Nieuws Groei
'Tinkeren' en 'hosselen': zo onderneem je als een baas volgens Wesley dos Santos
Ondernemer Wesley dos Santos (29) danste als kleine jongen van een jaar of drie oud op feestjes van familie en vrienden. Aan het einde van een dans kreeg hij wat geld van omstanders. ,,Ik vond het toen al leuk om centjes te verdienen.” Inmiddels heeft hij drie bedrijven en deelt hij zijn lessen in zijn boek Ondernemen als een baas. ,,Je moet altijd geloven in jezelf.”

Ondernemer Wesley dos Santos, auteur van het boek 'Ondernemen als een baas'. Foto's: Jan de Groen
Rotterdammer Wesley dos Santos (29) noemt zichzelf in het AD nieuwsgierig. Hij wilde van jongs af aan dingen ontdekken en nieuwe dingen leren. ,,Dat zat er al vroeg in.” Hij voetbalde negen jaar bij de amateurtak van Feyenoord, hij zat op kickboksen, hield zichzelf bezig met fotografie en muziek. Hij leerde zichzelf piano en gitaar spelen. ,,Toen ik een jaar of twaalf was, kwam ik in aanraking met het internet. Mijn neef was verschillende dingen aan het downloaden en verkopen aan mensen. Dat vond ik tof.”
Eerste echte bedrijfje
Het werd zijn eerste echte ‘bedrijfje’. ,,Ik downloadde cd’s, dvd's en software, verpakte het netjes en verkocht het in mijn directe omgeving. Ook dat was een soort nieuwsgierigheid. Daarna ben ik shirtjes gaan inkopen via China. Armbandjes, muurstickers. De wereld was eigenlijk best wel dichtbij met het internet”, vertelt hij. Dos Santos ging via de mavo, naar de havo en rondde een hbo-opleiding bedrijfskunde af. ,,In het laatste jaar kwam ik op het idee om een eigen schoenenlijn, Diversité, te maken.” Op het eerste ontwerp was de Erasmusbrug verwerkt. ,,Ik vind het altijd belangrijk om iets terug te geven. Ik ben geboren en getogen in Rotterdam en de stad betekent veel voor mij.”
Lees ook: Derrick Neleman start crowdfunding: 'Je wordt deel van een wijnbeweging'
Felyx van het water
Na de schoenenlijn - die hij startte met zijn beste vriend Adilson - volgde een cv-platform en recent iKapitein, een bootverhuur om Rotterdam vanaf het water te ontdekken. Dos Santos hoopt er ‘de Felyx van het water’ mee te worden, verwijzend naar de succesvolle deelscooterleverancier. Met dit bedrijf is het hem gelukt om de Aardig Onderweg Award van de RET (Rotterdams vervoerbedrijf) in de wacht te slepen. ,,Er lag heel veel vuil op het water en dat irriteerde me. Toen dacht ik: hoe kunnen we dat combineren? Plezier maken en vuilnis opruimen?” Hij bedacht een boot met ingebouwde vuilvanger, won de prijs ter waarde van 25.000 euro en kreeg budget om de boot te laten ontwikkelen.
''Tijdens het hosselen moet je beweging creëren en actie ondernemen. Gewoon doen!''
Tinkeren en hosselen
Dos Santos onderscheidt bij al zijn bedrijven drie verschillende fases: tinkeren, hosselen en circulair denken. ,,Tinkeren is de eerste fase. Dan gaat het over nieuwsgierigheid, experimenteren, verbeeldingskracht”, legt hij uit. ,,Bij die boot ben ik bijvoorbeeld door middel van verbeeldingskracht gaan experimenteren. We zagen het echt voor ons, varen in Delfshaven. Stel, je wil een eigen hotel beginnen, dan lijkt dat misschien heel erg ver weg. Maar als je begint met iets kleins dat je voor je ziet, waar je in gelooft, dan kun je het gaandeweg opbouwen.” En, benadrukt hij, je moet niet bang zijn dat het niet lukt. ,,Angst kan mensen verlammen. Als het niet lukt, is het ook niet erg.”
