Nieuws Groei

Swapfiets: succesconcept van jonge ondernemers verovert ook buitenland

Swapfiets, de fietsenabonnementendienst waarbij je voor een vast bedrag per maand een degelijke fiets krijgt, breidt uit naar het buitenland. De Nederlandse startup begint in het Belgische Leuven. Binnenkort volgen ook Antwerpen, Gent en Luik. Bovendien zijn er plannen om Swapfiets uit te bouwen in andere Europese landen, zoals Duitsland en Denemarken. ,,Elke stad waar gefietst wordt zou interessant kunnen zijn."

Linda Roos | Foto: Swapfiets 27 februari 2018

Swapfiets Groepsfoto Oprichters

In elke stad, in elk fietsenrek een blauwe band: de mannen van Swapfiets gaan hard. De fietsen met de iconische blauwe voorband zijn in veel steden niet meer weg te denken. Swapfiets werkt simpel: voor een vast bedrag per maand krijgen klanten een goede fiets met zeven versnellingen, dubbel slot, werkende verlichting en diefstalverzekering.

Is je fiets kapot, bijvoorbeeld een lekke band of een losse ketting? Binnen twaalf uur komt er een fietsenmaker langs aan huis. Swapfiets repareert je fiets of 'swapt' de kapotte voor een nieuw exemplaar.

Lees ook: Swapfiets bouwt aan innovatief blauwe fietsen-imperium

Het succes van Swapfiets

Swapfiets is opgericht door drie studenten van de TU Delft: Richard Burger (26), Martijn Obers (27) en Dirk de Bruijn (27). Inmiddels vind je het populaire fietsconcept in maar liefst 13 steden in Nederland (onder meer Amsterdam, Delft, Eindhoven, Groningen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht). De startup is het afgelopen jaar met 1600 procent gegroeid, telt in Nederland meer dan 27.500 klanten en werd genomineerd voor 'Dutch Startup of the Year' (NIMA). Een groot succes.

Tijd om verder te kijken dan de eigen landsgrenzen. Leuven is de eerste buitenlandse stad waar het fietsconcept van start gaat. Een logische keuze, volgens mede-oprichter Steven Uitentuis (33), die in een heel vroeg stadium (nog voor de 100 klanten waren bereikt) aansloot bij de startup. Uitentuis: ,,In Nederland is Swapfiets onder andere erg populair bij studenten. Leuven is een echte fiets- en studentenstad en leent zich daarom goed voor dit concept."

Elke stad waar gefietst wordt zou interessant kunnen zijn

Steven Uitentuis, mede-oprichter Swapfiets

Onderzoek naar groeikansen

Swapfiets lanceren in het buitenland gaat gepaard met flink wat vooronderzoek. Uitentuis: ,,We hebben gekeken naar allerlei Europese steden die interessant zouden zijn voor Swapfiets. Elke stad waar gefietst wordt zou in principe interessant kunnen zijn."

Daarnaast werkt de startup in elke nieuwe stad met een regiomanager. ,,Zij bedenken een aanpak die daar volgens hen het beste werkt", legt Uitentuis uit. Vervolgens wordt het concept -een goede fiets voor een vast bedrag per maand- daar verder uitgerold.

Wat Swapfiets onderscheidt van andere fietsconcepten is dat de fiets altijd hoort bij één klant. Je hebt dus altijd je eigen fiets. Het abonnement is per maand opzegbaar. Of er dan niet veel zwerffietsen in de stad achterblijven? Zodra een abonnement is opgezegd, wordt de fiets verwijderd uit de stad.

Lees ook: Zo boekt Tony's Chocolonely een fenomenale omzetgroei

Swaprad

Dit voorjaar zullen de fietsen ook beschikbaar zijn in andere grote steden in België zoals Antwerpen, Gent en Luik. Ook gaat het Nederlandse bedrijf zich vestigen in Duitsland, en wel onder de naam Swaprad. Duitse steden die in overweging worden genomen zijn onder andere Münster en Göttingen, beiden oude universiteitssteden.

Tevens worden er plannen gemaakt voor uitbreidingen naar Denemarken. Een naam is er al: Swapcykel. Genoeg ambitieuze plannen. Uitentuis: ,,De laatste van ons is vorig jaar november afgestudeerd. Inmiddels richten we ons fulltime op Swapfiets!"

  • Na ruim 27.500 Nederlandse klanten lanceert Swapfiets concept in België
  • In 2017 is het bedrijf met 1600% gegroeid
  • Na België zullen in 2018 ook Duitsland en Denemarken volgen
  • Zwerffietsen en deelfietsen verdwijnen uit het straatbeeld