Nieuws Groei

Ooit tegenstander Rico Verhoeven: Mutlu Karabulut is nu succesrijk sportondernemer

Hij vocht tegen de bekendste kickbokser in ons kikkerland: Rico Verhoeven. Mutlu Karabulut (41) verloor, maar hij zei het kickboksen geen vaarwel. Hij begon zijn eigen succesvolle school, Fit Fight Dojo in Hengelo. We gingen bij de ondernemer op bezoek.

Ralph Blijlevens (AD) | Foto's: Reinier van Willigen 12 september 2020

Sportschool rico verhoeven 1

Ex-kickbokser Mutlu Karabulut geeft in zijn sportschool in Hengelo les. Foto's: Emiel Muijderman

Het zweet gutst de deelnemers aan de bokszaktraining op deze doordeweekse ochtend van het hoofd. Shirts zijn kletsnat en de laatste serie oefeningen zijn niet voor iedereen meer even leuk. „Kom op, nog één keertje”, klinkt het luid in de voormalige gymzaal van het Bataafse Kamp in Hengelo.

Daar waar vroeger scholieren een vogelnestje in de ringen deden worden nu bezoekers van Fit Fight Dojo ‘gedrild’ door Mutlu Karabulut, voormalig professioneel kickbokser. Tegenwoordig is hij iemand die de bezoekers van zijn sportcentrum vooral fitter, gezonder en blijer wil maken, zo schrijft het AD.

Lees ook: Slim ondernemen in coronatijd: discotheek Goes wordt sportschool

Sportschool als antikraak

Nog even en dan zit zijn tijd als antikraak in het voormalige schoolgebouw er op. Toen Karabulut twee jaar geleden met zijn kickboksschool in de oude gymzaal neerstreek wist de 41-jarige ondernemer dat hij er een keer weg zou moeten, omdat het complex verbouwd wordt. Eind december is het moment daar. „Aan de ene kant is dat jammer, want ik zit hier prima”, zegt-ie. „Het is een mooie ruimte, voor een goede prijs. In de tussentijd heb ik flink wat kunnen sparen.” Dat geld kan Karabulut goed gebruiken voor zijn toekomstig sportcentrum aan de Oude Boekeloseweg.

Crossfit, cardio en yoga

Met ingang van het nieuwe jaar gaat daar de deur open, een nieuw en hip sportcomplex. Waar de leden van de kickboksschool zowel binnen als buiten terechtkunnen voor kickbokslessen, maar ook voor crossfit, cardio, yoga en vrijwel alles op het gebied van vechtsporten. „Ik kan niet wachten tot het zover is, het wordt daar zo mooi”, zegt Karabulut en glundert. Op z’n mobiel laat-ie foto’s zien van de entree, de bar en van de fitnessruimte met speciale belichting.

''Ze kijken in het begin wel wat vreemd als ze zo’n grote getatoeëerde Turk voor zich zien staan''

Mutlu Karabulut, sportschoolhouder

In de ring tegen Rico Verhoeven

Vroeger stond hij als topsporter in de ring met de grote namen uit de vechtsportwereld. „Ik vocht tegen Rico Verhoeven. Ik verloor, dat wel, maar op punten”, zegt hij. Van Hong Kong tot Zuid-Afrika, als professioneel kickbokser stond Karabulut in diverse landen in de boksring. Maar het leven van een topsporter is eindig. Na het afscheid van de wedstrijdsport begon Karabulut met zijn eigen beveiligingsbedrijf en stond onder meer jarenlang bij discotheek Index aan de deur. De komst van twee jonge kinderen deden hem verlangen naar een normaal leven, met reguliere werktijden.

Karabulut begon een sportschool. Hij ging aan de slag met zijn kennis en ervaring opgedaan als kickbokser. Hij begon bescheiden en kon gebruikmaken van een kleine gymzaal in de Hasseler Es. Twee jaar geleden kwam zijn huidige locatie in beeld en inmiddels is het klantenbestand gegroeid van 150 naar meer dan 500 leden. Met de onvoorwaardelijke steun van zijn vrouw Amanda durfde Karabulut zijn droom waar te maken. Daar kwam ook nog eens spontaan de hulp bij van de trouwe sportschoolbezoekster Patty Jörns, oud-medewerkster van FC Twente. Die bood hem aan te helpen bij het zoeken naar extra inkomsten. „Zonder hen was dit nooit gelukt”, zegt Karabulut.

Lees ook: Kickbokskoning en zakenman: hoe Rico Verhoeven zijn geld verdient

Dankzij Patty Jörns mocht Karabulut ook al diverse teams van FC Twente ‘onder handen nemen’ en ze kennis laten maken met alle facetten van zijn sport. „Ik leer al mijn bezoekers niet hoe ze moeten vechten, maar wel hoe ze zichzelf kunnen verdedigen”, zegt hij. Fitheid en discipline staan daarbij hoog in het vaandel.

Grote getatoeëerde Turk

Nieuw bij hem is de kickbokstraining voor jeugd van 7 tot 14 jaar. „Die jongeren wat weerbaarder maken, meer zelfvertrouwen geven”, zegt hij. „Ze komen hier schuchter binnen, maar dat verandert snel.” Hij lacht en zegt: „Ze kijken in het begin wel wat vreemd als ze zo’n grote getatoeëerde Turk voor zich zien staan.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.