Hosselen is het moment dat je daadwerkelijk aan de slag gaat, volgens Dos Santos de moeilijkste fase. ,,Dan komen de details. Dan komen er dingen bij kijken waar je bij het tinkeren nog niet aan had gedacht, en kunnen er dingen misgaan.” Dat weet Dos Santos uit eigen ervaring.
Klein beetje bluffen
,,Bij mijn eerste order voor de schoenenlijn, had ik 300 paren besteld in Portugal. Het totaalbedrag van 13.500 euro financierden we van ons spaargeld. Bij levering bleken 90 paren niet verkoopbaar te zijn wegens beschadiging van het leer. Dan hoop je maar dat je het gaat redden”, zegt hij. Anderhalf jaar later hadden ze hun geld terug. ,,Dat is ondernemersrisico. Tijdens het hosselen moet je beweging creëren en actie ondernemen. Gewoon doen!” Ook is het volgens de ondernemer een ‘klein beetje bluffen’. De ingebouwde vuilvanger bij zijn boten? Hij wist helemaal niet of dat mogelijk was, toen hij zijn voorstel bij de jury neerlegde.
Lees ook: Piepjonge ondernemer Simon (19) succesvol met meubels van pallets
Het laatste speerpunt van Dos Santos is circulair denken, hij wil altijd iets terugdoen. Elk jaar doneert hij een gedeelte van de opbrengst van zijn schoenenlijn aan een school in Kaapverdië, zodat daar het schoolgeld van betaald kan worden. ,,Ik vind het echt heel belangrijk om iets goeds te doen. Als je goede dingen doet, transparant bent, de ander helpt, komt winst maken vanzelf. Daar kun je wel de hele tijd op focussen, maar dat is niet het enige waar het omgaat”, aldus de gedreven ondernemer. ,,Je kunt alleen groeien als je iets teruggeeft”, is zijn opvatting.
Ondernemerslessen van Dos Santos
Ondernemen kent misschien wel meer dieptepunten dan echte hoogtepunten, heeft Dos Santos inmiddels geleerd. ,,Mensen willen altijd die hoogtepunten. Dat is wat er veel gedeeld wordt, maar er gaan ook echt tegenslagen komen. Het is vooral belangrijk hoe je ermee omgaat en dat je schakelt naar oplossingen.” Zo opende hij zelf 2,5 jaar geleden een pop-up-store voor zijn schoenen. Er stond een artikel in de krant, alles was helemaal klaar voor de dag van de lancering, maar toen werd duidelijk dat de schoenen niet op tijd binnen gingen komen. ,,Dat zijn echt van die dingen die gewoon kunnen gebeuren. Aan de hand van een sample heb ik gevraagd of mensen zich wilden inschrijven. Het is heel vervelend, maar je moet er niet te lang in blijven hangen en proberen snel te schakelen”, aldus Dos Santos.
Bewezen tijdens corona
Dat bewees hij de afgelopen maanden tijdens de coronacrisis opnieuw. De Portugese fabrikant van zijn schoenen ging dicht. ,,Vanaf februari tot nu gebeurt er niets en worden er geen sneakers geproduceerd. Dat is spannend, maar ik hou het wel vol.” Hij zag direct mogelijkheden om te schakelen. Corona is een perfect voorbeeld van een situatie waarin je oplossingsgericht moet denken, zegt hij.
,,Ik had al plannen om een podcast te beginnen, dat heb ik meteen omgevormd en gelanceerd. Ook heeft het kansen geboden voor iKapitein, mensen waren op zoek naar leuke dingen om te doen.” De belangrijkste les die voor Dos Santos weer bevestigd werd? ,,Blijven tinkeren, blijven experimenteren en geloven in jezelf.”
Lees ook: Merijn Everaarts (Dopper): 'Waarom jij als ondernemer een standpunt in moet nemen'