Podcast Selfmade in Holland

Selfmade in Holland: Fabienne Chapot over vrouwelijk leiderschap (en haar hoogste doel)

'Waar hebben jullie dát gevonden?' Fabienne Chapot (41) kijkt verrast. Als Roelof Hemmen haar vraagt het voorwerp te omschrijven is ze geraakt. 'Deze bedel van een aapje herken ik. Het heeft te maken met de geboorte van mijn zoon. Roelof interviewt Fabienne bij haar op kantoor, een indrukwekkend pand in Amsterdam. Hier bouwt zij aan haar droom. Fabiennes aanpak voor internationale groei en hoe ze balans in haar bedrijf en in haar persoonlijke leven nastreeft, vormen de rode draad van het gesprek.

Productie: Webhelden i.s.m. De Ondernemer 8 november 2022

Kijk hierboven mee naar de tweede aflevering van Selfmade in Holland met presentator Roelof Hemmen.

'Een wereldwijd herkend en geliefd merk worden'

De eerste stappen in het buitenland zijn gezet. Fabienne Chapot vestigde dit jaar kantoren in Düsseldorf en München. Ook een Belgisch kantoor is gerealiseerd. De lokale teams zijn operationeel. Fabienne: ,,We staan aan het begin. Als je kantoren en teams hebt neergezet, dan moet je het erna nog wel gaan doen.” Roelof: ,,Het begin? Duizend fysieke en online verkooppunten, acht brand boutiques en een webshop. Dat vind ik al best groot. Wat is je doel concreet dan?” Fabienne: ,,Een wereldwijd herkend en geliefd merk worden. Impact maken met een positieve boodschap. Daar moet nog veel voor gebeuren.”

Lees ook: Selfmade in Holland: Hans Ober (TicketSwap) over de weg naar 1 miljard

'Ik heb geen exit in gedachten'

Voor de voltooiing van haar droom heeft Fabienne geen tijdspad uitgestippeld. ,,Ik hoef niet een bedrijf neer te zetten dat mijn zoon kan overnemen. Ik denk niet aan een exit over tien jaar. Ik wil hier elke dag alle potentie uit mijn team en uit mezelf halen, bouwen aan ons doel en kijken tot hoever we kunnen gaan. Zolang ik de juiste persoon ben om dat te leiden ga ik door.” Roelof: ,,Wat is jouw rol in het plan, het belangrijkste dat jij hier elke dag doet?”

,,Ik ben CEO dus eindverantwoordelijk voor alles. Maar Jorrit (Weekenborg, red.) is onze CFO en COO en hij stuurt de afdelingen aan. Ik bepaal de richting voor de collecties en ik bewaak het DNA van het merk. Dat doe ik door dicht bij mezelf te blijven, ik heb oog voor wat de klant wil en weet ook waar en wanneer ons merk de randjes kan opzoeken. We maken pas sinds 2017 kleding en er wordt vaak bij mij ingecheckt met de vraag is dit ‘FC’. Zeker als we nieuwe dingen gaan doen. We beginnen nu met buitenmode, denk aan dikke puffer jacks. Dan gaan we met elkaar zitten en bepalen hoe dat er ‘FC’ uit kan zien. Hoe het onderscheidend kan zijn.”

Selfmade in Holland: luister de hele aflevering met Fabienne

Hoe Fabienne Chapot focus houdt. Hoe ze zich verhoudt tot de materiële zaken des levens en wat privé haar hoogste doel is, dat hoor je in de tweede uitzending van Selfmade in Holland. Gemaakt door ondernemersnetwerk Webhelden en De Ondernemer, gepresenteerd door Roelof Hemmen en mede mogelijk gemaakt door Adyen en retailbank, shopping- en betaaldienst Klarna. Luister in Spotify of je favoriete podcast app, kijk mee via YouTube.

Tot eind december, iedere dinsdag nieuwe afleveringen van deze serie over het leven als topondernemer. Bekijk ook de video’s en leer van onder meer Fabienne Chapot, Hans Ober en Sharon Hilgers. Tips van Fabienne en de andere zeven topondernemers uit de serie ontvangen? Ga naar www.webhelden.nl en laat je gegevens achter voor de gratis whitepaper Selfmade in Holland.

'Vier keer tegen het randje van omvallen'

Het dichtbij zichzelf blijven is een competentie die Fabienne in de loop der jaren heeft ontwikkeld. ,,Vier keer in mijn loopbaan zat ik op het randje van omvallen. Dat kwam dan doordat ik te veel aan mijn hoofd had, alles tegelijk deed. Ik voelde dat dan aan mijn lijf. Dat heb ik nu in balans gebracht. Met het juiste team in het bedrijf, maar ik heb ook veel zelfonderzoek gedaan en ik ben in therapie gegaan.”

,,Ik wil me inzetten voor het onderwerp vrouwelijk leiderschap. Negentig procent van ons personeelsbestand bestaat uit vrouwen. Ik denk dat onze aanpak voor groei een duurzame is. Empathisch leiderschap en ruimte voor persoonlijke groei zijn hier belangrijke waarden. We groeien veertig procent per jaar en dat succes is grotendeels door vrouwen gebouwd. Deze aanpak wil ik graag delen, want met meer vrouwen op belangrijke posities wordt de wereld beter.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details