Nieuws Groei

Startup Expatfile haalt 1,3 miljoen euro op: eenvoudige belastingaangifte voor Amerikanen in buitenland

Expatfile heeft 1,3 miljoen euro aan financiering opgehaald. De technologie-startup biedt Amerikanen woonachtig buiten de VS een platform om op een gemakkelijke, tijd- en kostenefficiënte wijze hun Amerikaanse belastingaangifte te doen. Met de opgehaalde financiering zal het bedrijf haar wereldwijde opschaling versnellen.

Van onze redactie 12 oktober 2022

Zino Hofmann Jeroen Kooimans Giuseppe Salvaggio Remko Kooimans

De oprichters van Expatfile.

Waar 99,9 procent van de landen inwoners belast op basis van woonplaats, belasten de VS op basis van burgerschap. Dit maakt dat elk persoon met een Amerikaans paspoort ieder jaar opnieuw verplicht is om belastingaangifte te doen in de Verenigde Staten. Dit geldt ook voor expats en diegenen met een dubbele nationaliteit, de zogenoemde ‘accidental Americans’, die in het buitenland verblijven. Deze groep van wereldwijd negen miljoen personen in 160 landen, waaronder 40.000 in Nederland, krijgt hiermee jaarlijks twee belastingaangiftes voor de kiezen.

Lees ook: Windenergie-startup Kitepower haalt 850.000 euro op met Europese crowdfunding

Huidige software niet specifiek ontworpen voor Amerikanen woonachtig buiten VS

Daarbij komt dat aangifte doen voor de Amerikanen niet gemakkelijk wordt gemaakt. Zo biedt de Amerikaanse overheid geen (gratis) online platform, zoals wij dit in Nederland kennen, en zijn zij aangewezen op het gebruik van software van derden of belastingadviseurs. De huidige software op de markt is daarnaast niet specifiek ontworpen om de grote groep Amerikanen woonachtig buiten Amerika te bedienen met als resultaat dat ze vastlopen met hun aangifte door bijvoorbeeld het ontbreken van ‘expat’-specifieke belastingformulieren.

Voor het inhuren van een gespecialiseerde belastingadviseur moet er al snel een bedrag van tussen de 400 en 1.500 dollar worden neergelegd. Uiteraard is zelf aangifte doen een optie. Echter is dit, met een richtlijn vanuit de IRS (Amerikaanse belastingdienst, red.) van 12,5 uur per aangifte, een tijdrovende en lastige klus. Met 1.3 miljoen euro aan opgehaalde financiering staat TaxTech startup in de startblokken dit proces voor elke Amerikaanse expat en ‘accidental American’ wereldwijd te versimpelen; belastingaangifte in een fractie van de tijd en kosten.

'Sinds de livegang van het platform in februari 2021 verzorgde Expatfile als financiële disrupter al meer dan 10.000 aangiften en wordt de technologie gebruikt op ieder continent ter wereld'

Startup belooft eenvoud en automatisering voor disruptie

Expatfile is opgericht door ondernemers Jeroen Kooimans, internationaal fiscalist, en Giuseppe Salvaggio, digitaal marketing strateeg. Waar dit eerder op de markt ontbrak, beloven zij een geavanceerd do-it-yourself-platform dat specifiek is ontwikkeld voor Amerikaanse expats en ‘accidental Americans’. Door de inzet van automatisering kunnen zij zonder enige belastingkennis binnen tien minuten op eenvoudige wijze hun belastingaangifte in dienen.

Uniek is volgens de startup dat de gecertificeerde verbinding die het platform heeft met de IRS. Hierdoor komen de aangiftes direct op de juiste plek binnen en ontvangen gebruikers binnen enkele minuten een bevestiging van hun aangifte, of worden zij erop worden gewezen dat het is afgekeurd, inclusief de reden hiervoor en hoe zij dit zelf kunnen corrigeren. Gecombineerd met de eenvoud maakt dit de inzet van belastingadviseur overbodig, belooft Expatlife. Hierdoor kan minimaal een kwart op de kosten worden bespaard.

Sinds de livegang van het platform in februari 2021 verzorgde Expatfile als financiële disrupter al meer dan 10.000 aangiften en wordt de technologie gebruikt op ieder continent ter wereld. De opgehaalde 1,3 miljoen euro financiering zal worden gebruikt om het team en de marketingactiviteiten uit te breiden om zo verder wereldwijd op te kunnen schalen. In de toekomst ambieert Expatfile uit te groeien tot het go-to-platform voor alle Amerikanen verblijvend in het buitenland.

Lees ook: Webshopplatform Instant Commerce haalt miljoenen binnen voor uitbreiding in Europa en VS

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws