Podcast Sleutel tot Succes

Van shoarmazaak naar vakantiereizen, hotels en vliegtuigen: zo groeide Atilay Uslu met Corendon

Ook de vierde aflevering van de podcastserie Sleutel tot Succes is er eentje die je niet mag missen. Neem een blik achter de schermen van de meest succesvolle en innovatieve bedrijven van ons land. Na Michiel Muller van Picnic, Taco Carlier van VanMoof en Henk Jan Beltman van Tony's Chocolonely is de hoofdrol nu voor de topman van Corendon: Atilay Uslu.

Presentatie Hannelore Zwitserlood 4 januari 2022

Lees ook: Sleutel tot Succes: hoe Michiel Muller met Picnic stad voor stad blijft veroveren

De spotlight is in deze Sleutel tot Succes gericht op Atilay Uslu, topman van Corendon. Een bedrijf dat het de afgelopen coronajaren niet gemakkelijk heeft gehad. Echter, pandemie of geen pandemie, Uslu is een van de meest succesvolle ondernemers in de toerismebranche. Heeft de concurrentie Corendon altijd onderschat? Volgens de topondernemer wel. ,,Dat doen ze nog steeds, trouwens. Daar bedank ik ze nog altijd voor. Het heeft Corendon groot gemaakt.''

Het ondernemersverhaal van Uslu begon op zijn 22ste met een eigen shoarmazaak in Haarlem, een paar jaar later gevolgd door een klein reisbureau dat zich richtte op vliegreizen naar Turkije. Een gouden stap. Het bescheiden bureautje met een fax is inmiddels uitgegroeid tot het internationaal opererende Corendon met meer dan vijftig reisbestemmingen, een eigen vliegmaatschappij en eigen hotels. Had de in Turkije geboren en in Haarlem opgegroeide ondernemer met lts-diploma en vroege ambities als elektromonteur dat vroeger ooit kunnen denken? ,,Mijn moeder wilde dat ik bij PTT gingen werken, een vrouw, kinderen en een gelukkig gezinsleven. Mijn vader vond dat bullshit. Ik moest maar gewoon ondernemer worden. Niet voor een baas werken.''

''Ik had de mazzel, eigenlijk was het een trieste reden, dat de oorlog in Joegoslavië net was uitgebroken. Mensen konden niet meer met hun auto naar Turkije''

Atilay Uslu, mede-oprichter Corendon

Vlucht, hotel, activiteiten... Het is next level ondernemen voor Atilay Uslu

In eerste instantie luisterde Uslu naar zijn moeder. Echter, dat duurde niet lang. Hij volgde het ondernemerspad van vader Ata Uslu. Na het shoarma-avontuur startte de ondernemer in 1994 met het veroveren van de reiswereld. Het reisbureau heette 'Mega Reizen'. Want reizen naar Turkije, daar begon het mee. ,,Ik had de mazzel, eigenlijk was het een trieste reden, dat de oorlog in Joegoslavië net was uitgebroken. Mensen konden niet meer met hun auto naar Turkije. Ze moesten met het vliegtuig. Ik heb daardoor in die periode zeer veel vliegtickets kunnen verkopen'', memoreert Uslu in de podcast.

Ondanks dat vroege succes ging niet alles bepaald van een leien dakje in de eerste jaren. Ook Uslu kreeg te maken met flinke verliezen. ,,Soms maak je geld. Soms verlies je geld. Dat is ondernemen.'' Na enkele jaren is het succes toch zo groot dat Mega Reizen Corendon wordt. Niet alleen vliegtickets, maar hele reispakketten worden meer en meer verkocht. Vlucht, hotel, activiteiten... Het is next level ondernemen voor Uslu en zijn compagnon en medeoprichter Yildiray Karaer. Dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee.

Atilay Uslu: ,,Bouw duurzame relaties op. Mijn drukker is nog steeds de drukker van 1994.''

Wie zijn toch die spionnen waarmee Corendon zo graag werkt?

Rond 2005 liep Corendon tegen de eerste echt grote problemen aan waarmee Uslu en Karaer moesten dealen. Uslu legt uit wat die problemen waren en hoe die werden aangepakt. Het was sowieso de start van de eigen vliegmaatschappij. Geen eenvoudige business, zo blijkt uit het verhaal van de topondernemer. De plannen van de ondernemers werden met veel argwaan bekeken door de concurrentie. Hetzelfde geldt voor de Corendon-hotelketen die in 2012 het licht zag.

Atilay Uslu is zeer open over zijn ondernemerschap. Wie zijn toch de 'spionnen van zijn bedrijf' die hij noemt? Hoe ziet de verdere internationale uitrol eruit? Winstgevendheid? Andere ambities? En hoe zit het met de coronacrisis, hoe groot is de invloed van de pandemie op de cijfers van Corendon? Tot slot, adviezen voor de luisteraars na 31 jaar topondernemerschap? Tipje van de sluier ..... ,,Bouw duurzame relaties op. Mijn drukker is nog steeds de drukker van 1994. Hetzelfde geldt voor mijn advocaat.''

Lees ook: Taco Carlier (VanMoof): 'We wilden niet zomaar een bedrijf oprichten, maar een beweging beginnen'

De Ondernemer en Topcast lanceren podcast serie ‘Sleutel tot Succes’

Robert van den Ham, content director bij De Ondernemer, over Sleutel tot Succes: ,,Verwacht in deze podcast serie nu eens vooral geen vraag-antwoord-gesprekken, we hebben met Topcast Media gekozen voor een verhalende, vertellende vorm. Het resultaat: topondernemers met boeiende praktijkverhalen, en Hannelore Zwitserlood, bekend van onder meer 538 en Radio Veronica, die dat professioneel verpakt in het complete geschiedenis van het bedrijf.”

Freek Heinen, managing director bij Topcast Media: ,,Als jong ondernemend podcastbedrijf twijfelden we uiteraard geen moment om de samenwerking met De Ondernemer aan te gaan voor een ambitieuze nieuwe podcast. Erg waardevol om de verhalen van Nederlandse topondernemers en -ondernemingen in deze vorm te kunnen vertellen. Hopelijk een inspiratie voor de (ondernemende) luisteraar."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Zo Genaamde Podcast

Hoe lol en kwaliteit Fatboy groot maken: 'We zullen nooit een kantoorprullenbak maken'

Waar komen namen als Uitgekookt, TUI en Fonq vandaan en wat betekenen ze eigenlijk? In De Zo Genaamde Podcast ontdekt naamexpert Floris Hülsmann de bijzondere verhalen achter deze merknamen. In aflevering 2 kom je alles te weten over het ontstaan en de betekenis van Fatboy. Het Brabantse bedrijf heeft lol en kwaliteit hoog in het vaandel. 'We nemen het leven niet te serieus en brengen onconventioneel design.'

Details
De Zo Genaamde Podcast

Het uitgekookte verhaal achter de merknaam van maaltijdservice Uitgekookt

Fatboy, Old Amsterdam, TUI, Uitgekookt; bekende merknamen die we bijna iedere dag wel voorbij horen komen. Maar waar komen die namen vandaan en wat betekenen ze eigenlijk? In De Zo Genaamde Podcast ontdekt naamexpert Floris Hülsmann de bijzondere verhalen achter deze merknamen. In deze eerste aflevering Johan van Marle, eigenaar van de innovatieve maaltijdservice Uitgekookt.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details