Nieuws Groei

TAPP haalt miljoenen op voor data-gedreven verbetering horecaondernemingen

De startup TAPP heeft 3 miljoen euro aan financiering opgehaald. Het technologiebedrijf ontwikkelde het eerste digitale platform dat horecaondernemers inzicht geeft in interne en externe verkoopdata van dranken om hun assortiment te optimaliseren en omzet te verbeteren.

Van onze redactie 19 juni 2023

Sjoerd Rothweiler Frans van Hoogstraten TAPP

TAPP-oprichters Frans van Hoogstraten (cfo) en Sjoerd Rothweiler (cco). Foto: TAPP

Gesteund door investeerders CNBB en ROM InWest en een aanvullende lening van Rabobank, zet TAPP in op verdere ontwikkeling van het platform, groei in Nederland en op termijn internationale expansie. Het bedrijf ambieert om Europese marktleider te worden in het data-gedreven stimuleren van horeca performance.

Waar menig bedrijfstak tot de juiste digitale tools beschikt om hun performance in kaart te brengen en te optimaliseren, gold dat niet voor de horeca. In een branche die wordt gekenmerkt door fragmentatie en een gebrek aan standaardisatie, zijn horecaondernemers in de bedrijfsvoering veelal aangewezen op eigen ervaring en intuïtie. TAPP heeft als doel om deze werkwijze te herdefiniëren. In samenwerking met strategisch development partner Microsoft, werd het eerste online platform ontwikkeld dat horecaondernemers toegang geeft tot een data-gedreven aanpak.

''De ruwe data uit de markt wordt door TAPP als hapklare kansen aangeboden. Data wordt immers pas interessant wanneer het concreet en toepasbaar is''

Wibo Roest, ceo TAPP

Inzicht in de gehele horecabranche

TAPP brengt naar eigen zeggen als enige partij in Nederland de interne data van de drankverkoop van individuele horecagelegenheden samen met de marktbrede benchmark. Door integraties met kassasystemen biedt het platform horecaondernemers inzicht in hun eigen verkoop en landelijke trends, op basis van de samengevoegde data van alle aangesloten ondernemingen.

Zo wordt onder meer inzichtelijk gemaakt hoe individuele assortimenten presteren in vergelijking met andere horecagelegenheden, welke dranken op dat moment het beste verkopen en welke prijzen worden gehanteerd, gecombineerd met advies voor verbetering. Op deze manier zijn horecaondernemers volgens TAPP in staat om op een data-gedreven manier zakelijke kansen te identificeren, het assortiment te optimaliseren, snel in te spelen op ontwikkelingen en de meest kansrijke prijsstrategie te hanteren.

,,Welke dranken zorgen voor de meeste omzet? Laat ik marge liggen op bepaalde dranken? Mis ik een populaire drank in mijn assortiment? Met TAPP weten horecaondernemers exact hoe zij hun zaak kunnen laten groeien, met producten binnen en buiten hun kaart. De ruwe data uit de markt wordt door TAPP als hapklare kansen aangeboden. Data wordt immers pas interessant wanneer het concreet en toepasbaar is”, aldus Wibo Roest, ceo van TAPP. Naast een oplossing voor horecaondernemers, werkt TAPP samen met drankenproducenten zoals Heineken, Coca-Cola en Diageo om inzicht te krijgen in hun verkoop, op landelijke schaal en per horecagelegenheid.

Lees ook: Mkb-betaalapp Klearly haalt 2,1 miljoen euro op in investeringsronde

Drie miljoen euro aan groeikapitaal voor TAPP

Inmiddels wordt het TAPP platform ingezet door ruim 3.400 horecaondernemingen in Nederland. Om deze groei te stimuleren werd 3 miljoen euro opgehaald. Allereerst 2 miljoen in een financieringsronde die werd geleid door investeerder CNBB en gesteund door ROM InWest. Daarnaast wist het bedrijf een additionele lening van 1 miljoen euro af te sluiten bij Rabobank.

De financiering zal worden ingezet om het platform verder te ontwikkelen en het aantal Nederlandse klanten dit jaar op te schalen naar 5.000 of meer. Hiermee wordt de basis gezet voor de internationale expansie. Op termijn ambieert TAPP om naast dranken de verkoopdata van voedsel op te nemen op het platform.

Dit is TAPP

TAPP is opgericht door Frans van Hoogstraten en Sjoerd Rothweiler met de missie om een data-gedreven werkwijze toegankelijk te maken voor horeca professionals. Dit startte in 2015 met de ontwikkeling van een consumenten app om in horecagelegenheden te betalen. In 2017 ontwikkelde het technologiebedrijf het eerste Nederlandse digitale platform dat horecaondernemers inzicht geeft in interne en externe verkoopdata van dranken om hun assortiment te optimaliseren en omzet te verbeteren. Inmiddels wordt het TAPP platform gebruikt door ruim 3.400 horecaondernemingen in Nederland. Het bedrijf ambieert om uit te groeien tot Europese marktleider in het data-gedreven stimuleren van horeca performance.

Lees ook: Horecaondernemers worden steeds meer data gericht

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws