Nieuws Groei

Maatje 46 leidde tot dit sneakerbedrijf dat nu een miljoenenpubliek trekt

Een zoektocht naar een schoen met maat 46. Die vormde zes jaar geleden de opmaat naar een site die nu een miljoenenpubliek trekt. Het in Utrecht gevestigde Sneakerjagers is het Google voor sneakers, zegt Tom Römer van het bedrijf. ,,Die schoenen hebben iets magisch.”

Wim Langejan (AD) 5 september 2021

Nike air jordan sneakers

Sneakers kunnen veel geld waard zijn. Zo werd voor Air Jordans van basketballegende Michael Jordan vorig jaar op een veiling meer dan een half miljoen dollar neergeteld. Dit zijn de Nike Air Jordan IV Retro basketball-sneakers. Foto: Shutterstock.

Ze zijn net verhuisd naar een groter pand in Utrecht. Daar opereert Sneakerjagers in een monument uit 1666, waar de verhuisdozen nog opgestapeld staan. En de dozen met sneakers natuurlijk, want hier werken liefhebbers.

Zo’n twintig mensen runnen een website en een app, waarmee kopers het door hen gewenste model sneaker kunnen vinden. Én in de juiste maat. Zelf sneakers verkopen doet Sneakerjagers niet. Op dit moment trekken site en app zo’n tien miljoen bezoekers per jaar, meldt AD.nl.

Al worden er jaarlijks 23 miljard sneakers geproduceerd, de markt voor deze sportieve schoenen is er deels een van schaarste. Soms bewust gecreëerd door bedrijven die van modellen een beperkte oplage maken.

'Een goede zoekmachine is goud waard'

,,Onze zoekmachine is uniek. Dát is ons krachtige wapen. We zetten alle retailers op een rijtje en je krijgt bij ons de beste prijs”, verklaart Römer (42) het succes. ,,En ook onze releasekalender is erg belangrijk.” Daarop is te zien wanneer modellen op de markt komen. Er worden dan pushberichten uitgestuurd, iets wat ook gebeurt als ergens een voorraad van een bepaald model opduikt.

Want al worden er jaarlijks 23 miljard sneakers geproduceerd, de markt voor deze sportieve schoenen is er deels een van schaarste. Soms bewust gecreëerd door bedrijven die van modellen een beperkte oplage maken. En dan is een goede zoekmachine goud waard. ,,We krijgen een percentage als via ons schoenen gekocht worden.”

De zoekmachine ontstond toen een van de drie grondleggers van het bedrijf op zoek was naar schoenen. ,,Hij had een lastige maat, 46, en toen hebben ze een ‘scraper’ gebouwd om het internet mee af te zoeken. Dat ging goed en toen dachten ze: dit kunnen we doen voor meer maten. Daarmee ontstond het idee een Google voor sneakers te beginnen.”

'Vandaag de dag tróuwen mensen op sneakers en je kunt er ook een sjiek restaurant mee in'

Sneakers zijn meer dan alleen schoenen, zegt Römer, die als brand director bij Sneakerjagers werkt en zelf tussen de 300 en 400 paar sneakers in de kast heeft staan. Voor hem hangt er magie omheen. Toen hij eind jaren 80 met zijn moeder in een sportwinkel was werd hij bevangen door de kleuren en het uiterlijk van de sportschoenen. ,,En ik zie me nog op de middelbare school in de klas zitten, kijkend naar wat iedereen aan z’n voeten had. Die schoenen hebben iets magisch, en dat heeft ook met herinneringen aan die tijd te maken.”

Waar je enkele decennia geleden nog geweigerd kon worden als je met sportschoenen een discotheek in wilde, zijn sneakers nu een geaccepteerd onderdeel van de garderobe geworden. ,,Leeftijd of afkomst maakt daarbij niet uit, iedereen draagt ze. Vandaag de dag tróuwen mensen op sneakers en je kunt er ook een sjiek restaurant mee in.”

Tom Römer van Sneakerjagers. Foto: AD/Angeliek de Jonge.

Sneakers zijn meer dan alleen schoenen, zegt Römer. De verbondenheid met de hedendaagse cultuur is groot. ,,Met hip-hop. Met bekende sporters als basketballer Michael Jordan. En met kunst. Ik heb nu sneakers aan met een ontwerp van kunstenaar Piet Parra.” Het is ook terug te zien op de site van Sneakerjagers, waar je niet alleen de modellen kunt vinden, maar ook podcasts én Sneakerjagers Radio: ‘A place to explore the world of music through the eyes and ears of Sneakerjagers’.

Allemaal bedoeld om het merk Sneakerjagers waardevoller te maken. ,,Het creëert een familiegevoel.” Want verdere groei blijft het doel. Zo wordt geprobeerd de markt in Duitsland te veroveren. En dat bewust vanuit Utrecht. Verhuizen naar bijvoorbeeld Amsterdam was geen optie. ,,Daar ben je één van de velen, in Utrecht niet. Hier kunnen we ons onderscheiden.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws