Academy Groei
5 tips om de coronacrisis goed uit te ondernemen
Dus jij denkt dat de coronacrisis over een paar maanden voorbij is? Ik hoop dat je gelijk hebt, maar ik gok er niet op. Volgens mij kun je er beter van uitgaan dat de crisis nog drie jaar duurt, dan is de kans veel groter dat je er succesvol uitkomt, zo schrijft Gijs Weenink in deze blog.

Afbeelding ter illustratie. Persoon komt niet terug in het verhaal.
In de serie 'Goed bezig' delen de auteurs van Uitgeverij Haystack tips en ervaringen. Deze week Gijs Weenink, debatdeskundige en directeur van de Debatacademie en auteur van het boek Ben ik in beeld?
Volgens mij zijn er drie soorten ondernemers. Je hebt de jankers, die na een tegenslag direct met de handen in het haar zitten, iedereen verwijten maken en radeloos roepen dat het nooit meer goedkomt. En dan heb je de vakantiegangers, die in een crisis wachten tot de problemen voorbij zijn. Die teren op hun spaargeld of kiezen voor een duurbetaalde lening om de huur en het personeel te blijven betalen. Intussen doen ze zuchtend nog wat klusjes voor klanten, maar eigenlijk zijn ze aan het wachten tot alles weer als vanouds gaat. De derde soort is die van de echte ondernemer, die elke tegenslag als een aansporing ziet om het roer om te gooien. Ben jij zo'n echte ondernemer? Dan heb ik vijf tips voor je.
Tip 1: Verwacht dat het langer duurt
Ga ervan uit dat de coronacrisis nog jaren duurt. In september is misschien de helft van alle Nederlanders ingeënt, maar dan zul je net zien dat het vaccin niet werkt tegen een nieuwe virusvariant die tegen die tijd de kop is opgestoken. Zorg dat je immuum bent voor dat scenario en gooi je bedrijf over een andere boeg.
Tip 2: Zoek uit wat (niet) werkt
Dit is hét moment om erachter te komen wat je nog meer in je mars hebt. Wat is nou in essentie de kracht van jou als ondernemer, en van jouw onderneming? Als je dat weet, kun je ongetwijfeld nieuwe activiteiten, productietechnieken of doelgroepen bedenken waarmee je wél geld kunt verdienen. Je dacht altijd dat je kapper was, maar misschien kun je veel succesvoller zijn als online coach voor eenzame mensen.
Tip 3: Verras je bestaande klanten
Wat je ook bedenkt, probeer eerst na te gaan wat je voor je bestaande klanten kunt betekenen. Het zijn je warme contacten, die meer dan nieuwe klanten geneigd zullen zijn om ja te zeggen tegen je nieuwe activiteiten. De gasten van je restaurant zeggen eerder ja tegen je culinaire verwendoos dan de mensen die nog nooit iets van je koks hebben geproefd.
Tip 4: Volg meer dan ooit je gevoel
Je doet waarschijnlijk al jarenlang wat je doet, gewoon, omdat het werkt. Maar wat zegt je hart? Heb je eigenlijk al jarenlang geen zin meer in het organiseren van bruiloften? Dan is dit het moment om ermee te stoppen. Droom je al jarenlang over een praktijk als portretfotograaf? Doen.
Tip 5: Omarm nieuwe technologie
Dat we nog niet collectief failliet zijn gegaan tijdens de coronacrisis is niet te danken aan artsen en verpleegkundigen, maar aan de techneuten achter de software van bijvoorbeeld Zoom. Wil jij deze crisis overleven, en ook de volgende? Ga dan na hoe je gebruik kunt maken van de nieuwste technologie om je te onderscheiden van je concurrenten. Anders eindig je als de boer die geen tractor wil kopen omdat hij zijn paard zo lekker warm vindt zitten.
Ik heb zelf jarenlang debatten geleid en debattrainingen gedaan in zalen, niet zonder succes. Maar ik ben ermee gestopt. Ik ben helemaal overgestapt op online debatten en online trainingen. Wie mij wil reserveren voor een congres na de crisis moet ik teleurstellen: ik doe het niet meer. Ik heb mijn businessmodel omgegooid, en ik ben er dik tevreden over. Ik ga nooit meer in een zaal een training geven of een debat leiden. Het Lagerhuisdebat dat ik al jarenlang geef, gaat online veel beter. En ik zit niet meer vierhonderd uur per jaar op de weg waardoor ik veel meer werk kan verzetten. Kortom: ik heb een nieuwe niche gevonden, en daarin wil ik de beste zijn. Lang leve de crisis.