Nieuws Groei
Utrechts bedrijf verhuurt koptelefoons
Zonde om je koptelefoon aan de wilgen te hangen als er slechts een kabeltje stuk is. 'Happy user' van koptelefoons Dorus Galama (29) deed niet anders. Het AD Utrecht schrijft erover.

Bij het minste of geringste kocht hij simpelweg een nieuwe. Tot hij, bij het zien van zijn stapel kapotte koptelefoons, het eurekamoment beleefde dat leidde tot de oprichting van Gerrard Street.
Dit bedrijf uit Utrecht verhuurt koptelefoons. Galama is een van de twee oprichters. Studiegenoot aan de Technische Universiteit Eindhoven Tom Leenders is zijn partner. Tijdens hun studie wisten de twee al dat zij samen een bedrijf wilden beginnen. Iets met afvalbesparing en kostenbeperking op producten. Het moest iets worden vanuit de circulaire gedachte, waarbij geen afval achterblijft.
Onbruikbaar
Bijvoorbeeld, als een koptelefoon door een kabelbreukje onbruikbaar is geworden. Zo werd het idee geboren om een modulaire koptelefoon te ontwikkelen die je kunt leasen voor een gering bedrag per maand.
,,We zijn gaan praten met duurzame bedrijven en hebben veel ervaring opgedaan'', zegt Galama. ,,We kwamen erachter dat de Nederlander niet bereid is te betalen voor een duurzaam product. Wel was er belangstelling voor een leasemodel, waarbij de koptelefoon niet je eigendom wordt. En het moest een high-end product zijn. Gewoon een heel goed product.''
De koptelefoon die Gerrard Street aanbiedt, is modulair opgebouwd. Dit betekent dat er niets is verlijmd en elk onderdeel makkelijk kan worden vervangen. Het audiogedeelte van de koptelefoon is ontwikkeld door een Belgisch bedrijf. ,,Zij maken normaal gesproken geluidsinstallaties die enkele tonnen waard zijn en hebben veel ervaring op het gebied van geluid'', vertelt Galama. ,,Het heeft ze niet veel tijd gekost om het technische gedeelte te ontwerpen.''
Galama en Leenders gingen eerst de boer op met een bestaande koptelefoon om te onderzoeken of er een leasemarkt voor was. ,,Toen hebben we besloten er zelf een te ontwikkelen, omdat het lastig bleek om vervangende onderdelen te krijgen voor de bestaande koptelefoon.''
Brievenbus
De koptelefoon komt bij de klant als bouwpakket, dat door de brievenbus kan. Is er iets kapot, dan kan de klant het makkelijk opsturen en stuurt Gerrard Street het vervangende onderdeel. Dat kan een hoofdband zijn, maar ook een versleten oorschelp of een gebroken kabel.
Potentiële klanten zijn er genoeg, zegt Galama. Het zijn de muziekliefhebbers tussen de 20 en 30 jaar die bijvoorbeeld veel muziek via Spotify luisteren. Daar betalen ze al een maandbedrag voor. Voor 7,50 euro extra krijgen ze daar de koptelefoon van Gerrard Street bij. Een draadloze variant is inmiddels in ontwikkeling, want Gerrard Street luistert goed naar de klant. Een draadje zit al snel in de weg.