Nieuws Groei

Daan en Nicole vallen met eigen siroop- en limonademerk Soof frisdrankschap aan

Enig idee wat er in je frisdrankje zit? Het zijn vaak ingrediënten die nauwelijks zijn uit te spreken en bovenal onnodig zijn. Dat kan anders, dat móet anders. Nicole Horsmans en Daan Harterink vertellen over hun (nog) kleine siroop- en limonademerk Soof, over hun drive, financiering en verkoop- en marketingstrategie via horeca. ,,Je moet Albert Heijn in om meer volume te maken, willen wij niet horen".

Eduard Voorn 20 januari 2023

Oprichters Soof Nicole Horsmans en Daan Harterink

De oprichters van siroop- en limonademerk Soof, Nicole Horsmans en Daan Harterink.

Het begon allemaal in de keuken van Nicole Horsmans. Op een zondagmiddag stond zij daar dapper in een pannetje met wortel, appel en gember te roeren. Doel van dit tijdverdrijf: het uitvinden van een siroop zonder toegevoegde suikers die ook nog eens lekker smaakt. Alvorens Nicole naar haar baan als category manager bij C1000 en later Ikea en Jumbo vertrok, maakte zij namelijk van de drie genoemde ingrediënten een gezond sapje. Waarom kon daar geen siroop van worden gemaakt, vroeg zij zich af? ,,Ik wilde een siroop van deze ingrediënten, zodat ik het de gehele dag kon drinken".

Siropen 99 procent suikerwater

,,Maar kijk eens naar die siropen die in het schap staan van de supermarkten!”, zegt ze streng. ,,In die siropen zitten extreem veel toegevoegde suikers en smaakstoffen. Als ik zo’n siroop drink is het 99 procent suikerwater. Als ik een wortelsapje pers doe ik er ook geen klontje suiker in.” Het geroer, gezeef en gemix leidde in de keuken tot een substantie die aangelengd met (bruis)water best te drinken was.

,,Door mijn werk ben ik gaan onderzoeken of het wel zou aanslaan. In die periode gaf ik yogales. De meiden daar heb ik het meegegeven om zelf een siroopdrankje te maken. Ze vonden het geweldig. Wil ik de wereld verbeteren? Ik wil veel meer terug naar de basis, het pure en dan heb je helemaal geen toegevoegde suikers en kleurstoffen nodig. We hebben onderzoek gedaan, daaruit blijkt uit dat maar liefst 98,5 procent van het frisdrankschap bestaat uit producten met onherkenbare, niet uit te spreken en onnodige ingrediënten."

"Wil ik de wereld verbeteren? Ik wil veel meer terug naar de basis, het pure en dan heb je helemaal geen toegevoegde suikers en kleurstoffen nodig"

Nicole Horsmans, Soof

Het is 2015 als Nicole Horsmans in haar keuken boven het fornuis aan het ‘knutselen’ is. Zij komt uit een ondernemende familie en weet dat het nog een lang traject is om uiteindelijk tot een siroop te komen voor de massa. Ze wil het niet alleen doen en een bekende koppelt haar aan Daan Harterink. Hij is een bouwer geweest in Nederland van drankmerken als Innocent en Monster Energy. ,,De lancering van een product is het leukste wat er is. Nieuwe dingen brengen vind ik fantastisch.”

Beide werken dan nog fulltime, maar besluiten vanaf 2015 hun schouders onder de ontwikkeling van de siroop te zetten, die inmiddels de naam Soof heeft gekregen. ,,Het betekent Sip On Our Friendschip, neem een slok op onze vriendschap”, legt Nicole uit. ,,Wat ook extreem helpt is dat veel vrouwen Soof, Sofia of Sofie heten. We krijgen veel bestellingen voor pasgeboren baby’s die een van die voornamen heeft.”

Voldoen aan de beste kwaliteit en certificering

De naam is er, maar nu nog een product in de juiste verpakking dat gelanceerd kan worden. Het duurt uiteindelijk nog twee jaar voordat de eerste fles van de band rolt. ,,De recepten zijn in principe heel simpel, maar de juiste toevoeging van bijvoorbeeld gember luistert nauw. Je kunt maar met kleine hoeveelheid spelen. We willen voldoen aan de beste kwaliteit en certificering. Aan alles is aandacht besteed om daar aan te voldoen.”

