Nieuws Groei

Dit is de Top 250 Groeibedrijven 2021: 'Ondanks coronacrisis kans gezien verder te innoveren'

Wat zijn de snelst groeiende bedrijven van Nederland? En wat maakt ze succesvol? Dat wordt duidelijk dankzij de Top 250 Groeibedrijven 2021. Het is de lustrumeditie van de jaarlijkse monitor over de top groeibedrijven. Het onderzoek is het resultaat van een samenwerking met Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit Rotterdam) en nlgroeit.

Van onze redactie 8 juni 2021

Groei startup gieter

De Top 250-bedrijven zijn vooruitstrevend in het ontwikkelen van nieuwe oplossingen. Illustratie Shutterstock

Uit het ScaleUp Dashboard 2020 van het ECE blijkt dat snelgroeiende bedrijven kwetsbaar zijn voor crises. Toch zijn dit ook de bedrijven die zich het snelst kunnen herstellen na een crisis en daarbij de motor kunnen zijn voor economisch herstel. In de lijst staan grote, bekende namen als Coolblue, Adyen, Ace & Tate, bol.com, VanMoof, Vandebron, Picnic, Swapfiets en Bunq, maar voor velen ook minder bekende namen als Ambitious People, Beequip, Yellowgrape, Solarclarity, Pipple en Psyned.

,,De 250 groeibedrijven vertegenwoordigd in dit rapport zijn de perfecte voorbeelden hiervan. Ze hebben niet opgegeven tijdens de coronacrisis, maar ze hebben een kans gezien nog verder te innoveren en te groeien. In totaal hebben deze scale-ups ongeveer evenveel nieuwe banen gecreëerd als de Top 250 Groeibedrijven vóór de coronacrisis'', benadrukt Martin Luxemburg, directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE).

''In totaal hebben deze scale-ups ongeveer evenveel nieuwe banen gecreëerd als de Top 250 Groeibedrijven vóór de coronacrisis''

Martin Luxemburg, directeur Erasmus Centre for Entrepreneurship

Meeste snelgroeiende bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en... Eindhoven

Deze lustrumeditie Top 250 Groeibedrijven 2021 laat verder zien dat het merendeel van de 250 groeibedrijven juist lijkt te profiteren van versnelde veranderingen in klantwensen en op het gebied van digitalisering, omdat ze voor de coronapandemie al vernieuwende verdienmodellen hanteerden.

Andere opmerkelijke bevindingen: demeeste snelgroeiende bedrijven bevinden zich in sectoren op het snijvlak van digitalisering, dienstverlening en marketing en media. Op gemeentelijk niveau huisvest Amsterdam (76) de meeste groeibedrijven, gevolgd door Rotterdam (17) en Eindhoven (17).

Lees ook: Voorpublicatie 'Start-up: van idee tot exit': groeilessen van Hugo de Koning (Young Capital)

Top 250-bedrijven zijn vooruitstrevend in het ontwikkelen van nieuwe oplossingen

Justin Jansen, Hoogleraar Ondernemerschap en Academisch Directeur ECE: ,,Deze bedrijven zijn vooruitstrevend in het ontwikkelen van nieuwe oplossingen, maar zijn ook in staat om de snelle groei van de organisatie in goede banen te leiden. Dat doen zij door continue te willen verbeteren, te versnellen en de organisatie aan te passen aan toekomstige uitdagingen.”

Lees ook: Hoogleraar Justin Jansen nieuw lid Raad van Advies De Ondernemer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers. Actie: ontvang nu €100,- gratis advertentietegoed voor DPG Direct.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws