Aangeboden door American Express
Branded Content Groei
Vedder & Vedder: niet erg om soms schattig gevonden te worden
Succesvol ondernemen vergt flexibiliteit en veerkracht, om altijd kansen te zien en te benutten, onder uiteenlopende omstandigheden. Voor Anne en Esther Vedder (32), oprichters van het internationaal succesvolle sieradenmerk Vedder & Vedder, begon het zo’n zes jaar geleden met de opkomst van Instagram en, veel belangrijker nog, met een ‘geef nooit op’ mentaliteit.

Er zijn momenten dat ze nog een paar euro op hun bankrekening hebben. Dat ze van twee studentenkamers naar één gedeelde kamer teruggaan, omdat de huur van twee kamers de tweeling te veel kost. We schrijven 2016 en Anne en Esther Vedder hebben hun studie communicatiewetenschappen aan de VU afgerond en staan op het punt om vanuit hun passie (sieraden) een bedrijf op te zetten. ,,Het is nooit een optie geweest om iets anders te gaan doen dan ondernemen,” zegt Esther.
Handschrift graveren in sieraad
Bij hun afstuderen krijgt de tweeling van hun moeder een ketting. Ze bedenken hoe mooi het zou zijn als ze daarin een boodschap van hun moeder kunnen laten graveren, in haar handschrift. Anne: ,,En dat konden we nergens vinden. Het bestond nog niet. Esther is een cursus edelsmeden gaan volgen en leerde hoe je een handschrift verwerkt in een sieraad. Dat was het begin, we hadden een niche te pakken.”
'Een cursus en een graveermachine, dat was het begin. We hadden een niche te pakken'
Voor elke order een streepje op de muur
De meeste sieradenbedrijfjes proberen eerst met hun product in een paar winkels te liggen. Vedder & Vedder beginnen online. Anne bouwt een webshop, leest SEO voor Dummy’s en in die ene kamer spreken ze af: voor elke order die binnenkomt zetten we een streepje op de muur. Bij honderd streepjes openen we een fles champagne. Esther: ,,Maar die orders kwamen niet. Er gebeurde helemaal niets!”
Stagiaire werd te duur
Wanneer anderen in zo’n situatie wellicht de handdoek in de ring gooien, gaan de Vedders door. Ook al moet de aangenomen stagiaire weer worden ontslagen, omdat ze de 250 euro stagevergoeding niet kunnen betalen. Anne: ,,Het moest gewoon slagen. Als onze vrienden naar een festival gingen, werkten wij door. We hadden in die tijd een minimale voorraad en een graveermachine. We gingen nachten door in een kantoortje dat we mochten gebruiken.”
Social media als marketingtool
Internationale groei, likes en volgers
En die inzet leidt tot voorzichtige groei, waarbij de tweeling handig gebruik maakt van social media. Als Chantal Janzen bijvoorbeeld op Instagram een foto plaatst van de eerste keer dat haar zoontje ‘mama’ schrijft, verwerken Vedder & Vedder de krabbel in een sieraad, zoeken uit waar Chantal woont en bieden haar de ketting als cadeau aan. Waarna Chantal daarvan weer een foto op Instagram plaatst. Social media als succesvolle marketingtool: meer BN’ers volgen, de likes en volgers nemen ook internationaal snel toe en de orders beginnen binnen te stromen.
Tip voor (vrouwelijke) ondernemers
Anne en Esther: ,,Je kunt alles bereiken wat je wilt, zo lang je er maar hard voor werkt. Denk niet dat het meteen sky high gaat. Het gaat slecht, nog slechter en als je denkt dat het echt niet slechter kan, gaat het nog slechter. Daar moet je doorheen. Blijf geloven in je droom. The road to success is always under construction. Vrouwen kunnen bovendien hun vrouwelijkheid als iets positief beschouwen. Veel mensen vonden het leuk om ons te helpen toen we begonnen. Je kunt verder komen als je het in je voordeel kunt gebruiken. Het is niet erg om soms even schattig gevonden te worden.”
