Podcast Sleutel tot Succes

Van shoarmazaak naar vakantiereizen, hotels en vliegtuigen: zo groeide Atilay Uslu met Corendon

Ook de vierde aflevering van de podcastserie Sleutel tot Succes is er eentje die je niet mag missen. Neem een blik achter de schermen van de meest succesvolle en innovatieve bedrijven van ons land. Na Michiel Muller van Picnic, Taco Carlier van VanMoof en Henk Jan Beltman van Tony's Chocolonely is de hoofdrol nu voor de topman van Corendon: Atilay Uslu.

Presentatie Hannelore Zwitserlood 4 januari 2022

Lees ook: Sleutel tot Succes: hoe Michiel Muller met Picnic stad voor stad blijft veroveren

De spotlight is in deze Sleutel tot Succes gericht op Atilay Uslu, topman van Corendon. Een bedrijf dat het de afgelopen coronajaren niet gemakkelijk heeft gehad. Echter, pandemie of geen pandemie, Uslu is een van de meest succesvolle ondernemers in de toerismebranche. Heeft de concurrentie Corendon altijd onderschat? Volgens de topondernemer wel. ,,Dat doen ze nog steeds, trouwens. Daar bedank ik ze nog altijd voor. Het heeft Corendon groot gemaakt.''

Het ondernemersverhaal van Uslu begon op zijn 22ste met een eigen shoarmazaak in Haarlem, een paar jaar later gevolgd door een klein reisbureau dat zich richtte op vliegreizen naar Turkije. Een gouden stap. Het bescheiden bureautje met een fax is inmiddels uitgegroeid tot het internationaal opererende Corendon met meer dan vijftig reisbestemmingen, een eigen vliegmaatschappij en eigen hotels. Had de in Turkije geboren en in Haarlem opgegroeide ondernemer met lts-diploma en vroege ambities als elektromonteur dat vroeger ooit kunnen denken? ,,Mijn moeder wilde dat ik bij PTT gingen werken, een vrouw, kinderen en een gelukkig gezinsleven. Mijn vader vond dat bullshit. Ik moest maar gewoon ondernemer worden. Niet voor een baas werken.''

''Ik had de mazzel, eigenlijk was het een trieste reden, dat de oorlog in Joegoslavië net was uitgebroken. Mensen konden niet meer met hun auto naar Turkije''

Atilay Uslu, mede-oprichter Corendon

Vlucht, hotel, activiteiten... Het is next level ondernemen voor Atilay Uslu

In eerste instantie luisterde Uslu naar zijn moeder. Echter, dat duurde niet lang. Hij volgde het ondernemerspad van vader Ata Uslu. Na het shoarma-avontuur startte de ondernemer in 1994 met het veroveren van de reiswereld. Het reisbureau heette 'Mega Reizen'. Want reizen naar Turkije, daar begon het mee. ,,Ik had de mazzel, eigenlijk was het een trieste reden, dat de oorlog in Joegoslavië net was uitgebroken. Mensen konden niet meer met hun auto naar Turkije. Ze moesten met het vliegtuig. Ik heb daardoor in die periode zeer veel vliegtickets kunnen verkopen'', memoreert Uslu in de podcast.

Ondanks dat vroege succes ging niet alles bepaald van een leien dakje in de eerste jaren. Ook Uslu kreeg te maken met flinke verliezen. ,,Soms maak je geld. Soms verlies je geld. Dat is ondernemen.'' Na enkele jaren is het succes toch zo groot dat Mega Reizen Corendon wordt. Niet alleen vliegtickets, maar hele reispakketten worden meer en meer verkocht. Vlucht, hotel, activiteiten... Het is next level ondernemen voor Uslu en zijn compagnon en medeoprichter Yildiray Karaer. Dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee.

Atilay Uslu: ,,Bouw duurzame relaties op. Mijn drukker is nog steeds de drukker van 1994.''

Wie zijn toch die spionnen waarmee Corendon zo graag werkt?

Rond 2005 liep Corendon tegen de eerste echt grote problemen aan waarmee Uslu en Karaer moesten dealen. Uslu legt uit wat die problemen waren en hoe die werden aangepakt. Het was sowieso de start van de eigen vliegmaatschappij. Geen eenvoudige business, zo blijkt uit het verhaal van de topondernemer. De plannen van de ondernemers werden met veel argwaan bekeken door de concurrentie. Hetzelfde geldt voor de Corendon-hotelketen die in 2012 het licht zag.

Atilay Uslu is zeer open over zijn ondernemerschap. Wie zijn toch de 'spionnen van zijn bedrijf' die hij noemt? Hoe ziet de verdere internationale uitrol eruit? Winstgevendheid? Andere ambities? En hoe zit het met de coronacrisis, hoe groot is de invloed van de pandemie op de cijfers van Corendon? Tot slot, adviezen voor de luisteraars na 31 jaar topondernemerschap? Tipje van de sluier ..... ,,Bouw duurzame relaties op. Mijn drukker is nog steeds de drukker van 1994. Hetzelfde geldt voor mijn advocaat.''

Lees ook: Taco Carlier (VanMoof): 'We wilden niet zomaar een bedrijf oprichten, maar een beweging beginnen'

De Ondernemer en Topcast lanceren podcast serie ‘Sleutel tot Succes’

Robert van den Ham, content director bij De Ondernemer, over Sleutel tot Succes: ,,Verwacht in deze podcast serie nu eens vooral geen vraag-antwoord-gesprekken, we hebben met Topcast Media gekozen voor een verhalende, vertellende vorm. Het resultaat: topondernemers met boeiende praktijkverhalen, en Hannelore Zwitserlood, bekend van onder meer 538 en Radio Veronica, die dat professioneel verpakt in het complete geschiedenis van het bedrijf.”

Freek Heinen, managing director bij Topcast Media: ,,Als jong ondernemend podcastbedrijf twijfelden we uiteraard geen moment om de samenwerking met De Ondernemer aan te gaan voor een ambitieuze nieuwe podcast. Erg waardevol om de verhalen van Nederlandse topondernemers en -ondernemingen in deze vorm te kunnen vertellen. Hopelijk een inspiratie voor de (ondernemende) luisteraar."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details