Podcast De Jonge Ondernemer

Sieradenmerk van Nina en Sterre (17) groeit met TikTok en influencers

Het is een cliché, maar ook voor Sterre Willemsen (17) en Nina van Eijk (17) geldt: een hobby is nu serieuze business geworden. De tieners zijn eigenaar van een succesvolle onderneming met in de glinsterende hoofdrol de sieradenlijn Menthe Jewel. Maar is alles wel goud wat er blinkt? Is ondernemen net zo glamorous als de producten die het duo op de markt brengt? Daar komen we achter in deze eerste De Jonge Ondernemer.

Sterre willemsen l en nina van eijk jpg

De jeugdige ondernemers achter Menthe Jewel: Nina van Eijk (rechts) en Sterre Willemsen.

Van onze redactie 8 december 2022

Menthe Jewel? Waarom deze naam? De aanleiding is eenvoudig. Menthe is Frans voor munt. En Frankrijk is een favoriet land van de twee meiden die al op hun vijftiende hun VOF startten. ,,De naam klinkt chique. Dat willen we ook overbrengen met onze sieraden, dat ze chique zijn’’, vertelt Nina van Eijk. Sterre Willemsen: ,,Ik denk dat het ons anders maakt dan de andere sieradenbedrijven die je op Instagram vindt. Die brengen veel kleur, zijn misschien goedkoper, maar bieden niet die kwaliteit en luxe die wij wel proberen te bieden.’’

'Nina en Sterre hebben een duidelijke taakverdeling, ze weten precies wat ze van elkaar kunnen verwachten. Op die manier groeit Menthe Jewel'

Idee Menthe Jewel ontstond op de fiets richting school

De twee vriendinnen uit het Brabantse Empel zijn sinds groep 8 onafscheidelijk. Sinds twee jaar ook als businesspartners. Het is daarom wel noodzaak dat je op elkaar moet kunnen bouwen. Geen probleem, vertellen de twee. Nina en Sterre hebben een duidelijke taakverdeling, ze weten precies wat ze van elkaar kunnen verwachten. Op die manier groeit Menthe Jewel. Het idee is inmiddels verworden tot een goedlopend bedrijf. Een idee dat ooit is ontstaan toen het duo op de fiets op weg was naar school. Hoe dat precies zit hoor je in De Jonge Ondernemer.

Overigens kwam de coronapandemie voor de twee ondernemende tieners op een goed moment. Natuurlijk, het was een ellendige en vreemde periode, maar de lockdowns en het verplichte thuisblijven bood het duo ook de mogelijkheid hun bedrijf gedegen in de steigers te zetten. Even geen lessen in de klas of schoolfeestjes, maar keihard aan de onderneming werken. Fotoshoots, een goede webshop, de juiste marketing. De 17-jarigen leggen in de podcast uit hoe ze op een slimme manier gebruikmaakten van hun vrije uren in coronatijd.

Nina tijdens de podcastopname van De Jonge Ondernemer.

Hoe TikTok en influencers onderdeel werden van succes Menthe Jewel

Ook praten Nina en Sterre (en een moeder) over de hulp en steun van hun ouders in de eerste dagen, weken en maanden van de onderneming. 1 januari 2021 was het eindelijk zover: Menthe Jewel ging live. Wanneer kwam de eerste grote bestelling binnen - de eerste omzet - en hoe gingen de twee vriendinnen daarmee aan de slag? Verder onthullen de twee hoe ze nog meer op willen vallen in een markt die al behoorlijk verzadigd is. Opvallen doe je in ieder geval niet ‘maar eventjes’ met handgemaakte sieraden. Er moet veel water door de zee voordat de producten (deels zelfgemaakt) op de site staan. Gelukkig zijn daar de influencers en wordt TikTok op een uiterst vruchtbare manier ingezet, zo hoor je in De Jonge Ondernemer.

De twee ondernemers zijn eerlijk over hun vroege successen, maar ook over verkeerde en moeilijke keuzes. De lessen die Nina en Sterre in de eerste twee jaar dat hun bedrijf bestaat hebben geleerd, zijn lessen waar iedere jonge ondernemer mee aan de slag kan. De Brabantse ondernemers hebben overigens nog enkele heldere adviezen voor andere jongeren die een bedrijf willen starten. Beluister de podcast daarom zeker tot aan het eind!

De Jonge Ondernemer: dit zijn de piepjonge succesverhalen

De Jonge Ondernemer is een nieuwe podcast waarin we spreken met zeer jonge ondernemers tot 20 jaar. In elke aflevering vertellen zij hoe het is om te ondernemen vanuit de schoolbanken. Wat is hun ambitie, wie zijn de klanten, wat willen ze verdienen, wat gaat goed en wat gaat minder goed en waar lopen de jeugdige ondernemers tegenaan? Je krijgt ook tips en advies. Wat kan en moet je doen bij de start en wat juist niet? Hoe bouw je op een slimme manier verder aan je businessplan? Kortom: laat je informeren en inspireren. O ja, deze podcastserie is er voor jong en oud!

Luister de hele podcast via Spotify of Apple Podcasts. Vergeet niet te abonneren om geen enkele aflevering te missen.

Een fotoshoot voor de Menthe Jewel-sieradenlijn.

Lees ook: Jonge ondernemers eerlijk over hun bedrijf: 'Wisselend inkomen is een nadeel'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details