Lees ook: Filmpje kijken, gratis interieuradvies. Zo verkoopt FEST designmeubelen
Leren van de eerste medewerker
De tweeling draait overuren. Er moet iemand worden aangenomen, iets dat ze nog nooit hebben gedaan. Esther: ,,Nu hebben we 70 mensen in dienst, maar de eerste werknemer was moeilijk. Ze verdiende meer dan wij en wij gingen alle rotklusjes doen, omdat we het zielig vonden voor haar. Je voelt je zelf de werknemer van de werknemer. Ze is ook nog een tijd ziek geweest. Uiteindelijk was het een blessing in disguise, want we hebben er veel van geleerd: voor onszelf opkomen bijvoorbeeld. En je verzekeren voor zaken die je kunnen overkomen.”
Nu beter georganiseerd
Inmiddels is Vedder & Vedder een Amsterdams bedrijf dat wereldwijd verkoopt en websites heeft in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Of ze ook naar Engeland gaan, wordt nog even aangekeken vanwege Brexit. Het bedrijf wordt snel volwassen. Esther: ,,We hebben in de organisatie lagen aangebracht: managers die een team aansturen. Eerst kwam iedereen met een vraag bij ons. Het is nu beter georganiseerd en daar hebben we profijt van tijdens de crisis en lockdowns. Marketing en klantenservice werken vanwege corona volgens een rooster gedeeltelijk thuis. Onze edelsmeden kunnen natuurlijk alleen op kantoor werken vanwege de machines.”
'Elk sieraad heeft een persoonlijk verhaal. Het is affordable luxury. Elke bestelling wordt met de hand gemaakt, wordt een erfstuk'
9-karaats vanwege hogere goudprijs
Waar ze nu staan, vinden ze lastig om in te schatten. Esther: ,,We zijn een van de grootste sieradenbedrijven in Nederland, maar iedere bestelling voelt als de eerste. Onze collectie ligt bij alle filialen van de Bijenkorf. We hebben vorig jaar een winkel vlakbij de PC Hooftstraat geopend. Maar verder gebeurt alles online. Online is zo snel schaalbaar. Omdat we dicht op het productieproces zitten, kunnen we snel schakelen en inspelen op trends en ontwikkelingen. Toen de goudprijs door corona omhoog schoot, hebben we snel naast de 14-karaats collectie een betaalbare 9-karaats collectie geïntroduceerd. Die liep meteen heel goed.”
Amex coolste kaart
Vedder & Vedder reizen regelmatig en betalen dan altijd met American Express. Ook de online marketingkosten rekenen ze er maandelijks mee af. Voor Anne betekent de kaart meer. ,,Ik vind het ook echt de leukste kaart om mee te betalen. Amex is cooler, het is echt een merk en super handig. Met elke uitgave sparen we punten, die we gemakkelijk kunnen omzetten naar Flying Blue punten van KLM. Die wisselen we dan weer in voor bijvoorbeeld een upgrade naar businessclass, waardoor je meteen na de landing fris aan het werk kunt en productief bent. Dat is net anders dan wanneer je verkreukeld aankomt.” Ze wisselen hun punten ook vaak in voor Bijenkorf cadeaubonnen, die ze als extraatje geven aan medewerkers.
Schattig, twee meisjes met een sieradenmerkje
Hoe het voelt om ondernemer te zijn, is voor de tweeling een uitgemaakte zaak. Anne: ,,Vedder & Vedder is het belangrijkste in mijn leven en het allerleukste wat er is. Wij kunnen er uren over praten. Soms kan ik niet slapen van opwinding.” Esther: ,,Het is ons leven. We zijn zussen, beste vriendinnen, zakenpartners.” Ondernemers die inmiddels serieus worden genomen, in tegenstelling tot enkele jaren geleden. Esther: ,,We waren op een grote beurs op zoek naar een nieuwe machine. Duur ding, ruim twee ton. Ze keken ons niet aan, dachten waarschijnlijk dat we studenten waren. Totdat we vroegen naar de prijs en levertijd. Toen kwam de champagne op tafel en gaven ze toe zich een beetje te schamen. Als we ons verhaal vertellen aan mannen, zie je ze nog wel eens denken: ‘Schattig, twee meisjes met een sieradenmerkje, kunnen jullie er al van leven?’
Voor de toekomst heeft de tweeling grote plannen en waarom ook niet? Anne: ,,Verkopen over de hele wereld, maar mijn droom is om met Vedder & Vedder naar Amerika te gaan. Om die markt te veroveren. Amerika is vanaf het begin al onze ultieme droom.”
Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door American Express. Lees hier alle artikelen die De Ondernemer in samenwerking met American Express heeft gepubliceerd. Meer informatie en inspiratie? Ga naar Business Class Trends & Insights.