Nieuws Groei

Oprichter Sheltersuit krijgt als eerste Nederlander belangrijke titel van Amerikaans weekblad Time

Bas Timmer heeft als oprichter van Sheltersuit een belangrijke titel in de wacht gesleept. De bedenker van de jas met een slaapzak eraan die daklozen en vluchtelingen warm houdt, is in Amerika uitgeroepen tot één van de tien Next Generation leaders van 2020. ,,De titel komt op een gelegen moment. Daklozen moeten verder geholpen worden. Iedereen kan dakloos worden. Ook als je accountant bent en ook als je een gezin hebt.”

Van onze redactie 23 oktober 2020

Oprichter timmer sheltersuits daklozen

Bas Timmer deelde eerder dit jaar een grote hoeveelheid Sheltersuits uit in diverse Nederlandse steden. Foto: Sheltersuit

Het Amerikaanse weekblad Time dat Timmer deze titel gaf, is niet de eerste de beste. Het magazine heeft een oplage van 5 miljoen en dus wordt de bekendheid van Sheltersuit nog groter dan het al is. Geweldig voor de ondernemer uit Enschede en nog mooier voor de gigantische groep daklozen die hij nog wil gaan helpen.

Timmer ontvangt stortvloed aan reacties

,,Het loopt storm qua reacties”, vertelt Timmer aan het AD. ,, Ik ga dit weekeinde naar New York om te netwerken en fondsen te werven, om in Amerika te kunnen starten met een fabriekje. Dat was al gepland. Woensdag kreeg ik via LinkedIn een bericht van een mij onbekende vrouw die 5.000 euro wilde doneren voor dat project. Ze heeft daar ook de nodige connecties. Ook andere mensen die ik helemaal niet ken, hebben me aangeboden om me bij bemiddelde kennissen in Amerika te introduceren. De titel van Time komt dus op een wel heel gelegen moment.”

Je leest hier alles over het ontstaan van de missie van Bas Timmer Sheltersuit: op naar de 100.000 pakken voor daklozen en vluchtelingen

Het is inmiddels zo’n zes jaar geleden dat Timmer Stichting Sheltersuit oprichtte. Een bericht in de krant over een doodgevroren dakloze man, raakte hem. Toen die overleden man ook nog de vader van twee vrienden bleek te zijn, besloot de afgestudeerde modeontwerper dat er iets nodig was om deze mensen te helpen. ,,Een jas met een slaapzak eraan vast, hoe simpel kan het zijn? Een sjaal erbij is ook wel fijn, dus heb ik een col geïntegreerd. In een middagje knutselde ik het in elkaar.”

Daklozen extra kwetsbaar tijdens lockdown

Het blijkt nog altijd een meesterzet waarmee hij ontzettend veel daklozen in Nederland letterlijk en figuurlijk warmte biedt. Zeker met het oog op een naderende lockdown, indien het aantal coronabesmettingen niet snel onder controle is. In aanloop naar de eerdere lockdown in maart spraken we ook met Timmer. Ook toen voorzag hij een serieus gevaar voor mensen die niet binnen kunnen blijven omdat ze simpelweg geen dak boven hun hoofd hebben.

"Waar moeten daklozen hun handen wassen nu de cafés en restaurants dicht zijn? Waar kunnen ze naar het toilet? Ik maak me hier echt zorgen om"

Bas Timmer, oprichter Sheltersuit

,,Toen ik bij de daklozenopvang in Amsterdam was, besefte ik me nog maar eens dat deze groep mensen echt een serieus probleem heeft. Stel jezelf alleen al de vraag waar zij hun handen moeten wassen nu de cafés en restaurants dicht zijn. Waar kunnen ze naar het toilet? Hoe moeten ze zichzelf schoonhouden en beschermen tegen het virus terwijl hun weerstand al zo laag is? Ik maak me hier echt zorgen om.”

Zoals gezegd zijn de Amerikanen ook voor Sheltersuit gevallen. Iets dat in het voorjaar van 2019 al gebeurde. Naar aanleiding van een Nederlandse handelsmissie in New York was Timmer daar om te praten over zijn werk. Hij zag met eigen ogen dat de daklozenproblematiek in de wereldstad enorm is: 60.000 inwoners hebben geen dak boven hun hoofd, onder wie ongeveer 25.000 kinderen. Alleen praten bleek echter geen optie voor de gedreven ondernemer.

Over Sheltersuit

Door samen te werken met lokale niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) en opvangcentra begrijpt Sheltersuit de werkelijke behoeften van de daklozen, bieden ze efficiënte oplossingen en distribueren ze hun pakken naar de mensen die ze het hardst nodig hebben. Er zijn inmiddels meer dan 10.000 daklozen beschermd.

De Sheltersuits zijn gemaakt van het overschot aan stoffen in de textielindustrie. De organisatie van Timmer gelooft in het hergebruiken van materialen en het terugdringen van afvalstromen. Toe nu toe is er al 21.000 kg restmateriaal gebruikt.

Veel werknemers van Sheltersuit zijn voormalige vluchtelingen, ex-daklozen of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Naast sociale interactie ondersteunt Sheltersuit ook bij het bereiken van persoonlijke doelen, zoals het leren van de Nederlandse taal. In totaal zijn hier al 112 banen gecreëerd.

Kijk voor meer informatie op sheltersuit.com

Amerikanen geloven in de droom van Timmer

„Ik ben direct gaan kijken hoe ik daar voet aan wal kon krijgen”, vertelde hij destijds aan AD. „Omdat het daklozenprobleem daar zo zichtbaar is, hebben mensen weinig overtuiging nodig. En heel Amerikaans, maar mensen geloven gewoon in mijn droom. Het voelt alsof iedereen wil helpen om het te realiseren.”

Timmer wil daklozen niet alleen helpen om het warm te krijgen. ,,Daklozen moeten verder geholpen worden en daarom moet we ze zichtbaar krijgen.” Hij vindt het zelf al moeilijk genoeg om met daklozen geconfronteerd te worden: ,,Iedereen kan dakloos worden. Ook als je accountant bent en ook als je een gezin hebt.”

Zo ziet een Sheltersuit eruit

Een Sheltersuit heeft de volgende eigenschappen om daklozen zo goed als mogelijk te beschermen:

  • Grote capuchon
  • Geïntegreerde sjaal
  • Lichtgewicht en warme isolatie
  • Grote zakken
  • Sterke, winddichte manchetten
  • Aanritsbare slaapzak
  • Winddichte en waterdichte, ademende stof
  • Een slaapzak die getransformeerd kan worden in een grote warme deken
  • De Sheltersuit heeft een opening in de onderkant voor het geval de gebruiker snel moet bewegen

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.