Nieuws Groei

Hoe de taartenwinkel Honeypie furore maakt in Zeeland

Helen (35) en Greg (36) Bihi-Zenou maken met hun taartenwinkel Honeypie in Middelburg sinds 2007 furore met high-tea’s en hun huisgebakken taarten. Eind 2017 opende het ondernemersechtpaar een tweede vestiging in Goes. In dit tweede deel van de Zeeuwse editie van de eregalerij op deondernemer.nl vertellen zij hoe een foodtruck zorgde voor de uitbreiding.

Vincent Krijtenburg | Foto & video: Vincent Krijtenburg 15 april 2018

Honeypie Bihi Zenoui Middelburg Goes huisgebakken taarten 1

Plezierjachten en motorbootjes varen op een zonnige vrijdagmiddag af en aan in de stadshaven van het Zeeuwse Goes. Aan de kop van de haven schittert sinds oktober vorig jaar de tweede vestiging van -naar eigen zeggen- het vrolijkste en gezelligste theehuis van de stad.

Eigenaars Helen en Greg hebben beide grafische vormgeving gestudeerd; dat is te zien aan de sfeervolle vormgeving die je ziet als je de zaak binnen stapt. Aan de wijnstokroze muren hangen vintage schoolposters. Op de houten tafels liggen menukaarten in de herkenbare stoere, maar vrolijke huisstijl. Van de lampen die boven de tafeltjes hangen vind je er geen twee dezelfde.

Lees ook: Rico Nieuwenhuijse met Rico Moda van lokale boetiek naar miljoenen-webshop

Plannen

Na zijn opleiding tot vormgever werkt Greg een paar jaar voor verschillende opdrachtgevers als vormgever van huisstijlen, visitekaartjes, websites, logo’s en folders. Helen komt er tijdens het derde jaar van haar studie achter dat de horeca haar meer aanspreekt. In die tijd heeft ze een bijbaan als serveerster en ontstaan de plannen om een eigen zaak te beginnen. In 2007 brengt ze de plannen in praktijk door theehuis Honeypie in Middelburg te openen.

In haar vijfjarenplan voor Honeypie houdt Helen geen rekening met het aannemen van personeel. Maar binnen twee jaar lopen de high-tea’s zo goed, dat ze begint met het aanstellen van mensen. Tegenwoordig werken er twintig mensen parttime bij de Middelburgse vestiging. In 2010 jaar vertrekt de stoffenwinkel van Helen’s moeder uit het pand, waardoor het theehuis tweemaal zo groot wordt. In hetzelfde jaar zegt Greg zijn baan op om in de goedlopende zaak te komen werken. Het echtpaar leidt het bedrijf nu acht jaar samen. Helen houdt zich met name bezig met de personeelszaken en Greg met organisatie.

Hoe is het om als koppel een bedrijf te runnen?

Helen: “Ik durf wel te stellen dat we een dreamteam zijn. We kunnen heel goed over ideeën sparren en dingen samen oppakken. Dat versnelt alle processen heel erg. We hebben beide veel plezier in ons werk en houden het leuk door bewuste keuzes te maken. De dingen die je doet, moeten natuurlijk wel rendabel zijn, maar je moet ook kiezen voor wat je leuk vindt om te doen. Zo is er genoeg werk om zes dagen per week in de zaak te staan maar wij kiezen voor 3 à 4 dagen per week. Dat betekent dat je meer dure bedrijfsleiders aan moet nemen. Daar hou je minder aan over maar we zijn wel heel erg in balans. Die balans vinden is key.”

Jullie verkiezen de horeca boven het vormgeven. Wat maakt de horeca zo leuk?

Greg: “Als vormgever is de creativiteit redelijk beperkt. De opdrachtgever of de baas beslist uiteindelijk hoe je creatie eruit moet komen te zien. Bovendien miste ik ook wel het contact met mensen. De opleiding en ervaring zijn beslist geen verspilde moeite. Het is zelfs voor een groot deel waarom Honeypie zo succesvol is. We kunnen het merk erg sterk wegzetten met een goed logo, goede website, menukaart, t-shirts en inrichting.”

Sinds 2017 hebben jullie de organisatie van het jaarlijkse evenement Culikaravaan overgenomen. Hoe ging dat?