"Soof betekent Sip On Our Friendschip, neem een slok op onze vriendschap"

Nicole Horsmans, Soof

'Door onze productie geen voedselverspilling'

Daan Harterink luistert aandachtig mee. De andere reden van het lange ontwikkeltraject was het afvullen van de flessen. ,,In het pannetje kan je iets makkelijk maken, maar op het moment dat je het moet gaan doen op een professionele manier, dan zijn er maar weinig fabrieken in Europa die dat kunnen. We hebben denk ik zo’n vijftig fabrieken bezocht. De grondstoffen komen deels uit Nederland, maar het afvullen gebeurt buiten ons land. In Nederland konden we geen geschikte fabriek vinden. Door onze productie hebben we geen voedselverspilling. Uit het residu halen we weer zetmeel en dat kan naar de bakkerijwereld.”

Via de horeca wil Soof de Nederlandse markt veroveren. Het siropenmerk heeft inmiddels ook stappen gezet naar het buitenland.

Support van voorzitter Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Een zoektocht naar de siroop in het supermarktschap zal vooralsnog weinig opleveren. De uitrol van Soof vindt namelijk plaats via bijvoorbeeld het Rotterdamse horeca-imperium van Robér Willemsen. ,,De voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland schenkt onze drankjes in een van zijn zaken”, gaat Daan verder. ,,We praten wel met de category managers van het frisdrankschap, maar hebben gekozen voor de horeca. Er is geen merk dat in de supermarkt een beleving kan creëren of een merk kan bouwen. Tenzij je met geld smijt door op radio en tv te gaan. In de horeca kan je een verhaal vertellen en laten zien en proeven dat het kwaliteit is".

Samenwerking bedrijfs- en schoolcateraars

,,Van daaruit hebben we stappen gezet door met bedrijfs- en schoolcateraars te gaan samenwerken. Het is niet de bedoeling dat het een ‘grachtengordeldrankje’ wordt. In de bedrijfskantines loopt het goed, daar is het echt het tegenovergestelde van een grachtengordel.”

“Het is niet de bedoeling dat Soof een ‘grachtengordeldrankje wordt”

Daan Harterink, Soof

Hun ondernemersvaardigheden werden begin 2020 op de pijnbank gelegd. De eerste lockdown leverde de twee namelijk slapeloze nachten op. Ze hadden speciaal voor de horeca 350.000 blikjes in petto. Daan: ,,We besloten eind 2019 onze drie hardlopers te mixen met bruiswater. Wat moesten we doen, stoppen of doorgaan? We hebben twee nachten wakker gelegen en het uiteindelijk gedaan. Toen kwamen we ineens in borrelboxen en take away’s. Het bleek een goede zet. Door die boxen hebben we veel mensen snel bereikt. Het heeft ons de kickstart gegeven voor de blikjes. Als het was mislukt? Dan was het einde verhaal.”

Met de repen van Clif Bar wordt Soof gefinancierd

De twee vertellen dat ze het druk hebben, dat het goed loopt en voorzichtig stappen zetten richting het buitenland. Toch is startup Soof sinds het begin verlieslatend. De activiteiten worden gefinancierd uit een ander bedrijf van de twee, Movers ’n Shakers. ,,We verzorgen via deze onderneming de distributie in de Benelux van Clif Bar, een uit Amerika afkomstige reep. Vanuit wat dat oplevert financieren wij Soof. We zijn zuinig en hebben ons spaargeld aangesproken. Elke beslissing die we nemen om geld uit te geven, denken we vaker over na. We doen bijna alles zelf. Veel bedrijven huren bureaus in om samplings te doen. Wij doen dat zelf. Die ondernemersmentaliteit komt uit mijn gezin, mijn opvoeding. Natuurlijk is ons doel om een financieel gezond bedrijf te worden.”

'Albert Heijn voor volume'

Daan vult aan als de vraag gaat over het aantrekken van vreemd vermogen om sneller te groeien: ,,We kiezen bewust om niet met financiers in zee te gaan. ‘Je moet Albert Heijn in om meer volume te maken’, willen wij niet horen. Wij willen namelijk een solide merk voor de langere termijn neer kunnen zetten. Bij ons gaat het niet om de eindbestemming maar om de reis.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws