Nieuws Groei

Start-upcongres met Ivanka Trump levert BV Nederland waarschijnlijk miljoenen op

Bedrijven die deelnemen aan het internationale zakencongres dat Nederland volgende week samen met de Verenigde Staten organiseert, kunnen mogelijk voor vele miljoenen aan contracten afsluiten. Volgens minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel leverden de voorgaande edities van het congres samen 1 miljard euro op.

Hanneke Keultjes | Foto: ANP 29 mei 2019

Ivanka Trump startups event den haag bedrijfsleven

Nederland steekt 15 miljoen euro in de Global Entrepreneurship Summit (GES), dinsdag en woensdag in het World Forum in Den Haag. Tijdens het congres worden ondernemers en start-ups uit 134 landen samengebracht met investeerders, schrijft het AD. ‘Matchmaking’, zo omschreef Kaag dat. Volgens de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra kunnen de bedrijven volgende week ‘vissen in een vijver met vele miljarden aan investeringen’.

Een feestje waar de gasten zelf wat van moeten maken

Ambassadeur Hoekstra stelt dat de VS en gastland Nederland de ontmoetingen tussen bedrijven en financiers faciliteert, maar dat het succes afhangt van de 2000 deelnemers aan de GES. ,,Het is een feestje waar de gasten zelf wat van moeten maken.’’

Lees ook: Zo bouwt Ivanka Trump haar merknaam en imago op

De ondernemers die door een Amerikaans-Nederlandse jury zijn uitgenodigd om naar de GES te komen, zijn geselecteerd op basis van vijf onderwerpen: agrofood, energie, connectiviteit, gezondheid en water. Ook moet hun product of dienst ‘een speciale oplossing bieden voor problemen in de wereld’, aldus Kaag. Als voorbeeld noemde zij de start-up Envision, waarmee blinden en slechtzienden via een app tekst kunnen omzetten in spraak.

Ivanka Trump, koningin Máxima en Mike Pompeo te gast

Op de GES spreken de Amerikaanse presidentsdochter Ivanka Trump en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Aan Nederlandse zijde houdt een toespraak en speecht premier Mark Rutte. Ook bewindslieden Carola Schouten (Landbouw), Stef Blok (Buitenlandse Zaken), Cora van Nieuwenhuizen en Stientje van Veldhoven (beiden Infrastructuur en Water), Bruno Bruins (Medische Zorg) en Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) staan op het programma.

Lees ook: Waarom investeerders in de rij staan voor Amsterdamse start-ups

Contract getekend met investeerders

Volgens Kaag is pas een aantal maanden na het congres duidelijk hoeveel het precies aan contracten heeft opgeleverd. ,,Al hoop ik natuurlijk dat veel deelnemers een dag na de GES al tweeten dat ze een contract hebben getekend met een investeerder.’’