Helen: “Willem Burger en Nina Kasfiki organiseerden het foodtruckfestival sinds 2015 en wij mochten de vormgeving doen. Er kwam iets anders op hun pad en ze vroegen aan ons of wij het over wilden nemen. We hadden die vraag niet zien aankomen maar we zeiden gelijk ‘ja’. De sfeer en de omvang van het evenement bij de molen is goed. De ruimte leent zich niet om uit te breiden. We denken wel dat er ruimte is voor meer livemuziek. Veel foodtruckers die op het festival staan kennen we dankzij onze foodtruck Cakedealer.”

Wat was de aanleiding om met een foodtruck te starten?

Greg: “Op den duur weet je als ondernemer wel hoe alles werkt en wil je wat anders. Cakedealer is Honeypie op wielen, een caravan met uitgiftebalie. We mochten in 2015 met Cakedealer op Culikaravaan staan. We hadden de situatie een beetje onderschat en waren de eerste middag al uitverkocht, terwijl het een driedaags festival was. We hebben op verschillende evenementen gestaan, waaronder Concert at Sea. Op den duur moesten onze baksters zoveel bakken in het kleine Honeypie-keukentje, dat we een loods op het industrieterrein in Middelburg hebben omgebouwd tot bakkerij. Vanuit die bakkerij leveren we nu taarten naar de foodtruck, Middelburg én Goes.”

Welke voordelen heeft het om centraal te produceren?

Greg: “Het openen van een tweede vestiging werd ineens veel makkelijker dan eerst. Het idee van een tweede zaak kriebelde altijd al bij ons, nu viel alles op z’n plek. We opende Honeypie aan de Bierkade in Goes. Centraal produceren zorg ervoor dat er geen verschil is in smaak en kwaliteit van de taarten in Middelburg en Goes.”

Hoe anders is het om een tweede vestiging te openen, ten opzichte van de eerste?

Helen: “In Middelburg zijn we begonnen met een kleine lening van 25.000 euro. We hebben daar stukje bij beetje aangepast, ingericht en geïnvesteerd. Voor Goes hebben we 75.000 euro moeten lenen. Achteraf gezien was dit zelfs aan de lage kant omdat we nu weinig ruimte hadden om gek te doen qua inrichting. Goes ziet er nog wat kaal uit vergeleken met Middelburg. Tegelijkertijd is het net als een nieuw huis; Je moet er even in wonen voordat je echt weet waar de schilderijen en de planten moeten komen.”

Lees ook: Chef-kok Ron Blaauw: 12 miljoen omzet met 220 medewerkers

Denken jullie al na over een derde vestiging?

Helen: “We zijn ervan overtuigd dat stilstand achteruitgang is. Wat we precies gaan doen weten we nog niet. We gaan er rustig over nadenken als de zomer achter de rug is. Het moet in ieder geval allemaal in balans blijven en goed voelen. De groei van het bedrijf gaat ieder jaar sneller. We hebben nu opeens een bakkerij, foodtruck en twee Honeypie’s met totaal veertig mensen personeel.”

Op welke manier geef je leiding aan het personeel?

Helen: “We zijn duidelijk en rechtvaardig tegen ze omdat medewerkers willen weten waar ze aan toe zijn. Tot op een bepaalde hoogte zijn we ook erg open. Je moet een gepaste afstand houden en geen vriendinnen worden. Dat is wel eens gebeurd toen de zaak nog heel klein was en dat werkt niet op de lange termijn. We hebben geen geheimen maar het is uiteindelijk een zaak.”

https://www.youtube.com/watch?v=VN92ZLn1v0w

Op welke manier selecteren jullie je medewerkers?

Helen: “Het personeel is het visitekaartje van het bedrijf. De dames die bij ons werken moeten toegankelijk en vrolijk zijn. In de Nederlandse horeca is er op dat gebied nog ruimte te winnen. Omdat Greg uit Canada komt gaan we daar ieder jaar een week heen. We zien hoe de horeca daar op orde is. De mensen zijn allemaal gastvrij en persoonlijk. Ze stellen zich voor, denken met je mee en rennen voor je. Wij hebben wel de krenten uit de pap op het gebied van personeel. Dat komt deels doordat we een overdag-zaak zijn. De echte horecatijgers die moeder worden kunnen bij ons overdag werken en ‘s avonds thuis zijn. Doordat ze drie of vier dagen in de week werken, behouden ze ook hun enthousiasme. Dankzij het goede personeel hebben we de stap naar Goes durven maken.

De dingen die je doet, moeten natuurlijk wel rendabel zijn maar je moet ook kiezen voor wat je leuk vindt om te doen.

Helen Bihi-Zenou, mede-oprichter Honeypie