Nieuws Groei
Deze startup frist verhuur van zeecontainers flink op: 'Groen gedrag wordt beloond'
Zo snel als een vliegticket of een hotelkamer kun je via HelloContainer een zeecontainer voor export boeken. Als kers op de taart biedt het nieuwe Goese bedrijf een unieke service. ,,Van de container die je boekt zie je ook de C02-uitstoot. En hoe groener je boekt, des te meer korting. Groen gedrag wordt bij ons beloond”, zegt operationeel directeur Jos de Jonge.

De drie gezichten achter HelloContainer: Jos de Jonge, Kees Koopman en Ron de Wit (vlnr).
HelloContainer is een geheel zelf ontwikkeld online platform waar de bezoeker in een half uur een container kan boeken, schrijft AD. Veel sneller dan wat gevestigde expediteurs bieden. De Jonge: ,,De containermarkt is onoverzichtelijk. Gemiddeld kost het vier tot vijf uur, maar soms veel langer. Wij brengen dat terug naar een half uur. Dat bespaart klanten kosten, zeker als ze op de wereldmarkt actief zijn. Elk dubbeltje telt daar. En tijd is tenslotte geld.”
De scheepsvrachtketen is nogal conservatief, onderstreept hij. De Jonge, met een achtergrond in de scheepvaart en logistiek, en medeoprichters Kees Koopman en Ron de Wit zagen kansen om het over een andere boeg te gooien. Koopman had al een online platform voor documenten en pakketten. De Wit is een ervaren IT’er. De drie deelden in 2016 al een stand op het netwerkevent Contacta in Goes.
Klant heeft proces volledig in eigen hand
De trojka besloot de krachten te bundelen en lanceerde vorig jaar een testversie van HelloContainer. Compleet in eigen huis opgebouwd. De drie hadden een bestaand digitaal systeem kunnen kopen, maar niks voldeed aan hun eisen. De Wit: ,,We kozen er voor zelf een digitaal platform te maken. Het voordeel voor de klant is dat hij het hele proces zelf in de hand heeft. Van het zoeken tot de aankomst van de container op de plek van bestemming. Ook kan hij de C02-voetafdruk zelf bepalen. En dat alles binnen een half uur. Net zo snel als het boeken van een vliegticket of een hotelkamer.”
Lees ook: Een zeecontainer als thuiswerkkantoor: de C-Container is een werkplek in je tuin
HelloContainer legt daarvoor verbindingen tussen transportbedrijven, rederijen en de douane. Alle onnodige schakels in de keten zijn eruit gehaald. Data worden verzameld door robotjes die het internet afstruinen. Maar hoe bepaal je nu hoeveel C02 met het transport van een container is gemoeid? Dat was aanvankelijk een hersenkraker omdat er weinig data voorhanden waren. De Jonge en De Wit: ,,Uiteindelijk konden we die data bemachtigen via het ngo-verbond de Europese Federatie voor Transport en Leefomgeving.”
Bedrijven aansporen tot duurzamere logistiek
Inmiddels zit HelloContainer op 5.000 geboekte containers per jaar. Afhankelijk van de gekozen service kost dat tussen de 40 en 100 euro per container. Wie ‘groen’ boekt, dus een container met een lage C02-voetafdruk kiest, krijgt korting. Het moet bedrijven aansporen tot duurzamere logistiek, onderstreept De Jonge.
HelloContainer richt zich vooral op vervoer van groente, aardappelen en fruit in koelcontainers vanuit Nederland en België. Vooral klanten van het eerste uur, zoals het uienbedrijf Top Onions en The Beetroute als leverancier van rode bieten, zijn kind aan huis op HelloContainer. Maar ook andere producten zijn welkom. ,,We zijn bijvoorbeeld in gesprek met staalproducent Outokumpu om hun systeem aan HelloContainer te koppelen. En we zijn bezig met een proef in Spanje.” Import is vooralsnog niet mogelijk. Dat vraagt om een digitale koppeling met zeehavens en zover is het trio nog niet.
"De containermarkt is onoverzichtelijk. Gemiddeld kost het vier tot vijf uur, maar soms veel langer. Wij brengen dat terug naar een half uur"
Doorgroeien naar status van scale-up
Het doel is nu het aantal boekingen op te voeren tot enkele tienduizenden containers per jaar. Daarvoor moet de startup doorgroeien naar een scale-up. Dat kost geld, maar het is in aantocht. Het Zeeuws Participatiefonds (ZPF) is aandeelhouder geworden en steekt 350.000 euro in HelloContainer. Het ZPF is een samenwerking van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincie, ontwikkelingsmaatschappij Impuls, ABN Amro, ZLM Verzekeringen en De Zeeuwse Verzekeringen. De Jonge: ,,We zoeken tevens naar aanvullende financiering.”
Het slimme boekingssysteem voor containers is niet onopgemerkt gebleven in Zeeland. HelloContainer zit bij de vijf finalisten die kans maken op de innovatieprijs Emergo 2020. Vanaf woensdag 21 oktober kunnen Zeeuwen stemmen.