Nieuws Groei

Waarom techgigant ASML maar blijft groeien

De Nederlandse fabrikant, die machines levert aan chipsfabrikanten, schrijft opnieuw glimmende halfjaarcijfers. Dat schrijft Trouw.

Koos Schwartz 20 juli 2018

Asml 8

ASML

De Nederlandse fabrikant, die machines levert aan chipsfabrikanten, schrijft opnieuw glimmende halfjaarcijfers. Meer omzet, meer winst en een flink uitgedijd personeelsbestand. Het wordt zo langzamerhand eentonig bij ASML. Ook dit jaar groeit de in Veldhoven gevestigde fabrikant van machines waarmee andere bedrijven chips maken weer vrolijk door.

Meer medewerkers

Het aantal medewerkers (omgerekend in voltijdbanen) steeg in een jaar tijd met bijna drieduizend naar 17.994. Het aantal tijdelijke krachten steeg met bijna zevenhonderd naar 3407. Het aantal voltijdbanen bij ASML overschreed in het tweede kwartaal van dit jaar voor het eerst de grens van 20.000. Nederland is goed voor ruim de helft (11.437) van die banen. Eind 2013 telde het bedrijf nog ruim tienduizend vaste krachten.

Lees ook: ASML floreert dankzij innovatieve technologie

Philips

ASML, ooit onderdeel van Philips, is al jaren verreweg de grootste producent van grote machines waarmee bedrijven als TSMC, Samsung en Intel chips maken. Omdat er in steeds meer apparaten, artikelen en spullen chips worden verwerkt, stijgt de vraag naar de machines die ASML maakt. ASML verkocht in het tweede kwartaal in totaal 58 machines: vijftig nieuwe en acht gerenoveerde. Prettig voor het bedrijf was vooral de verkoop van vier zogeheten EUV-systemen, de nieuwste generatie machines waarin ASML miljarden aan ontwikkelingsgeld heeft gestoken.

Omzet

De machines kosten ruim 100 miljoen euro per stuk. ASML denkt er dit jaar twintig van te verkopen en in 2019 nog eens dertig. De verkoop van machines leverde ASML in het tweede kwartaal 2 miljard euro aan omzet op. Over de eerste helft van dit jaar was dat 3,7 miljard euro. ASML verdient daarnaast geld met service en onderhoud van de machines die het verkoopt en heeft verkocht. Dat leverde in zes maanden tijd 1,2 miljard euro aan omzet op. Dat was wat minder dan de 1,4 miljard van vorig jaar. Die daling kwam, volgens een zegsman van ASML, doordat klanten wat minder vaak bij ASML aanklopten om hun gekochte machines een opknapbeurt te laten geven: door de grote vraag naar chips stelden ze zo'n opknapbeurt liever uit.

5 miljard euro

Al met al kwam de halfjaaromzet van ASML uit op 5 miljard euro. Vijf jaar geleden had ASML een jaar nodig om dat bedrag te halen. Op die 5 miljard aan omzet hield ASML een nettowinst van 1,1 miljard euro over. Dat staat ongeveer gelijk aan de winst over heel 2013.

Lees ook: Hoe Jan 'de slager' Timmer (85) terugkijkt op de Philips-reorganisatie

Aandeelhouders

In vijf jaar tijd grofweg een verdubbeling van omzet en winst: voor beleggers is dat natuurlijk een feest. Eind 2013 kostte een aandeel ASML nog 68 euro, gisteren moest er voor een aandeel meer dan 180 euro worden afgetikt. Het aandeel geldt al jaren als duur, maar blijft in waarde stijgen. Dat komt vooral doordat de vraag naar chips blijft toenemen, doordat ASML zelf groeit en doordat ASML eigenlijk geen concurrenten meer heeft. Wie een grote machine wil kopen die snel veel chips maakt, kan niet om ASML heen. ASML-topman Peter Wennink verwacht voor het komende half jaar nog betere cijfers: een iets hogere omzet en flink hogere winstmarges.

CAO

Complimenten voor de winstcijfers kreeg ASML gisteren ook van CNV Vakmensen. 'Uitstekend' noemde de cao-onderhandelaar de resultaten, om er meteen aan toe te voegen dat er in de metaal-elektro-industrie nog steeds geen akkoord is over een nieuwe cao. Volgens de bond worden er door de bank genomen goede resultaten behaald in deze bedrijfstak en wordt het tijd dat de circa 150.000 werknemers daarvan profiteren.

Stakingen

De bonden willen een loonsverhoging van 3,5 procent, meer scholing en meer zeggenschap over werktijden. Om die eisen kracht bij te zetten is er de afgelopen weken bij verschillende bedrijven gestaakt. Ook bij ASML. Vannacht begint een tweedaagse staking bij VDL Nedcar, dat voor BMW Mini's produceert.