Podcast Selfmade in Holland

Selfmade in Holland: Hans Ober (TicketSwap) over de weg naar 1 miljard

'Over vijf jaar willen we een waardering van 1 miljard bereikt hebben. En we zijn lekker op weg.' TicketSwap-oprichter Hans Ober (34) zit uitgeslapen in de studio tegenover Roelof Hemmen. Dat moet ook, want de vragen van Hans’ tafelgenoot zijn hersenkrakers. Het resultaat is een goudeerlijk gesprek. Over zakelijke groeidoelen, de betekenis van geld, over het prille vaderschap. En over hoe je als ondernemer nooit te lang op je lauweren moet rusten.

Van onze redactie 4 november 2022

&list=PLSdlWE9y-YxDUGH1891YComRdqHaHib-1

Twee kanten. Hans Ober vertelt presentator Roelof Hemmen in de radiostudio bij New Business Radio - kijk hierboven mee - hoe zijn bedrijf TicketSwap, de online marktplaats voor tickets, de fijne bijkomstigheid heeft dat hij wat vaker dan de gemiddelde ondernemer kan feesten. Maar een mijlpaal van z’n bedrijf vieren, dat komt dan weer niet in hem op. ,,Toen we 1 miljoen gebruikers van ons platform hadden, heb ik één klein flesje champagne geregeld. Tegen mijn team zei ik leuk, maar nu door naar 10 miljoen.”

Inmiddels is het weer bijna tijd voor een flesje en wat blokjes kaas. Want met 8,9 miljoen gebruikers in 36 landen is de Hollandse unicorn in spe op dreef. Hans verwacht dat TicketSwap tractie zal krijgen in de landen waarin het bedrijf recentelijk actief is. En daarom ligt hij ook niet wakker van dat andere doel, die kaap van 1 miljard. Nuchter: ,,Het is haalbaar om daar royaal overheen te gaan.” En daar bouwt hij elke dag stug aan verder.

Lees ook: 'Selfmade in Holland' met Roelof Hemmen, met de pioniers achter TicketSwap, MyJewellery en Fabienne Chapot

'Ik lig nooit wakker. Ook niet toen we nul omzet hadden'

Is Hans dan zo’n koude kikker? Heeft de COVID-crisis waarin zijn business baby aan de beademing lag en er maar net bovenop kwam hem gehard? Hans: ,,Ik ben soms bruut. In hoe ik overkom.” Roelof gelooft er niks van. Even later zal blijken dat de ondernemer allesbehalve kil is. Behept met een boel lef, maar ook met een klein hartje. ,,Ik lig nooit wakker. Ook niet toen we nul omzet hadden. Oké er is een moment geweest, toen we een soort afscheidsborrel hadden. Toen werd net bekend dat echt alles op slot ging, alle events gecanceld. Toen we daar zo stonden van ‘en nu’, deed dat wel iets met me.”

TicketSwap-founder/ceo Hans Ober in de studio bij Roelof Hemmen voor de nieuwe serie Selfmade in Holland. Foto: Ruud Voest.

'Eén dag kanker gehad'

Als leider is Hans direct. ,,Als je niet de afgesproken resultaten haalt dan zeg ik dat. Niet mooi verpakt. Maar ik ga wel een gesprek aan. Komt het door iets dat we samen kunnen oplossen, of is er privé iets met je?” Hans houdt er zelf ook van als mensen hem de waarheid zeggen. Omdat niks erger is dan onzekerheid. ,,Ik heb in 2014 één dag kanker gehad. Ze zouden na de operatie mijn bloedwaarden checken en als die goed waren, zou ik klaar zijn. Genezen. De arts zou om 13.00 uur komen met de uitslagen. Hij was er om 15.00 uur nog niet. Toen heeft mijn moeder iemand over de balie getrokken om alsnog de uitslagen te krijgen, die gelukkig goed waren.”

Selfmade in Holland: luister of kijk de hele aflevering met Hans

Hoe Hans Ober de internationale groei van TicketSwap aanpakt. Wat zijn visie is op goed zakelijk leiderschap. Hoe zijn bedrijf zijn levensloop beïnvloedt. Dat hoor je in de eerste uitzending van Selfmade in Holland, met presentator Roelof Hemmen. Gemaakt door ondernemersnetwerk Webhelden en De Ondernemer, mede mogelijk gemaakt door Adyen en Klarna.

Luister in Spotify of je favoriete podcast app. Tot eind december, iedere dinsdag nieuwe afleveringen van deze eerlijke serie over het leven als topondernemer. Bekijk ook de video’sen leer van Hans, Fabienne Chapot en Sharon Hilgers.

Lees ook: TicketSwap unicorn? 'Na corona is versnelling in bedrijfsgroei terug'

Drive en het gouden ei

Op de vraag of Hans zichzelf een rijk man acht zegt hij volmondig ja. ,,Op alle vlakken! Ik heb tien jaar geleden TicketSwap opgericht. Mijn vriendin ontmoet. We worden ouders.” Roelof: ,,En over 5 jaar die unicorn.” Hans: ,,Ja, maar dan moeten we op voor de 10 miljard.”

Meer over wat Hans drijft en over welke kwaliteiten je volgens hem moet beschikken om het niveau van een topondernemer te halen, hoor je in de podcast Selfmade in Holland. Ook op www.webhelden.nl worden de overige zeven ondernemers uit de podcastserie Selfmade in Holland aangekondigd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details