Nieuws Groei

Techleap.nl: ‘Nederlandse ondernemer is niet ambitieus genoeg’

Nederland mag dan wel een van de beste economieën zijn om een bedrijf te starten, het slaagt nog niet als scale-up-ecosysteem. Om dit te laten slagen en Nederland internationaal op de kaart te zetten, is ambitieus ondernemerschap van groot belang. En daar ontbreekt het aan, aldus Techleap.nl.

Van onze redactie 13 oktober 2021

Ondernemer ambitie techleap

Nederland is geen goed scale-up-ecosysteem.Foto: Shutterstock.

Nederland behoort tot de landen met het grootste aantal zzp’ers. In 2020 waren het er 1,1 miljoen. Daarentegen heeft Nederland een relatief laag aantal scale-ups en unicorns. De meeste Nederlandse ondernemers hechten meer waarde aan zelfstandig ondernemerschap en het starten van een eigen bedrijf dan aan het succesvol laten groeien ervan en echt schalen. Deze tegenstelling wordt ook wel de Nederlandse paradox in ondernemerschap genoemd. Dat zegt Techleap.nl samen met de Universiteit van Utrecht in hun rapport over de ambities van de Nederlandse ondernemer op basis van de Global Entrepreneurship Monitor.

Zonder ambitie is het moeilijk om succesvol te zijn

Het rapport toont aan dat de meeste ondernemers niet gefocust zijn op het opschalen van hun onderneming. In vergelijking met andere landen zijn Nederlandse ondernemers het minst ambitieus. Slechts 0,7 procent van de Nederlandse bevolking geeft aan ambitieus te zijn ten opzichte van bijvoorbeeld 2,5 procentvan de Amerikaanse bevolking. Ook is het ambitieniveau onder Nederlandse vrouwelijke ondernemers lager dan in andere landen (0,2 procent in Nederland in vergelijking met 0,8 procent voor Israëlische vrouwen en 1,5 procent voor Amerikaanse vrouwen).

Vrouwen ervaren nog steeds grotere hindernissen in de Nederlandse cultuur om een ​​bedrijf op te bouwen en op te schalen. Daarnaast rapporteren vrouwen een grotere faalangst dan mannen (33 procent vs 41 procent) en hebben ze aanzienlijk minder vertrouwen in hun vermogen om een ​​bedrijf te starten en te ontwikkelen. Daarnaast worden snelgroeiende sectoren zoals technologie gedomineerd door mannen, zowel in het onderwijs als in startups.

Lees ook: Prinsjesdagbesluit startups: ‘Een belangrijke stap vooruit in the war for talent’

Waar ligt onbenut potentieel voor Nederlands ambitieus ondernemerschap?

Om ambitie te stimuleren en een welvarend scaleup-ecosysteem op te bouwen moeten ondernemers het ‘falen’ als het ware ervaren en niet stoppen na een mislukking; dit hoort vaak ook bij ondernemerschap. Het rapport laat namelijk zien dat ervaren ondernemers aanzienlijk ambitieuzer zijn en veel minder faalangst hebben. Veel ondernemers concluderen ten onrechte dat ondernemerschap niets voor hen is na één mislukking.

Het rapport toont ook aan dat de maatschappij te weinig aandacht besteed aan ondernemers die hun eerste ondernemingsactiviteiten hebben stopgezet. Echter, ervaring in ondernemerschap valt juist samen met een hoog zelfvertrouwen en durf bij vrouwelijke ondernemers, waarbij ze dan op hetzelfde niveau presteren als mannelijke collega’s. Hier ligt een gemiste kans voor succesvolle ondernemers, die startende ondernemers kunnen ondersteunen, coachen en jong hoogopgeleid talent de ruimte kunnen geven om te werken bij hun scale-up.

,,We willen graag dat ondernemers kunnen groeien en uiteindelijk de scaleup-fase bereiken,” aldus Myrthe Hooijman, Director Community bij Techleap.nl. ,,We moeten seriële ondernemers beter stimuleren om hun lessen te delen en erop voort te bouwen. Met dit rapport willen we de discussie aanwakkeren om ambitieus ondernemerschap te stimuleren in Nederland.”

Lees ook: Prins Constantijn (TechLeap): 'Meer startups moeten de stap hogerop kunnen maken'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws