refuse’, dat we eerst weer naar de basis wilden: wie zijn wij, wat willen wij nu, waarom hebben wij in godsnaam een fles blauwe zeep ontwikkeld?”
Sophie: ,,Er gebeurde heel veel tegelijk. We wilden ons eigen plan goed kunnen invullen en uitvoeren, en niet dat van iemand anders, dat gevaar ligt ook snel op de loer. Onze missie is simpel: handen wassen makkelijker, leuker en beter maken. Dat doe je niet door alleen maar zeep te verkopen. We hebben bewust gekozen voor partijen binnen doelgroepen die voor ons groei betekenen in afzet en impact, maar waarbij we maatschappelijk ook echt iets kunnen bijdragen. Die merkwaarde willen we creëren. Van pilots naar partners, noemen we het zelf.”
Samen met GGD is een virtuele handenwasstraat opgezet
Seesoap heeft momenteel diverse pilots draaien binnen de zorg, facilitaire branche en kinderopvang. ,,Kinderen zijn een logische doelgroep”, zegt Michelle. ,,Zij moeten nog leren handen wassen. Omdat onze missie breder is en we ons product niet alleen percipiëren als een kinderproduct, hebben we nu een aparte kindervariant. We werken ook samen met een overkoepelende organisatie van kinderdagverblijven. Voor de wat oudere kinderen loopt een special met de GGD. Zij hebben een virtuele handenwasstraat (met behulp van een VR-bril/red.) ontwikkeld, die kinderen krijgen van ons een flacon met instructie. Zij maken vervolgens een vlog van hoe het in de praktijk werkt. Het is voor ons een toets om te zien of we dit kunnen uitbouwen voor de langere termijn met partijen waarvan wij geloven dat het past bij wat wij willen en kunnen.”
Daarbij hoort ook dat deals soms in de kiem worden gesmoord. ,,Nee zeggen bleek best een ding”, bekent Michelle. ,,Een partij stelde ons veel volume in het vooruitzicht. We konden er veel geld mee verdienen, maar dat ging wel ten koste van onze missie en de educatieve waarde - een van onze speerpunten. Als iemand met een zak geld aankomt voor jouw flesje zeep, wijs dat dan maar eens af. Het is spannend om juist dan vast te houden aan je eigen waarden, maar dat hebben we wel gedaan.”
"Onze missie is simpel: handen wassen makkelijker leuker en beter maken. Dat doe je niet door alleen maar zeep te verkopen"
Droom groot: volgend kwartaal naar 100.000 flacons
Naast businesspartners ook zussen zijn, blijkt een prettige bijkomstigheid. Sophie: ,,We hebben als het om het ondernemerschap gaat moeten ontdekken wie wij zijn, maar bovenal wie wij sámen zijn, als bedrijf. Er wordt best aan je getrokken. De afgelopen maanden bleek een interessant avontuur.”
De zaken gaan goed, de opstarthobbels lijken beslecht. ,,We begonnen met twintigduizend flesjes en met de partijen waar we nu mee ‘om de tafel zitten’, zien we een duurzame toekomst voor ons. Als we deze ingeslagen weg kunnen blijven bewandelen zouden we volgend kwartaal wellicht honderdduizend flacons kunnen schrijven”, schetst Sophie voorzichtig. ,,Een big if", vult Michelle aan. ,,Maar dream big is dan wel weer de andere kant van het bierviltje." Sophie: ,,Dat is reden dat we deze zakelijke samenwerkingen kiezen. Straks gaat iedereen weer naar kantoor, ook daar moet je op de hygiëne blijven letten, dat belang is volgens ons definitief veranderd. Ook binnen andere branches, denk aan recreatie, vakantiepark, hotels. Het bewustzijn is blijvend veranderd.”
Lees ook: Seesoap: misschien wel dé coronavinding van dit jaar
Een 'bumpy road' naar succes
Een even simpel als effectief product bedenken en dat vervolgens succesvol in de markt zetten, corona ‘made us do it’, aldus Michelle. ,,Mijn netwerk ziet ons nu als een soort uitvinders”, grapt ze. ,,We krijgen dan appjes met: weet je wat ook een goed idee is? Alsof we dit zo even uit onze mouw hebben geschud.” Dan serieus: ,,Wat mensen vaak vergeten is wat dit betekent, ook voor de mensen om ons heen. Dat ondernemen inhoudt dat je er 24 uur per dag mee bezig bent. Daarbij moet je risico kunnen en durven nemen. De afgelopen maanden zaten we soms heus wel even met de handen in het haar; hoe gaan we hiervan een duurzaam bedrijf maken voor langere termijn? Het was best een bumpy road naar waar we nu staan. Gelukkig wel een hele leuke.”
Sophie: ,,Wel moeten we ons af en toe ook even knijpen, hoor. Het is wel zo dat we vorig jaar rond deze tijd nog niet wisten dat dit product het licht zou zien en nu staan we bij mensen thuis op het aanrecht.”
Inzetten op retail? Zeg nooit nooit...
En de webshop? ,,Dat loopt mondjesmaat door, de bestellingen lopen gestaag binnen, maar we voeren nu geen particuliere marketing. Daar ligt niet onze ambitie en de impact is vergeleken met de grote partijen waar we ons nu op focussen een stuk lager”, zegt Sophie.
,,Samenwerken met andere spelers, daar ligt onze kracht”, aldus Michelle. ,,Dan is je slagkracht ook groter. Op basis van die gedeelde normen en waarden, dat werkt voor ons. Sommige zeggen: gemiste kans, je had je op de retail moeten storten. Nou ja, zeg nooit nooit.”