Podcast Sleutel tot Succes

Taco Carlier (VanMoof): 'We wilden niet zomaar een bedrijf oprichten, maar een beweging beginnen'

Luister mee en neem een niet te willen missen blik achter de schermen van de meest succesvolle en innovatieve bedrijven van ons land, bij monde van de topondernemers zelf. Na Michiel Muller van Picnic is het in de podcastserie Sleutel tot Succes de beurt aan Taco Carlier, samen met broer Ties verantwoordelijk voor het wereldwijde succes van VanMoof.

Presentatie Hannelore Zwitserlood 21 december 2021

Van de eerste stappen tot het internationale succes van nu, over onder meer de factor geluk en ‘beren op de weg’. Topondernemers vertellen in Sleutel tot Succes openhartig over de lang niet altijd geplaveide weg van startup naar scale-up en daarna, doen uit de doeken hoe de toekomst van hun bedrijf en de branche eruit zou moeten komen te zien en hoe zij de economie zien veranderen.

Hannelore Zwitserlood, als stem bekend van onder meer Radio Veronica en Radio 538, neemt je met topondernemers in Sleutel tot Succes mee door de geschiedenis van de meest succesvolle bedrijven van ons land. In deze tweede aflevering aan het woord Taco Carlier, samen met zijn broer Ties verantwoordelijk voor het succes van VanMoof.

''Wacht niet op een gouden idee. Dan wacht je veel te lang. Begin gewoon met iets. Het hoeft niet vernieuwend te zijn''

Taco Carlier, mede-oprichter VanMoof

VanMoof Brand Stores: van Berlijn tot New York en van Parijs tot Tokio

VanMoof is in 2009 opgericht door Taco en Ties Carlier, twee Nederlandse broers met een eigen visie op de perfecte stadsfiets. De meermaals bekroonde fietsen van VanMoof beschikken inmiddels over een wereldwijde community van bijna 200.000 fietsers. De broers hebben het gehele productieproces in eigen hand: van ontwerp tot productie, van verkoop tot service. Inmiddels zijn de VanMoof Brand Stores te vinden in Amsterdam, Berlijn, Londen, New York, Parijs, San Francisco, Seattle en Tokio en bedient het bedrijf de klanten in zo'n 50 steden wereldwijd met speciale Service Hubs.

,,Mijn broer Ties kon van een cassetterecorder een brommer maken en van die brommer opnieuw een cassetterecorder'', memoreert Carlier in de podcast. ,,Op zijn zestiende was hij al extreem technisch en handig.'' Terwijl Ties met de handen in de smeerolie stond zette Taco in dezelfde periode zijn eerste stappen in het ondernemerschap. ,,Dat ondernemen is er met de paplepel ingegoten. Mijn broer en ik hadden al bedrijfjes toen we zeven of acht jaar oud waren. Een boomkwekerij, een loterij... Allerlei bedrijfjes.''

Taco Carlier: ,,We wilden niet zomaar en bedrijf oprichten, maar een beweging beginnen.''

De Nederlandse manier van fietsen verspreiden over de hele wereld

Enkele studies en de eerste officiële onderneming (Dutchband) verder, gingen de gebroeders Carlier aan de slag met tweewielers. Inspiratie deden ze onder meer op in de Verenigde Staten. De liefde voor fietsen, om precies te zijn stadsfietsen, bloeide er verder op. Eerst import van een bestaand vouwfietsmerk, in 2009 begonnen Ties en Taco met de productie van hun eigen merk: VanMoof. ,,We wilden niet zo maar een bedrijf oprichten, we wilden een beweging beginnen. Een beweging om de Nederlandse manier van fietsen te verspreiden over de hele wereld.''

Taco Carlier doet in Sleutel tot Succes een boekje open over het ontstaan van de bedrijfsnaam, de ondernemersmissie, de eerste zelfontworpen VanMoof-fietsen (letterlijk op het bierviltje) en de combinatie van twee bedrijven tegelijkertijd runnen. Dat laatste liep niet altijd even gesmeerd. Wat de rol van Facebook-magnaat Mark Zuckerberg in het succes van de eerste jaren was, hoor je in de podcast. Maar ook over de eerste beren op de weg. Na een paar jaar leek de zaak wat te stagneren, het werd spannend... De concurrentie was groot en de bodem van de spaarpot in zicht.

Beluister hier de eerste aflevering van de podcastserie: Sleutel tot Succes: hoe Michiel Muller met Picnic stad voor stad blijft veroveren

De Sleutel tot Succes: niet alleen in Amsterdam, ook in Taiwan

Het roer moest en ging om bij VanMoof. Die weg richting het hedendaagse succes, de winst en de omslag naar elektrische fietsen: Taco Carlier is er transparant over. Eveneens over San Francisco, New York en Parijs op de elektrische fiets krijgen. Een ambitie met een lange adem en enkele misstappen in het begin. Wat waren de twijfels, het kantelpunt en wat zijn de plannen voor 2022 en later? En o ja, die Sleutel tot Succes van VanMoof? Die bleek onder meer te liggen in Taiwan.

Advies voor beginnende ondernemers? ,,Wacht niet op een gouden idee. Dan wacht je veel te lang. Begin gewoon met iets. Het hoeft niet vernieuwend te zijn. Doe iets waar je passie ligt. Daaruit ontstaan de mooiste bedrijven.''

De gebroeders Carlier samen.

Lees ook: Sleutel tot Succes: hoe Michiel Muller met Picnic stad voor stad blijft veroveren

De Ondernemer en Topcast lanceren podcast serie ‘Sleutel tot Succes’

Robert van den Ham, content director bij De Ondernemer, over Sleutel tot Succes: ,,Verwacht in deze podcast serie nu eens vooral geen vraag-antwoord-gesprekken, we hebben met Topcast Media gekozen voor een verhalende, vertellende vorm. Het resultaat: topondernemers met boeiende praktijkverhalen, en Hannelore Zwitserlood, bekend van onder meer 538 en Radio Veronica, die dat professioneel verpakt in het complete geschiedenis van het bedrijf.”

Freek Heinen, managing director bij Topcast Media: ,,Als jong ondernemend podcastbedrijf twijfelden we uiteraard geen moment om de samenwerking met De Ondernemer aan te gaan voor een ambitieuze nieuwe podcast. Erg waardevol om de verhalen van Nederlandse topondernemers en -ondernemingen in deze vorm te kunnen vertellen. Hopelijk een inspiratie voor de (ondernemende) luisteraar."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details